Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 29 (5236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De astăzi

Sucevenii au de plătit taxe şi impozite majorate cu 16,05%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mult discutata şi amânata măsură de majorare a taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%, conform prevederilor Codului Fiscal, a fost luată ieri, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, cu 12 voturi pentru şi şapte voturi împotrivă.

Majorarea intră în vigoare de astăzi, când la ghişeele Primăriei Suceava vor putea fi plătite taxele actualizate cu rata inflaţiei sau diferenţele de preţ, pentru cei care s-au achitat deja de obligaţii.

 

Majorarea taxelor şi impozitelor, contestată de o parte din aleşii locali

În vreme ce consilierii PDL şi-au menţinut poziţia de a vota contra majorării, surpriza a venit de la reprezentantul PP-DD, Adrian Arămescu, care s-a exprimat contra aplicării unei legi „nedrepte”, votând împotrivă, deşi la început de mandat s-a „alipit” grupului de consilieri USL.

Decizia majorării taxelor şi impozitelor a fost luată cu o întârziere de câteva zile faţă de termenul impus de lege pentru aplicarea noilor valori de impozitare (1 februarie), ca urmare a amânării solicitate de consilierii USL, care au vrut să aibă răgaz să găsească o serie de contramăsuri legale, prin care majorarea să nu fie resimţită prea tare de populaţie.

O astfel de măsură a fost luată deja în şedinţa de Consiliu Local de joia trecută, când taxa de salubrizare a fost redusă de la patru lei la trei lei de persoană, dar numai pentru persoanele fizice.

“În urma simulărilor de costuri făcute de noi în această perioadă de gândire pe care am solicitat-o a rezultat că, prin reducerea taxei de salubrizare, multe familii din Suceava au de câştigat, chiar dacă se majorează restul taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%”, a declarat preşedintele de şedinţă, Eugen Girigan, reprezentant al grupului USL.

Acesta a recunoscut că majorarea de taxe îi dezavantajează pe cei care deţin mai multe proprietăţi, dar şi pe agenţii economici.

„Ne gândim la o serie de măsuri care să avantajeze agenţii economici, să reducem din efectul resimţit de ei din majorarea taxelor şi impozitelor”, a adăugat Girigan.

 

Reducerea taxei de salubrizare - „praf în ochi”

Liderul grupului PDL de consilieri locali, Lucian Harşovschi, a anunţat că în continuare reprezentanţii acestui partid nu vor vota pentru majorarea taxelor, dar le-a strecurat şi o mică „bombă” celor din USL, spunând că degeaba se laudă cu reducerea taxei de salubrizare ca măsură socială, pentru că aceasta trebuia oricum redusă, pentru că nu se mai transportă gunoiul la Botoşani.

Replica i-a venit de la primarul Ion Lungu:

„Nici cu patru lei de persoană nu se acopereau cheltuielile de salubrizare, care sunt de şase milioane de lei pe an, iar noi nu încasăm nici măcar patru milioane. La Constanţa taxa de salubrizare este de zece lei de persoană, ea nu ar fi trebuit redusă, ci majorată. Mai mult, ea a fost stabilită la patru lei în 2007, când nu se căra încă gunoiul la Botoşani şi toate costurile suplimentare apărute din transport au fost suportate de la bugetul local”.

O poziţie tranşantă a avut-o şi democrat-liberalul Costel Tătăranu, care a întrebat de ce prevederile unei legi, care se aplică în toată ţara, mai trebuie discutate şi aprobate la nivel local, când oricum ele sunt obligatorii. El a catalogat reducerea taxei de salubrizare drept un artificiu păgubos pentru municipalitate, doar pentru a arunca „praf în ochii” contribuabililor obligaţi să plătească taxe şi impozite mai mari cu 16,05%.

 

Activitatea primăriei, la un pas de a fi blocată de lipsa încasărilor

Observând că proiectul de majorare a taxelor şi impozitelor are mulţi contestatari, primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut apel la reprezentanţii tuturor partidelor să nu blocheze din nou încasarea taxelor şi impozitelor locale:

„De o săptămână nu mai încasăm nimic la taxe şi impozite, toţi stau şi aşteaptă să vadă ce se decide. Riscăm să blocăm de tot primăria şi plăţile către Termica, de care e aşa mare nevoie în această perioadă. Haideţi să abandonăm discuţiile contradictorii. S-a făcut destulă campanie politică pe această temă, hai să luăm o decizie care să deblocheze încasarea taxelor şi impozitelor”.

De altfel, viceprimarul Ovidiu Doroftei, având experienţă în domeniu din perioada când a fost prefect al judeţului, i-a şi avertizat pe aleşii locali că, în caz de vor da un vot negativ, nu vor rezolva nimic, ci doar vor încurca mai tare situaţia:

„Legea nu e discutabilă şi nici negociabilă. Cine votează contra legii îşi asumă asta. O hotărâre de respingere a majorării taxelor şi impozitelor va fi revocată sau atacată de Prefectură în contencios administrativ şi oricum va fi invalidată”.

Cum la şedinţă au fost prezenţi doar 19 din cei 23 de consilieri locali, votul fiecăruia a devenit extrem de important, fiind necesare minim 12 voturi pentru a fi aprobat proiectul. În condiţiile în care reprezentantul PP-DD s-a rupt de această dată de poziţia USL-ului, proiectul a trecut la limită, ca urmare a votului  consilierului local al Partidului Conservator, Paul Rusu, ajuns cu întârziere la şedinţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii au de plătit taxe şi impozite majorate cu 16,05%.
 Vizualizări articol: 1575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Sucevenii au de plătit taxe şi impozite majorate cu 16,05%2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Neserioziate!Ne da un pic de greata! trimis de
( 6 feb 2013, 14:34:46
...una vorbim si alta fumam
2.   Bataie de joc de inima trimis de
( 6 feb 2013, 17:03:37
Si uite asa primaria va avea incasari mai mici decat anul trecut in primele 2-3 luni ale anului. Cetateanu' de rand isi va baga ce are mai de pret in pantaloni, in gura primarului si a Consiliului Local (niste cacanari care isi urmaresc numai interesele personale) si-si va plati taxele la Sf Asteapta.
3.   Ctre Dancu Guta trimis de
( 6 feb 2013, 17:35:01
Tradatorii neamului sunt PDL si Basescu.Sub regimul Basescu si Flutur s-a nenorocit tara noastra.Acuma urmeaza procesul de curatenie morala,economica si ideologica al tarii sub USL.Trustul Intact a contribuit la revigorarea si primenirea Romaniei.Doamne ajuta.
3.1  RE: Ctre Dancu Guta trimis de
( 7 feb 2013, 06:22:50
Inteleg ironia din comentariul tau...
4.   De ce platesc sucevenii taxe si impozite majorate? trimis de
( 6 feb 2013, 20:06:26
Toate primăriile cu datorii vor fi obligate să crească de la 1 februarie taxele și impozitele locale cu 16 procente. Această măsură reprezintă una dintre modificările aduse Codului Fiscal și va fi o sursă importantă de venit pentru bugetul statului.
DE CE PRIMARIA SUCEAVA ARE DATORII?????Cine e raspunzator de marirea taxelor si impozitelor????
5.   Bhai ai aparut? trimis de
( 7 feb 2013, 01:43:34
cum cine i vinovat...?!mata si cu tac tu!
6.   Catre Bukov trimis de
( 7 feb 2013, 07:38:18
Mai adaug-o pe Angelina Jolie.
7.   Ptr.radumatii trimis de
( 7 feb 2013, 08:44:53
ai reaparut uslasule,
8.   Catre Marinaru trimis de
( 7 feb 2013, 09:02:37
M-am retras in munti sa meditez la viitorul tarii si acum m-am intors pentru a intari randurile usl-istilor ca prietenul meu ABCADAR a ramas singur singurel si nu face fata
pdl-istilor mult mai numerosi.
9.   Banii-banii............. trimis de
( 7 feb 2013, 09:31:03
banditilor nu va mai ajung banii?
cine a afirmat inainte de alegeri ca taxele si impozitele in suceava nu vor creste?oare nu primarul? rusine sa va fie ca va bateti joc de oameni
nu va mai intereseaza cum arata orasul asta ,mai bine scoateti asfaltul iar in loc e bun pietrisul ,vai de mama noastra si de masinile noastre

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei