Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 nov 2011 - Anul XVI, nr. 273 (4871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9747 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5814 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Interdicţii

Nemulţumiri la Spitalul Suceava, din cauza noilor restricţii privind accesul în incintă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noile măsuri privind condiţiile de acces în incintă dispuse din această lună de conducerea Spitalului Suceava i-au nemulţumit pe aparţinătorii bolnavilor internaţi. Vizitatorii reclamă că pacienţii sunt lipsiţi de sprijinul moral al familiei, de hrana şi medicamentele de care au nevoie, având în vedere că intrarea pe secţii nu mai este permisă la orice oră. Cei mai revoltaţi sunt aparţinătorii bolnavilor care au fost sau urmează să fie operaţi şi cei ai bolnavilor imobilizaţi la pat, care nu se pot deplasa până la recepţia situată la parterul unităţii pentru a-şi vedea rudele sau a-şi ridica pachetul adus de-acasă. „Soţia mea trebuie să intre în sala de operaţii, pentru o cezariană, iar eu nu reuşesc să o văd sau să discut cu un doctor despre starea ei”, susţine un aparţinător. „Nu am mai văzut aşa ceva nicăieri, nici în străinătate şi nici în spitalele mari din ţară. Nu mi se pare corect, cel puţin atâta timp cât nu li se asigură în spital tot ce au nevoie”, afirmă un alt aparţinător.

 

Argumente pro şi contra

O rudă a unui bolnav internat a declarat: „Cele două ore de vizită după-amiaza au fost prost alese. Sunt oameni care vin din creierii munţilor, care au copii şi animale acasă. Ei când mai ajung înapoi pe la casele lor? Ca să nu mai vorbim de faptul că se produce aglomeraţie în spital, aduci când uşile de pe secţii se deschid, iar toată lumea dă năvală. Sunt şi peste o sută de oameni care aşteaptă să intre”.

În replică, administraţia unităţii afirmă că restricţionarea accesului în incintă este benefică pentru că asigură ordinea şi curăţenia, dar mai ales pentru că elimină situaţiile conflictuale, care pun în pericol siguranţa bolnavilor şi a cadrelor medicale.

În conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a explicat că situaţiile de agresiune verbală sau fizică sunt destul de frecvente, ultimul caz înregistrându-se chiar săptămâna trecută: „O persoană care a intrat în spital fără a avea voie, forţând intrarea prin ambulatoriul de specialitate, l-a agresat pe aparţinătorul unui pacient internat, care se afla în secţie în condiţii legale. Situaţii de acest gen sunt de nedorit pentru că perturbă liniştea bolnavilor”.

 

Grupurile mai mari de trei persoane sunt interzise pe secţii

Potrivit noului regulament instituit de conducerea Spitalului Suceava, contestat deja cu vehemenţă de aparţinători, accesul vizitatorilor se face între orele 14.00 - 16.00, de luni până vineri, şi între orele 12.00 - 16.00, sâmbăta şi duminica şi în sărbătorile legale. Aparţinătorii trebuie să prezinte la recepţie actul de identitate şi să fie înscrişi în registrul special al vizitatorilor. Ei vor primi un ecuson pe care trebuie să-l poarte la vedere şi să respecte nişte reguli, care presupun printre altele să aibă o îmbrăcăminte decentă, să nu fotografieze sau filmeze în incintă fără acordul managerului şi să nu aibă asupra lor arme sau stupefiante.

Noul regulament interzice şi intrarea în secţii a grupurilor de mai mult de trei persoane. Dacă este vorba de situaţii speciale, aparţinătorii pot primi un bilet de liber acces în afara orelor de vizită stabilite de conducere. Acest bilet va fi eliberat de medicul curant şi avizat de şeful de secţie şi de manager, care îşi vor da acordul pe un anumit interval de timp.

 

Persoanele care însoţesc minori trebuie să dovedească legătura cu aceştia

Conform noilor reglementări, este interzis accesul persoanelor străine în zonele cu risc ale spitalului: Reanimare, Bloc Operator, Bloc Naşteri, Nou-născuţi, Sterilizare centralizată, laboratoare, depozite deşeuri periculoase, staţie de oxigen. Excepţie de la aceste interdicţii fac cazurile speciale aprobate numai de managerul spitalului. Persoanele care însoţesc minori vor fi legitimate pentru a se stabili calitatea pe care o au în raport cu minorul: reprezentant legal, grad de rudenie şi legitimitatea părăsirii spitalului de către copil, se mai arată în regulament.

În cazul apariţiei oricăror nereguli pe durata vizitelor, personalul medico-sanitar va sesiza serviciul de pază. Dacă managerul spitalului stabileşte o perioadă de carantină, conform dispoziţiilor autorităţii tutelare superioare, în această perioadă se limitează sau se interzice, după caz, accesul în spital.

Accesul la Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală se va face pentru pacienţii internaţi prin holul central situat la nivelul I, conform programării la investigaţie. Pentru persoanele din afară, accesul se va face pe baza recomandării medicale sau la cerere, de luni până vineri, în intervalul orar 7.00-9.00 (intrarea se face prin uşa principală a Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală).

Accesul în ambulatoriu al pacienţilor, însoţiţi sau nu, este permis în funcţie de programul ambulatoriului, adică de luni până vineri, între orele 7.00 – 15.00, cu sau fără bilet de trimitere.

Accesul salariaţilor unor firme prestatoare de servicii în spital este permis numai în timpul programului de lucru, pe bază de tabel nominal, aprobat de manager, document de identitate şi/sau legitimaţie de serviciu. În secţii, aceştia au permisă intrarea după orele 13.00, dar numai dacă sunt însoţiţi de reprezentaţi ai spitalului.

 

Şi accesul salariaţilor în spital a fost modificat

Accesul salariaţilor este permis pe baza cardului-ecuson numai la punctele de control acces, care funcţionează larecepţia din holul principal, la recepţia de la intrarea în aripa nouă (pentru salariaţii Balneo-Fizio-Terapie, Cardiologie şi Ortopedie) şi la intrările principale din secţiile exterioare – Oncologie, Pneumoftiziologie, Boli Infecţioase, Dermatologie şi Psihiatrie.

Tot în baza noului regulament, este interzis accesul în spital al persoanelor care au asupra lor armament, muniţii, substanţe toxice, stupefiante, explozive sau alte instrumente care pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea personalului spitalului sau pot afecta patrimoniul spitalului. Excepţie de la aceste reguli fac persoanele aflate în misiune de intervenţie, de protecţie a unor demnitari. Accesul persoanelor care au asupra lor aparate de filmat sau fotografiat sau înregistrat se face numai cu aprobarea managerului spitalului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nemulţumiri la Spitalul Suceava, din cauza noilor restricţii privind accesul în incintă.
 Vizualizări articol: 1103 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.90/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 10 voturi
Nemulţumiri la Spitalul Suceava, din cauza noilor restricţii privind accesul în incintă3.9510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tot asa de rau trimis de
(18 nov 2011, 11:20:14
fiecare face ce vrea in SUCEAVA,maine sau in alta zi nu o sa mai primiti nici bolnavii in spitale spitalul nu este un MUZEU,rudele nu pot fi disponibile dupa progamul unui smecher care l prestabileste,trebuie schimbat ceva acolo...directiunea??sau altcineva..
2.   Greu să educi o naţie aşa de proastă ca românii trimis de
(18 nov 2011, 11:33:53
la spital vii să te tratezi, fiindcă acasă nu e posibil. rudele dacă vor să socializeze să-şi facă program de socializare. până nu a ajuns omul la spital nu au avut timp de discuţii? unde mai pui acum că toate babele au mobil!
3.   * trimis de
(18 nov 2011, 11:57:32
De la intrare te-nvăluie dezgustul iute-(ne)aromat*
Un doctor se-nvârte ( în viteză ) grăbit să .. nu te vadă
Te-ntrebi ( automat ) : oare Însănătoşirea , aici , a decedat ?
Fiindcă moartea-i mai prezentă decât în Irak , pe stradă

Pacienţii-s nişte umbre ce se sprijină de pereţi
Umbre ce zgârâie faianţa cu dinţii , unghiile şi perfuziile
Umbre ce se târâie de parcă înoată prin nămeţi
Umbre fără “imunitate” aşteptând .. operaţiile

Mai sunt unii , cu “spate” care scapă .. poate
În autentica stare de spital românească
Unde mopurile stau , alături de pacienţi , culcate
Iar doctorii n-o să te opereze , în cafea o să-ţi ghicească
4.   Oameni cu suflet mare trimis de
(18 nov 2011, 12:40:46
In alte parti se pune accent pe suportul moral acordat bolnavului de catre familie. La Suceava vad ca doctorii sunt deranjati daca vad rudele langa bolnavi.
Zeci de ani s-a intrat in spital mai liber si nu au fost probleme majore. Acum isi construiesc fortareata doar asa de dragul de a enerva lumea.
Hai sa fim seriosi, ce mare disconfort au doctorii din cauza rudelor? Am fost in spilal de multe ori si nu am vazut rude recalcitrante. 99,9% din rude sunt umile si cu capul in pamant. Din contra, recalcitrante, arogante si agresive sunt asistentele care se cred Dumnezeu. Cum intri pe sectie cum incepe o asistenta sa urle.
Nu vorbesc aici de UPU ci de restul spitalului. La UPU stiu ca sunt multi oameni recalcitranti.
Managerul asta PDList vrea sa enerveze lumea. Mai intai taxa de parcare, acum figuri la accesul in spital. Mai tarziu o sa intram numai cu carnetul de partid in spital.
5.   SMECHERI trimis de
(18 nov 2011, 13:25:18
PAI SUNT SMECHERI! RESTRICTIONEAZA ACCESUL IN SPITAL INSOTITORILOR SAU FAMILIEI CA SA NU MAI VADA LUMEA CUM SE POARTA EI CU BOLNAVII IN SPITAL, SA NU AI NICI O DOVADA PT NIMIC. TE INTERNEZI IN SPITAL SI ODATA INTRAT ACOLO ESTI CA LA PUSCARIE!
6.   Ilegal trimis de
(18 nov 2011, 13:36:20
Ceea ce se intampla acolo este ilegal.
In articol se mentioneaza ca "Aparţinătorii trebuie să prezinte la recepţie actul de identitate şi să fie înscrişi în registrul special al vizitatorilor", dar de fapt actul de identitate se retine.
M-am confrunt chiar zilele trecute cu problema:
 ☭  ϑ
6.1  RE: Ilegal trimis de
(19 nov 2011, 00:05:14
poti sa refuzi retinerea actului de identitate. acesta nu poate fi retinut decat de politie sau alte organe juridice, iar paznicul de la spital nu e nici una nici alta. faza cu actul de identitate retinut suna a abuz. cat despre vizitele apartinatorilor.... fara suparare dar nu se poate sa stai calare, in salon, pente bolnavi, doctori , asistente, si sa dai raportu' cum a stat vaca la muls si cum roade porcul cotetu'. sau cum mai fac unele cumetre de pe la noi, vin in "verificare" ca au auzit de cutare ca e la spital, sa vada ele cate zile o mai duce si apoi sa aiba cu ce umple satu'.
7.   Nesimtiti trimis de
(18 nov 2011, 14:16:08
Sunt niste nemernici,cand tu apartinator aduci de acasa, de la mancare pana la medicamente nu ai voie nici sa intri in spital sa le dai bolnavului.Fac asta cred,pentru a fi cat mai putini martori la nenorocirile pe care le fac.In definitiv este un spital public nu unul privat si ar trebui ca bolnavul sa fie pe primul loc nu nesimtitii care conduc spitalul.
8.   Retinere act identitate trimis de
(18 nov 2011, 14:38:55
Cei de la spital ar trebui sa citeasca despre OUG 97/2005 republicată privind evidența, domiciliul, reședinta și actele de identitate ale cetățenilor români, care precizează:

Art. 25
(1) Actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi retinut in afara cazurilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Este interzisa darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garantie pentru prestarea unor servicii, pentru incredintarea unor bunuri si valori, pentru plata datoriilor sau in alte scopuri, de catre persoanele neautorizate.

9.   Comentariu trimis de
(18 nov 2011, 14:40:56
Ghiciti cat este amenda pe care ar trebui sa o ia cei de la spital ptr retinerea actului de identitate atunci cand intrii in spital si ti se da ecusonul?

În același act normativ sunt prevăzute și sancțiunile pentru nerespectarea dispozițiilor articolului 25:

Art. 43
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 16 alin. (1), art. 23 alin. (1), art. 24 si art. 38 alin. (4), cu amenda de la 25 lei la 50 lei;
b) nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) si (3), art. 39 si 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
c) nerespectarea dispozitiilor art. 25 si 36, cu amenda de la 75 lei la 150 lei.
10.   Vizite spital trimis de
(18 nov 2011, 15:31:57
nu-mi dau cu parerea despre masurile luate, expun un caz:
sotul meu a fost internat la cardiologie, f.f.grav( a si decedat dupa o luna, acasa ), erau 3 persoane in camera..........ii era extrem de rau..........
eu cind mergeam la el , intram pe furis de 3 ori/zi, vorbeam in soapta sa nu deranjez, aproape nu ma simtea nimeni cind intram, nu duceam mincare grea, mirositoare.........
la celelalte doua persoane, veneau zilnic in vizita cite 3-4 persoane si chiar cu copii, aduceau mincare care mirosea de un om sanatos nu putea suporta, vorbeau tare, rideau, povesteau de toti vecinii, cunoacutii, ce mai, era ca la o bodega in salon........
intr-una din zile, sotului meu i s-a facut f.rau, tensiunea s-a ridicat peste 20, pulsul peste 120 batai, am chemat bineinteles imediat medicul, dar sa zici ca acei vizitatori guralivi s-au sesizat sa vorbeasca macar mai incet.....nu, ei si-au continuat risul, povestile, abia cind a venit medicul si a vazut ce distractie era in salon i-a dat afara imediat, i-a certat pt. galagie, bineinteles ca a luat-o si pe asistenta la certa.........
atit am avut de spus, constatati restul dv. cititorii, si dati verdicte cum este mai bine........sa fie prin saloane ca la autogara, vorbaraie, mizerie, deranj, aer urit mirositor, tot felul de mirosuri de mincare sau sa fie curatenie, liniste, aer curat.......merg in spital cei bolnavi, nu? care au nevoie de liniste, somn, tratament.......
uitasem de telefoanele mobile care suna din minut in minut ca la Posta.......este ingrozitor, ingrozitor.........
10.1  RE: Vizite spital trimis de
(19 nov 2011, 00:19:16
da dar cand spun cei din spital asa ceva nu ii vine nimanui sa creada. sar cu gura toti ca doctorii is prosti si ca nu ii primesc sa vada ce greseli fac ei, de parca sunt mari cunoscatori si stiu perfect ce trebuia de facut. Doamna ILONA dvs ati prezentat clar unul dintre motivele pentru care se impune restrictionarea accesului vizitatorilor in spitale, ca nu e numai la Suceava asa cum susutin unii, e si in Iasi la Spiridon(aici nici pe studenti nu ii lasa sa intre de capul lor), si in Bucuresti la SUUB si la Pantelimon(aici ai aces numai in zona de policlinica si la birouri, in rest cu cartela....).
11.   Rambu demisionar! trimis de
(18 nov 2011, 16:00:56
De vina pentru tot ce se intampla intr-o institutie publica este cel care o conduce. Daca un manager este incompetent atunci acesta trebuie sa demisioneze sau sa fie demis. In concluzie daca nu poti nu te fa ca poti, ca pana la urma tot iese la iveala cine esti cu adevarat!.
12.   Microbii ii pot aduce si cei de afara fara sa stie trimis de
(18 nov 2011, 16:22:18
Un lucru e cert. Trebuie despartit categoric spatiile septice de aseptice. Dupa aceea in functie de puterea de deplasare a bolnavilor, care pot sa mearga singuri in camere de vizita pe fiecare palier si care nu, adus cu patutu` contra cost.
13.   Spital sau bazar? trimis de
(19 nov 2011, 08:55:33
Pentru toti cei care criticati masurile luate(sunteti platiti de USL? suntei in fiecare zi aceeasi) spitalul este un loc de tratare a bolnavilor nu bazar sau bodega. Eu a trebuit sa ies din salon pentru ca pe patul meu s-au asezat patru vizitatori si eu nu am mai putut sta pe pat. Spitalul nu este un loc de socializare, bolnavii au nevoie de liniste nu de barfe. Mancarurile aduse nu sunt pentru bolnavi, au tot felul de mirosuri dela ceapa pana la usturoi s.a.m.d. de nu mai poti sta in salon. Medicii nu puteau face vizita din cauza vizitatorilor care se plimbau pe coridoare ca pe bulevard. Nu mai vorvesc de transmiterea a tot felul de microbi, etc. Ganditi cand scrieti, si mai face-ti si altceva in afara de a ne imbacsi cu prostiile voastre.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei