Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 29 (5236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din 19 suspecţi

Doar trei paturi în celulele poliţiei, ocupate în lotul de contrabandişti săltat de DIICOT

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dintre cei 19 suspecţi aduşi la audieri luni dimineaţă la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, anchetatorii au cerut ieri încarcerarea a nouă persoane, însă magistraţii Tribunalului Suceava au decis să emită mandate de arestare preventivă doar pentru trei dintre aceştia.

În faţa judecătorilor, au fost aduşi Ionel Pătrăucean (23 de ani), Constantin Florin Pruteanu (33 de ani) şi Arcadie Antimie (42 de ani) din municipiul Rădăuţi, Vasile Hriţcu (37 de ani), din Dumbrăveni, Nelu Ilie Ursaciuc (21 de ani), din comuna Straja, Ilie Pauliuc (51 de ani), din comuna Brodina, Petru Ioan Bahan (22 de ani), din Nisipitu -Ulma, Dumitru Daniel Pandele (20 de ani), din oraşul ieşean Târgu-Frumos, şi Gheorghe Sturzu (52 de ani), din oraşul Gura Humorului. Acesta din urmă a fost angajat la Poliţia oraşului Gura Humorului, ca subofițer, ieșind la pensie în urmă cu 6-7 ani.

Magistrații au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Pătrăucean, Hriţcu şi Pandele, luarea măsurii de a nu părăsi localitatea de domiciliu faţă de Ursaciuc, Antimie, Pauliuc şi Sturzu, şi dispunerea interdicției de a părăsi ţara faţă de Pruteanu şi Bahan.

Traian Andronachi, avocatul a trei dintre persoanele cercetate în acest dosar, este de părere că numărul mandatelor de arestare emise reflectă „subţirimea” probelor.

„Cel puţin în ceea ce-i priveşte pe clienţii mei, lucrurile sunt extrem de clare. Doi dintre ei au fost lăsaţi să plece încă de luni seară, în timp ce pentru al treilea client al meu magistraţii au refuzat să emită mandat de arestare preventivă şi au luat măsura cea mai uşoară, interdicţia de a părăsi ţara. Şi toate acestea în condiţiile în care clientul meu avea o condamnare de 1 an şi 6 luni cu suspendare, iar procurorul de caz a încercat să inducă ideea că este un cap al grupării. Toate aceste aspecte ridică mari semne de întrebare cu privire la probele din dosar”, a arătat avocatul Traian Andronachi.

Procurorii DIICOT au cerut emiterea de mandate de arestare în lipsă şi pentru alte opt persoane acuzate în acest dosar, însă cererea aceasta se va judeca zilele următoare.

Anchetatorii au pregătit paturi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava pentru Petru Zenovei Polenciuc (22 de ani) şi Amar Dănuţ Ziub (36 de ani), din Brodina, acesta din urmă fost poliţist de frontieră, Mihai Mirel Simota (27 de ani) - fiul unor oameni de afaceri din Rădăuţi, Nicolai Tcaciuc (20 de ani), din Ulma, şi cetăţenii ucraineni Valerii Bogdanov (38 de ani), Kostyantyn Mytsak (32 de ani), Genadii Shotropa (26 de ani), Maksym Panasov (23 de ani).

 

Două grupări de contrabandă, una condusă de un ucrainean, cealaltă de un tânăr din Rădăuţi

Potrivit procurorilor DIICOT, în acest dosar e vorba de două grupări infracţionale care se ocupau de contrabanda cu ţigări, o grupare fiind condusă de cetăţeanul ucrainean Valerii Bogdanov, zis „Valera”, iar cealaltă de Mihai Mirel Simota, un tânăr de Rădăuţi.

Anchetatorii au intrat pe fir după ce un cetăţean ucrainean l-a contactat în luna martie 2011 pe un poliţist de frontieră, propunându-i să îl ajute ca gruparea pe care o conducea Valerii Bogdanov să introducă în ţară peste frontiera verde, pe raza localităţii Brodina, ţigări de contrabandă.

Ţigările cu timbru ucrainean erau introduse în România de către ucrainenii Mytsak şi Shotropa, împreună cu un grup de cărăuşi ucraineni. Marfa de contrabandă era preluată de Ionel Pătrăucean şi complicii acestuia.

Pătrăucean se ocupa şi de supravegherea comunicaţiilor şi traseelor din localităţile Brodina, Falcău şi Straja, pe perioada preluării şi transportului ţigărilor de contrabandă, precum şi de transferarea tutunului la depozite temporare ori către beneficiari.

Totul se făcea cu ştirea lui Valerii Bogdanov, care de multe ori se implica şi el în aceste activităţi ilicite.

Partea de valorificare a țigaretelor introduse ilegal în ţară era asigurată de Vasile Hriţcu, zis Puiu, care, susţin anchetatorii, prelua în mod constant de la “Valera” între 10 şi 30 baxuri.

Cealaltă grupare, despre care anchetatorii susţin că ar fi fost condusă de Mihai Mirel Simota, avea ca principal scop procurarea şi colectarea de ţigarete de provenienţă extracomunitară şi recomercializarea acestora pe piaţa neagră din România.

Simota, au susţinut procurorii în faţa instanţei de judecată, transporta ţigări cu timbru ucrainean pe raza localităţilor Târgu-Frumos, Bicaz şi în municipiul Bucureşti, unde avea deja o clientelă.

„În ceea ce priveşte activităţile infracţionale derulate de ambele grupări, putem afirma că interesele erau comune, prin aceea că Simota a asigurat în unele situaţii valorificarea ţigaretelor introduse ilegal în ţară de Bogdanov, a pus la dispoziţie unele mijloace de transport şi chiar a participat la unele fapte de contrabandă în zona de frontieră cu rol de supraveghetor, toate aceste acţiuni fiind făcute în mod condiţionat, pentru obţinerea unui preţ mai bun la ţigarete, a unei cantităţi mai mari de ţigarete sau pentru amânarea plăţii unor datorii”, ne-a mărturisit unul dintre anchetatori.

În dosar s-au făcut interceptări ale convorbirilor telefonice, supravegheri operative, filaje, investigaţii şi interceptarea unor transporturi de ţigări.

 

Afaceri cu ţigări de 1.100.000 de dolari SUA

Potrivit unui comunicat DIICOT, în perioada de investigaţie s-a introdus în mod ilegal în România, prin segmentul de frontieră verde, adiacent localităţii Brodina, judeţul Suceava, cantitatea de 325.000 pachete ţigarete, provenind din Republica Ucraina, prejudiciul în acest dosar fiind estimat la 1.100.000 de dolari americani.

Aşa cum v-am informat încă din ediţia de ieri, pe lista suspecţilor apar şi două nume ale unor foşti angajaţi ai Ministerului de Interne.

Deşi şi-a dat demisia din Poliţia de Frontieră, Amar Dănuţ Ziub era agent al Sectorului Poliţiei de Frontieră Brodina atunci când ar fi comis faptele pentru care a fost pus sub acuzare.

În mai multe nopţi din luna mai a anului 2011, Ziub, cunoscând dispunerea efectivelor de poliţie de frontieră pe raza localităţii Brodina, precum şi în proximitatea frontierei de stat, a ajutat mai mulţi cetăţeni ucraineni să introducă în România ţigări peste frontiera verde.

Tot agentul politiei de frontieră, explică anchetatorii, i-a ajutat pe contrabandiști să recupereze o cantitate de ţigări ascunsă în zona frontierei de stat.

Amar Dănuţ Ziub este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la contrabandă şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Celălalt fost cadru din Ministerul de Interne este un poliţist pensionar, fost angajat la Poliţia oraşului Gura Humorului, Gheorghe Sturzu. Acesta este acuzat de contrabandă, anchetatorii susţinând că era implicat în afacerile cu ţigări.

De altfel, la percheziţiile de acum două zile, poliţiştii au găsit acasă la fostul poliţist şi la un magazin second-hand deţinut de o rudă de-a acestuia nu mai puţin de 1.903 pachete de ţigări de diferite mărci, cu timbru ucrainean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar trei paturi în celulele poliţiei, ocupate în lotul de contrabandişti săltat de DIICOT.
 Vizualizări articol: 2686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
Doar trei paturi în celulele poliţiei, ocupate în lotul de contrabandişti săltat de DIICOT3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARE trimis de
( 6 feb 2013, 13:56:38
DE CE SA CHELTUIESTI BANI CU ,,MARUNTEII'' PRINSI???
TE DUCI PE SADOVA,INTREBI TOVU' DE LA FRONTIERA ,DE UNDE SUNT BANII PTR CASA DE VACANTA ,,POSTATA'' ACOLO SI MAI SALTI INCA VREO 7-8 PE LANGA.
GUBERNA C-LUNG,''GEME'' DE TIGARI[ SI NU NUMAI] DE CONTRABANDA!
2.   Comentariu trimis de
( 6 feb 2013, 14:27:37
Mihai Mirel Simota (27 de ani) - fiul unor oameni de afaceri din Rădăuţi?

3.   Comentariu trimis de
( 6 feb 2013, 14:35:18
Mihai Mirel Simota - o fi baiatul Elenei Simota care are localul Tarancuta si a fost prinsa si ea cu masina burdusita de tigari si totusi e bine mersi in libertate? Din cate stiu, nu i s-a facut nici macar dosar penal. Oare cati bani o fi dat pentru a scapa iar de puscarie?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei