Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 apr 2012 - Anul XVII, nr. 79 (4984)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ediţia a XIV-a

Târgul de Paşti, de la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a XIV-a ediţie a Târgului de Paşti (Târgul de ouă închistrite) de la Gura Humorului s-a desfăşurat ieri la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.

 

58 de meşteri şi creatori populari din judeţul Suceava, din care 47 de meşteri încondeietori

Conceput iniţial ca un Târg al ouălor închistrite, manifestarea, care de-a lungul anilor şi-a lărgit gama de produse prezentate - deşi numai ouăle sunt supuse jurizării - a reunit un număr total de 58 de meşteri şi creatori populari din judeţul Suceava (din localităţile Cacica, Doroteea, Dorna Candreni, Frasin, Gura Humorului, Marginea, Poiana Stampei, Putna, Rădăuţi, Suceava, Ulma, Vama şi Vatra Moldoviţei), din care 47 de meşteri încondeietori.

Organizat de Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Primăria Gura Humorului şi Tipografia Terra Design, târgul vizează stimularea creatorilor populari autentici, promovarea valorilor culturale durabile  şi promovarea în spaţiul european a staţiunii turistice Gura Humorului.

Târgul s-a adresat tuturor meşterilor care respectă tehnica, cromatica şi motivistica de închistrire şi încondeiere specifice anumitor zone.

 

Participanţii au venit îmbrăcaţi în costumaţia specifică localităţii reprezentate

Participanţii, care şi-au expus produsele spre vânzare în interiorul muzeului (atât meşterii încondeietori, cât şi practicanţii altor meşteşuguri au continuat să lucreze pe parcursul desfăşurării manifestării) au fost asaltaţi de publicul numeros interesat, deopotrivă, de spectacolul creaţiei, dar şi de oferta extrem de variată, ouălor închistrite, încondeiate, pictate sau decorate cu mărgele alăturându-li-se produsele de ceramică, icoanele şi diversele obiecte utilitare cioplite în lemn, podoabele populare realizate cu mărgele sau cusăturile tradiţionale.

Aşa cum prevedea regulamentul târgului, participanţii au venit îmbrăcaţi în straie populare, purtând costumaţia specifică localităţii reprezentate şi având asupra lor ustensilele necesare pentru executarea demonstraţiilor practice ale meşteşugului.

 

De la „Etapele realizării unui ou încondeiat”, la ouă ornate cu „mărgele” din hârtie

Directorul muzeului humorean, Elvira Romaniuc, ne-a semnalat de la bun început prezenţa în premieră a unor încondeietoare de la Cacica.

Cele două adolescente frumos îmbrăcate, cu straie „cusute de bunica”, Narcisa Cozmici şi Ioana Hopulele, susţineau un adevărat curs de încondeiere a ouălor, prezentând, aşa cum au făcut cunoscut printr-un înscris afişat la vedere între coşurile cu ouă, „Etapele realizării unui ou încondeiat”.

În cealaltă extremă a târgului, un grup de şase copii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului (coordonaţi de Laura Berevoianu şi Elena Ruscan) executau, ouă ornate cu „mărgele” din hârtie creponată lipite cu aracet.

 

Ouă „pentru copii”, ouă pictate cu flori şi „mostre” vechi de...o sută de ani

Dacă Ecaterina Saghin, din Vatra Moldoviţei, a venit cu ouă de toate categoriile (de la prepeliţă, găină, raţă şi gâscă, la cele de struţ) încondeiate tradiţional, iar Zinici Maria (acum din Rădăuţi, dar, aşa cum ne-a spus ea, născută la Lupcina - Ulma şi apoi măritată şi stabilită mulţi ani la Izvoarele Sucevei) ne-a arătat ouăle cu roşu şi negru ale huţulilor, cele cu motive tradiţionale realizate cu culoare verde, dar şi ouăle „pentru copii” (primele care se oferă la sărbătoarea de Paşti) cu puncte multicolore, Elena Todaşcă, din Poiana Stampei, ne-a uimit cu ouăle pictate cu flori.

Ouă mici (de prepeliţă) sau mari (de struţ) cu modelul înflorat al bundiţei. Iar Rodica Fercal, din Vatra Moldoviţei, a etalat alături de ouăle încondeiate de ea, câteva „mostre” vechi de...o sută de ani.

 

Trofeului Târgului de Paşti şi Premiul pentru revigorarea tradiţiei

Juriul târgului, alcătuit din muzeograf Violeta Enea (Secţia de etnografie a Muzeului Bucovinei) - preşedinte, membri fiind Florin Cramariuc (preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina) şi muzeograful Mihai Camilar, secretar Elvira Romaniuc, a decis ca premiile ediţiei din acest an să fie acordate Cristinei Niga şi Elenei Todaşcă.

Cristina Niga, din Paltinu, care a învăţat să închistrească ouă de când era copil (iar acum a transmis meşteşugul copiilor săi) este deţinătoarea Trofeului Târgului de Paşti de la Gura Humorului ediţia 2012, trofeu care conferă recunoaşterea calităţii de meşter autentic la categoria ouă pascale româneşti. Elena Todaşcă, cea care şi-a pictat modelul bundiţei pe ouă, a primit Premiul pentru revigorarea tradiţiei. Nominalizaţi de juriu au fost Ana Artemisia Lucaci (Putna), Elena Vereha (Paltinu), Victoria Fundiur şi Orestia Leuciuc (Rădăuţi) şi Ancuţa Paşniciuc (Moldoviţa).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul de Paşti, de la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Târgul de Paşti, de la Gura Humorului3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei