Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 29 (5236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fenechiu: Avizul negativ al CES pentru cedarea spitalelor CFR e facultativ; opresc doar cu argumente

Miercuri, 6 Februarie 2013 (14:46:41)

Transferul spitalelor CFR din portofoliul Ministerului Transporturilor în cel al Ministerului Sănătăţii va fi aprobat de Guvern posibil săptămâna viitoare prin ordonanţă de urgenţă, a anunţat ministrul Transporturilor, adăugând că avizul negativ al CES "trebuie să existe", dar este facultativ.

"Motivele care au stat la baza acestui aviz negativ cred că ar trebui să vi le spună dumnealor (reprezentanţii Consiliului Economic şi Social-n.r.). Eu vreau să spun că prin această ordonanţă nu pleacă niciun medic acasă, nu se întâmplă altceva cu aceste spitale decât că îşi schimbă şeful. Nu cred că Ministerul Transporturilor are know-how-ul pentru organizarea sistemului de sănătate şi că 13 spitale puteau să asigure nişte servicii de sănătate dedicate celor care au fost sau sunt angajaţi la Ministerul Transporturilor, la ora actuală reţeaua sanitară permite realizarea tuturor serviciilor în orice spitale. Dacă cineva îmi va da nişte argumente puternice sunt gata să opresc, dar nu a venit nimeni până acum să-mi dea nişte argumente solide, doar această problemă legată de sindicatele din aceste spitale", a spus ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

El a precizat că cele două spitale CFR din Bucureşti îşi vor păstra deocamdată actualul statut.

Cele 13 spitale CFR din ţară vor trece din subordinea Ministerului Transporturilor (MT) în cea a Ministerului Sănătăţii (MS), în timp ce Casa Asigurărilor de Sănătate a MT îşi va înceta activitatea, potrivit unui proiect de ordonanţă aflat în dezbatere publică pe site-ul MT până la 30 ianuarie.

Reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor numără 15 unităţi sanitare cu paturi, amplasate în zonele în care se află regionalele Căilor Ferate, dintre care două în Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting şi Spitalul Clinic nr. 2 Căi Ferate, şi cele de la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova, Simeria şi Drobeta-Turnu Severin.

Aceste unităţi pun la dispoziţia personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi navigaţiei servicii medicale care sunt decontate de Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Turismului (CASMTCT), aceasta fiind şi caracteristica acestei reţele sanitare, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă a Guvernului.

Cele 13 spitale din provincie ar urma să fie preluate de Ministerul Sănătăţii pe bază de protocol predare-preluare în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei.

Surse guvernamentale au explicat recent, pentru MEDIAFAX, că spitalele Ministerului Transporturilor din Bucureşti vor rămâne în subordinea acestui minister întrucât deţin echipamente speciale investigaţiilor medicale necesare angajaţilor din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi navigaţiei.

Sumele alocate în bugetul de stat pe 2013 pentru Ministerul Transporturilor, aferente celor 13 spitale, se transferă în bugetul MS cu aceeaşi destinaţie, după semnarea protocolului de preluare, până atunci unităţile sanitare urmând să fie finanţate din bugetul MT, potrivit proiectului de ordonanţă.

La sfârşitul anului trecut, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, spunea că spitalele CFR din ţară vor fi transferate către autorităţile locale şi judeţene sau către Ministerul Sănătăţii, în timp ce pentru cele două din Bucureşti s-ar putea face excepţie, acolo existând "nişte finanţări europene".

"S-ar putea să fie două excepţii pentru spitalele din Bucureşti. La cele două spitale există nişte finanţări europene şi nu sunt convins că voi găsi modalitatea de a le transfera cu tot cu aceste proiecte. Dacă vom fi puşi în situaţia de a risca pierderea proiectelor, evident că le vom păstra la minister până când se finalizează proiectele. Voi discuta şi cu oficialii europeni pentru a le transfera cu totul, aşa mi se pare corect", a spus Fenechiu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat, în 15 ianuarie, că spitalele CFR, cu excepţia celor din Bucureşti, ar trebui să treacă în sistemul Ministerului Sănătăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fenechiu: Avizul negativ al CES pentru cedarea spitalelor CFR e facultativ; opresc doar cu argumente.
 Vizualizări articol: 789 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fenechiu: Avizul negativ al CES pentru cedarea spitalelor CFR e facultativ; opresc doar cu argumente5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei