Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 29 (5236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Situaţie gravă

Locuitorii municipiului Suceava, în pericol de a rămâne fără căldură şi apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Municipiul reşedinţă de judeţ se confruntă cu o criză fără precedent – în numai două săptămâni, furnizarea căldurii şi apei calde s-ar putea întrerupe pentru toţi locuitorii racordaţi la Termica.

Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, l-a informat ieri pe prefectul Sucevei, Florin Sinescu, şi pe primarul Sucevei, Ion Lungu, că stocurile de cărbune sunt la cel mai scăzut nivel din istoria societăţii de termoficare – 12.000 de tone, iar transporturile de combustibil care trebuiau să vină sunt oprite la graniţă.

„Mai este cărbune pentru 15 zile de funcţionare. Dacă nu mai ajunge nimic între timp, nu avem ce face decât să oprim producţia. Niciodată nu a mai fost Termica într-o asemenea situaţie”, a spus  Ovidiu Dumitrescu.

Acest lucru se întâmplă din cauza datoriilor pe care Termica le are către furnizorii de cărbune, care au fost de acord să livreze huilă, dar în anumite condiţii. Mai exact, Termica a semnat un angajament de plată, cu termene şi sume fixe, iar furnizorii de cărbune au sistat transporturile imediat ce nu au primit întreaga sumă stabilită.

Astfel, un transport CFR cu 8.000 de tone de huilă, „gura de aer” care ar fi permis Termicii să furnizeze căldură până la finele lunii februarie, a fost stopat de furnizor la Dorneşti, iar alte transporturi care urmau să vină din Rusia au fost de asemenea oprite pe traseu.

Directorul Termica a explicat că angajamentul de plată impus de cerinţele furnizorilor de cărbune nu a putut fi respectat pentru că nu s-a reuşit strângerea de bani suficienţi de la populaţie, primăria nu a reuşit nici ea să achite toate cele trei milioane de lei, cum s-a angajat pentru luna ianuarie, iar din banii pe care Termica i-a primit de la agenţi economici şi din vânzarea de energie electrică, băncile şi-au tras automat ratele lor la creditele făcute tot pentru plata cărbunelui, încât deficitul de plată a fost destul de mare.

Primarul Sucevei a confirmat că nici municipalitatea nu a reuşit să achite întreaga sumă promisă, pentru că, la rândul ei, se confruntă cu cea mai scăzută rată de încasare a taxelor şi impozitelor locale din ultimii 20 de ani.

 

Soluţia salvatoare, căutată la Bucureşti

Problema e cu atât mai gravă cu cât conducerea Termica a spus că, deşi se fac eforturi foarte mari pentru recuperarea datoriilor, nu prea există şanse să poată plăti nici tranşa de bani datorată furnizorilor de cărbune la finele lunii februarie.

Tocmai de aceea, primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că miercuri va fi prezent în Bucureşti, unde va solicita aprobarea Ministerului de Finanţe pentru contractarea unui împrumut de 15 milioane de lei (150 miliarde de lei vechi), cu care să poată fi plătit cărbunele necesar ieşirii din iarnă.

Solicitarea sa va avea la bază noile prevederi legislative, care obligă primăriile să îşi reducă arieratele cu cel puţin 85% până la 31 martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locuitorii municipiului Suceava, în pericol de a rămâne fără căldură şi apă caldă.
 Vizualizări articol: 1489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Locuitorii municipiului Suceava, în pericol de a rămâne fără căldură şi apă caldă3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De unde bani? Taxe multe si marite incontinuu! trimis de
( 6 feb 2013, 14:44:57
Lasati-ne in frig! Genocidul e pe aproape?
2.   Dl prelipcar trimis de
( 6 feb 2013, 17:14:41
dar datoriile primarii catre termica cind se vor plati, ca in doua rinduri ne-ti pacalit cu terenul de sub termica

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei