Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 29 (5236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Discuţii aprinse

Problema societăţii de termoficare a Sucevei a încins spiritele în Comisia de Dialog Social

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cu cât momentul în care actualul furnizor de căldură şi apă caldă a Sucevei îşi va închide porţile se apropie, cu atât situaţia devine mai încordată. Acest lucru a fost extrem de vizibil şi la şedinţa de ieri dimineaţă a Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Suceava, în care, la masa discuţiilor, au fost aduşi reprezentanţii sindicatelor din Termica, conducerea societăţii, dar şi conducerea Primăriei Suceava.

Numai că, la scurt timp de la demararea discuţiilor, spiritele s-au încins, mai ales după ce sindicaliştii au lansat fel de fel de acuze către conducerea Primăriei Suceava, învinuind-o de falimentarea Termica. Printre principalele nemulţumiri ale acestora s-au numărat reducerea capitalului social al Termica cu 70 de milioane de lei, faptul că Primăria Suceava s-a intabulat ca proprietar al terenurilor de sub Termica şi faptul că nu au fost achitate la timp, la 15 zile de la facturare, subvenţiile prin care municipalitatea a menţinut un preţ mic al gigacaloriei furnizate populaţiei, adică diferenţa dintre costul real de producţie a energiei termice şi cel de vânzare către populaţie.

 

Vinovaţii fără vină

Vizibil deranjat de acuzaţii, primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a răspuns punctual la toate problemele ridicate, prezentând şi o situaţie a banilor primiţi de Termica de la bugetul local, din 2007 şi până în prezent.

„Văd că se caută să se impună cu forţa un ţap ispăşitor, dar  situaţia actuală a Termica nu putea fi evitată, pentru că este o problemă de sistem. Nu e vina mea, a conducerii societăţii sau a angajaţilor de acolo. Declinul Termicii a început din 2002, când Guvernul ne-a dat-o în braţe fără să ne întrebe dacă o vrem, de când nu a mai avut cui vinde abur industrial, adică principalul produs, iar mai apoi nu a mai putut furniza nici energie electrică în sistem, decât în cantităţi limitate. Termica ne-a fost băgată pe gât şi din cauza ei primăria s-a decapitalizat, luând din bugetul local 30 de milioane de euro şi achitându-i către Termica”, a replicat primarul Ion Lungu.

Acesta a prezentat şi o situaţie a banilor băgaţi în sistemul de termoficare în ultimii şase ani – 118,3 milioane de lei (1.183 miliarde de lei vechi), echivalentul a 30 de milioane de euro, din care 60 milioane lei pentru investiţii, iar 53,8 milioane de lei, subvenţii.

„Asta însemnă în medie cinci milioane de euro pe an, mult mai mult decât poate suporta municipalitatea, în condiţiile în care anual de la populaţie se încasează din taxe şi impozite un milion de euro. Fără acea reducere de capital social muncipalitatea nu-şi mai putea continua activitatea şi nu vă gândiţi că dacă primăria intra în faliment, Termica mergea bine mersi mai departe, ci era de multă vreme închisă”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.

În privinţa acuzaţiilor pe tema intabulării de către primărie a terenurilor de sub Termica, pentru care cele două părţi se judecă încă, deşi există o decizie de instanţă definitivă şi irevocabilă în favoarea municipalităţii, Lungu le-a replicat:

„Nu văd care este problema aici, decât una de orgolii. În ambele cazuri, proprietar este tot Consiliul Local. Dacă aveaţi acele terenuri aţi fi avut şi 700 de miliarde de lei vechi în cont, să vă rezolve problemele?”

 

Gaura neagră

Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a intervenit în mai multe rânduri, pentru a „domoli” discuţiile care căpătaseră o tonalitate prea ridicată, dar şi pentru a da cuvântul tuturor părţilor implicate, fără a se pronunţa în nici un fel în favoarea unuia sau altuia.

O poziţie aparte a avut-o subprefectul Constantin Harasim, care a lăudat măsurile luate până acum de conducerea Primăriei Suceava în privinţa termoficării oraşului şi a pus o întrebare încuietoare, la care nu a primit nici un răspuns: „sucevenii care nu sunt racordaţi la Termica sunt oare de acord ca banii lor să meargă în continuare într-o gaură neagră, doar pentru a fi menţinute locurile de muncă a câteva sute de salariaţi?”

Chiar dacă sindicaliştii din termoficare au primit răspunsuri la o parte din nemulţumirile lor, multe alte probleme rămân încă valabile, încât discuţiile pe această temă sunt departe de a se fi încheiat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Problema societăţii de termoficare a Sucevei a încins spiritele în Comisia de Dialog Social.
 Vizualizări articol: 1056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Problema societăţii de termoficare a Sucevei a încins spiritele în Comisia de Dialog Social5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei