Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 nov 2011 - Anul XVI, nr. 273 (4871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Vremea nemâniei”

Aplauze şi ovaţii minute în şir pentru Tudor Gheorghe, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aplauze şi ovaţii minute în şir pentru Tudor Gheorghe, la Suceava, la finalul spectacolului – omagiu dedicat marelui poet basarabean Grigore Vieru, „Vremea nemâniei”, desfăşurat miercuri seară, pe scena Casei de Cultură Sindicatelor Suceava.

Sucevenii au venit în număr foarte mare la spectacol, unii au stat în picioare, după ce s-au epuizat biletele cu loc, din dorinţa de a lua parte la un concert de înaltă ţinută artistică, o poveste regizată de maestrul Tudor Gheorghe, pus în scenă împreună cu Orchestra Arkadia din Chişinău – alcătuită din zece  instrumentişti din Ţara Românească şi din Republica Moldova, sub bagheta dirijorală a lui Marius Hristescu. Maestrul a fost acompaniat pe scenă şi de trei voci foarte bune, trei tinere din Chişinău, care au completat într-un mod armonios întreg spectacolul. Într-un fel, pe scenă, pentru câteva ore, a fost “România Mare”.

 

Îndemn la nemânie

“Vremea nemâniei”, a explicat maestrul, “pentru că trăim într-o perioadă a suferinţei şi într-o lume în care ne înjurăm, ne omorâm pentru nimicuri, nu mai avem sentimente. (…) Să îndepărtăm ura, acest sentiment din societatea românească, să fim mai buni”.

Amintindu-ne că realizarea acestui spectacol i-a fost promisă maestrului Grigore Vieră (“blând şi sensibil ca un înger”) din perioada când trăia, Tudor Gheorghe a completat că “la început de post, vreau ca acest spectacol să fie un îndemn la nemânie, un spectacol purificator, care să cureţe…”. Chiar de la începutul spectacolului, maestrul a îndemnat la nemânie, cu versuri precum “Bucuraţi-vă… de viaţă, de lume, de pace, de toate”, publicul bucurându-se în felul său: prin aplauze repetate.

 

Maestrul a ironizat (in)cultura

Pentru două ore şi jumătate, artistul a reuşit să bucure sute de spectatori, cu poeme semnate de unul dintre poeţii săi preferaţi, Grigore Vieru, pe care l-a pus pe acelaşi piedestal cu poetul Mircea Micu, ambii folosind peniţa sufletului pentru a scrie versuri, poezii-metaforă. Ca de fiecare dată, maestrul a ironizat şi felul în care se face (in)cultură pe canalele de televiziune, cum tinerii cântă în limba engleză, ca şi cum s-ar pregăti să cucerească Anglia, le-ar fi ruşine de limba lor maternă, limba română, pe care un Dan Spătaru a cântat-o şi a scos doar hituri.

Maestrul şi-a exprimat nedumerirea faţă de “generaţia asta, care n-are aplecare...”, fireşte, spre cultură, spre lectură, dar care, în discoteci, cluburi, “urlă de le sar ochii în cap, se zbenguie, nici nu dansează..., nu se ating, nu pune mâna unul pe altul”. Nu au lipsit din spectacol nici piese care au avut ca temă femeia-mamă, mama – ca ţară, un tangou, un colind atipic, versuri foarte sensibile scrise de poetul basarabean, orchestrate într-un mod cu totul deosebit de Marius Hristescu, dirijor, compozitor şi orchestrator, director artistic al Filarmonicii „Oltenia”. 

 

Final de spectacol vesel, cu flori, aplauze, ovaţii

Amintind de spectacolul „Diligenţa cu păpuşi”, realizat cu ani în urmă, din care a făcut parte şi un grup de copii din Suceava, Tudor Gheorghe a cântat în spectacol şi piesa „Cum se spală ariciorii”, bine primită de public.

Seara s-a încheiat cu un hit, “Cad pe ape”, o piesă veselă, “care să rămână pe buze”, cum a spus maestrul.

Sucevenii au fost îndemnaţi să cânte împreună cu maestrul, la refren (“Soarele jos a picat,/ Soarele, soarele,/ Ca rochia ta din pat,/ Soarele, soarele./... etc.). La finalul spectacolului, publicul s-a ridicat în picioare şi a aplaudat minute în şir. Maestrul Tudor Gheorghe a primit flori şi ovaţii, revenind de câteva ori pe scenă, tot în aplauze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aplauze şi ovaţii minute în şir pentru Tudor Gheorghe, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1088 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Aplauze şi ovaţii minute în şir pentru Tudor Gheorghe, la Suceava5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La un asa eveniment... trimis de
(18 nov 2011, 23:19:42
e pacat ca nu sunt comentarii. a fost un spectacol cum rar se pot vedea pe la Suceava. Felicitari celor care au organizat evenimentul. Felicitari acestui cotidian, deoarece a avut grija sa acorde un spatiu, pentru a relata evenimentul fata de altii care, probabil au "uitat". Bravo!
2.   Extraordinar trimis de
(19 nov 2011, 11:30:53
Ori de cate ori vine TUDOR GHEORGHE la Suceava este sarbatoarea culturii, intr-o lume manelizata si cuprinsa numai de ura, invidie si violenta, un asemenea spectacol este un balsam pentru sufletul celor ce mai simt ceva pentru semeni, tara si valori!
Este de neinteles, ori de cate ori merg la spectacolele maestrului, ca peste 95% dintre spectatorii sai , sunt persoane peste 30 ani, sunt persoane crescute si educate in alte vremuri, cand se recunostea valoarea , dar acum.......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei