Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 oct 2011 - Anul XVI, nr. 252 (4850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Constatare procurori

Şantaj, taxă de protecţie şi tentative de omor, pe fondul lipsei de fermitate a poliţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Violenţă, şantaj şi taxă de protecţie. Sunt realităţi care s-au petrecut începând de anul trecut pe raza localităţilor Gura Humorului, Frasin, Stulpicani şi Ostra, puse în scenă de o grupare de crimă organizată care acţiona extrem de violent şi împotriva căreia poliţiştii nu au ripostat cu fermitatea necesară.  

Este constatarea procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava după aproape doi ani de monitorizare a grupării infracţionale, acţiune încheiată în forţă ieri dimineaţă.

 

În zorii zilei de ieri, o armată de poliţişti şi jandarmi a descins în numeroase locaţii din Frasin şi Stulpicani, în total fiind efectuate 39 de percheziţii domiciliare, ce au vizat imobile aparţinând sau folosite de cei 32 de învinuiţi cercetaţi în acest dosar.   

La sediul DIICOT Suceava au fost aduşi pentru audieri 30 de indivizi, în condiţiile în care procurorii spun că nucleul grupării era format dintr-un număr de 11 persoane. Nouă dintre membrii de bază ai grupării au domiciliul în Stulpicani, în timp ce doi sunt din oraşul Frasin. Cei din urmă, fraţii Alexie Pitişciuc, zis Vâju, în vârstă de 33 de ani, şi Gheorghe Pitişciuc, de 26 de ani, zis Vâju cel Mic, au fost identificaţi de anchetatori drept capi ai grupării interlope.

 

Şantaj şi violentă pentru taxă de protecţie şi taxă de şmecher

Procurorii au început să adune informaţii despre grupare încă din ianuarie 2010. Până în septembrie 2011, „gruparea a acţionat în mod constant şi coordonat pe raza localităţilor Gura Humorului, Frasin, Stulpicani şi Ostra, în scopul obţinerii de beneficii materiale şi foloase prin comiterea de infracţiuni de şantaj şi a altor infracţiuni cu violenţă în scopul impunerii de taxe de protecţie şi crearea unui sentiment colectiv de panică”, arată procurorii DIICOT Suceava.

Concret, clanul cerea taxă de protecţie şi taxă de şmecher administratorilor de societăţi comerciale, transportatorilor de persoane, micilor întreprinzători etc., iar în cazul celor care nu se conformau, membrii grupării treceau la acţiuni violente. 

 

Lipsă de ripostă şi fermitate din partea poliţiei 

Grav este, arată procurorii DIICOT, că, în timp, membrii grupării au reuşit să le inducă o stare de teroare celor mai multe dintre victime, dând o aură de aparentă invulnerabilitate.

Şi mai gravă este următoarea constatare a procurorilor DIICOT Suceava.

Violenţa în scopul impunerii de taxe de protecţie şi crearea unui sentiment colectiv de panică s-a petrecut „pe fondul lipsei de ripostă şi fermitate a organelor de poliţie locale”, se arată în comunicatul DIICOT Suceava. Practic, această constatare dată publicităţii de DIICOT nu face decât să confirme numeroasele acuzaţii aduse de oamenii din zona Stulpicani-Ostra-Frasin care s-au plâns că poliţia nu a luat prea multe măsuri împotriva indivizilor care îşi făceau de cap prin aceste localităţi.     

 

Clanul Vâju şi locotenenţii Flocea  

În afară de cei doi fraţi din clanul Vâju, capii grupării, procurorii DIICOT au indicii clare despre afilierea la grup a încă nouă indivizi.

Este vorba de Alexandru Constantin Flocea, zis Ali, Ştefan George Flocea, zis Pletosul, Marian Catrinar, zis Marin, Vasile Tiberiu Flocea, zis Baia, Sorin Nicolae Bădean, zis Sorinel, Ionuţ Ovidiu Flocea, zis Solomon, Vasile Ostanschi, Ionel Flocea, zis Plai, şi Mihai Ciprian Dumbravă, toţi din comuna Stulpicani. 

De precizat că numeroşii indivizi cu numele Flocea sunt fraţi şi veri între ei. De altfel, în mediul grupării infracţionale şi al victimelor, fraţii Vâju era consideraţii capii, în timp ce membri familiei Flocea erau locotenenţii primilor.

 

Două tentative de omor în seara zilei de 20 septembrie 

Din păcate, actele de violenţă ale membrilor grupului nu s-au redus doar la ameninţări şi acte minore de violenţă.

Fraţii George Ştefan Flocea şi Alexandru Constantin Flocea, precum şi Marian Catrinar, se află în arest de câtva săptămâni pentru o gravă infracţiune, tentativă de omor.

Pe 20 septembrie, Gavril Dumbravă, un tânăr în vârstă de 22 de ani, tot din Stulpicani, a fost atacat cu sălbăticie pe o uliţă din localitate.

Lovit violent în cap cu parii şi cu o sabie, tânărul de 22 de ani a ajuns în stare critică la spital, doar o minune făcând ca acesta să mai fie astăzi în viaţă.

Atacul a fost o răzbunare pusă la cale de clanul lui Vâju, victima făcând parte dintr-un grup care nu ar fi acceptat dominaţia celor care cereau taxă de protecţie şi taxă de şmecher.

În acelaşi dosar al tentativei de omor asupra lui Dumbravă mai sunt cercetaţi în stare de libertate şi Alexie Pitişciuc, nimeni altul decât capul grupării săltate ieri de structurile de combatere a crimei organizate, precum şi Ionel Remus Şecman, şi el apropiat al grupării.

Tot pe 20 septembrie, un alt tânăr din Stulpicani, Agapi Iliuţă, a fost şi el atacat violent de membrii aceleiaşi grupări, fapta fiind încadrată la tentativă de omor. Alexie Pitişciuc a fost pus sub acuzare şi pentru această faptă.

 

Audiaţi până aseară târziu

Suspecţii aduşi ieri la sediul DIICOT Suceava au fost audiaţi ore în şir, aseară procurorii neluând încă o decizie cu privire la câte persoane vor fi reţinute şi înaintate instanţei, cu propunere de arestare preventivă. 

Acţiunea de ieri s-a desfăşurat sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava şi a fost realizată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava cu sprijin tactic din partea Serviciului de Intervenţie Rapidă şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.

Suportul tehnic a fost asigurat de către IGPR- Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă  – Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava. 

În cadrul acţiunii au fost angrenaţi şi comisari ai Gărzii Financiare Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şantaj, taxă de protecţie şi tentative de omor, pe fondul lipsei de fermitate a poliţiei.
 Vizualizări articol: 1367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 28 voturi
Şantaj, taxă de protecţie şi tentative de omor, pe fondul lipsei de fermitate a poliţiei4.6528

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(25 oct 2011, 11:24:08
si cum `nu reprezinta un pericol social` vor fi cercetati in libertate ... logic!!
2.   Observatii punctuale. trimis de
(25 oct 2011, 11:27:41
1) Cred ca si tu domnule Paiu, poti fi vizat de acesti ticalosi si rudele acestora fiindca le-ai dat numele in ziar. 2) Lipsa de actiune a politiei e datorata faptului ca mai mult ca sigur isi luau partea. Vezi nenumaratele cazuri relativ identice demonstrate deja. 3) O vorba veche zice: Pestele de la cap se impute. Deci nu cumva au o vina si mai marii IPJ? Poate cel mai mediatizat caz de acest gen e protejarea ticalosilor chiar de seful IPJ Neamt.
3.   ... trimis de
(25 oct 2011, 13:01:07
Poate niste minti luminate din conducerea Politie se va mai gandi sa faca ordine sa scape de asemenea specimene. La puscarie cu smecherii...sa puna osu la treaba daca tot sunt mari si cu muschi. Nenorocitii!!!
4.   Comentariu trimis de
(25 oct 2011, 13:04:43
Domnilor adevarul e ca si politia din aceste localitati nu a facut nimic pt. a nu se extinde acest clan nenorocit care teroriza lumea. La munca cu cinstiti la puscarie cu golani.
5.   Clanuri trimis de
(25 oct 2011, 13:29:40
Ce clanuri, astia sunt niste agarici de la pocreaca....
6.   Agarici? trimis de
(25 oct 2011, 15:21:57
Ce agarici? Nu l-ai vazut in viata ta pe Vaju asta. E tatuat ca Mike Tyson pe fata si de obicei provoca scandaluri prin cluburile din Humor sau prin baruri si sincer, nu as fi vrut sa ti-o iei de la unul ca el (nici eu nu as fi vrut). Cretini, ce mai. Bine ca i-a "calmat" putin... si poate cand o sa se intoarca de la puscarie poate o sa fie mai "normali". Poate intram si noi in normalitate si scapam de impresiile astea de "jjjjmecheri umflati, cu cefe groase ce tin un cap prea mare pentru un neuron singuratic" care stau prin discoteci cracanati si tolaniti pe canapele asteptand sa "cada" fraierul. Sincer, prin ochelarii negri in discoteca se vede ceva???happy Bravo DIICOT. Si apropos... prin Humor mai sunt jmecherasi genu` Vaju. Baba & company. Dar ei cred sunt calmatilaughing
6.1  RE: Agarici? trimis de
(26 oct 2011, 11:09:26
Comparatia cu Mike Tyson e cel putin hilara,oligofrenul de Vaju si-a facut tatuaj pe fata pentru ca, la ce fata de prost are,numai un tatuaj de genul asta ii poate schimba fata intr-o fata de golanel wanna be.Cat despre a fi interlop,e departe,nici nu stie semnificatia cuvantului.Sigur ca ,dupa mult antrenament cu toporul in cap la tat'su.el se crede viteaz (tot ziarul asta a publicat un articol de cum l-a batut pe tat'su si politistul i-a pazit sa nu se bage si altii)Si,de altfel,cat mai are Frasinul padure,si tat'su are ce duce la anchetatori,Vaju ramane la fel cum a fost,liber si prost.
6.2  RE: Agarici? trimis de
(26 oct 2011, 12:51:04
Comparatia cu Mike Tyson e cel putin hilara,oligofrenul de Vaju si-a facut tatuaj pe fata pentru ca, la ce fata de prost are,numai un tatuaj de genul asta ii poate schimba fata intr-o fata de golanel wanna be.Cat despre a fi interlop,e departe,nici nu stie semnificatia cuvantului.Sigur ca ,dupa mult antrenament cu toporul in cap la tat'su.el se crede viteaz (tot ziarul asta a publicat un articol de cum l-a batut pe tat'su si politistul i-a pazit sa nu se bage si altii)Si,de altfel,cat mai are Frasinul padure,si tat'su are ce duce la anchetatori,Vaju ramane la fel cum a fost,liber si prost.
6.3  RE: Agarici? trimis de
(27 oct 2011, 00:16:08
Comparatia cu Mike Tyson e cel putin hilara,oligofrenul de Vaju si-a facut tatuaj pe fata pentru ca, la ce fata de prost are,numai un tatuaj de genul asta ii poate schimba fata intr-o fata de golanel wanna be.Cat despre a fi interlop,e departe,nici nu stie semnificatia cuvantului.Sigur ca ,dupa mult antrenament cu toporul in cap la tat'su.el se crede viteaz (tot ziarul asta a publicat un articol de cum l-a batut pe tat'su si politistul i-a pazit sa nu se bage si altii)Si,de altfel,cat mai are Frasinul padure,si tat'su are ce duce la anchetatori,Vaju ramane la fel cum a fost,liber si prost.
7.   Militienii trimis de
(25 oct 2011, 16:03:08
politistii care cer dreptul de smecher de la toate firmele ce sunt?nu sunt interlopi? astia isi iau dreptul saptamanal de la toti cei care au banzicuri si de la multe alte firme si cred ca banii ajung si la ijp suceava.
8.   Agarici? trimis de
(25 oct 2011, 16:18:45
Ce agarici? Nu l-ai vazut in viata ta pe Vaju asta. E tatuat ca Mike Tyson pe fata si de obicei provoca scandaluri prin cluburile din Humor sau prin baruri si sincer, nu as fi vrut sa ti-o iei de la unul ca el (nici eu nu as fi vrut). Cretini, ce mai. Bine ca i-a "calmat" putin... si poate cand o sa se intoarca de la puscarie poate o sa fie mai "normali". Poate intram si noi in normalitate si scapam de impresiile astea de "jjjjmecheri umflati, cu cefe groase ce tin un cap prea mare pentru un neuron singuratic" care stau prin discoteci cracanati si tolaniti pe canapele asteptand sa "cada" fraierul. Sincer, prin ochelarii negri in discoteca se vede ceva???happy Bravo DIICOT. Si apropos... prin Humor mai sunt jmecherasi genu` Vaju. Baba & company. Dar ei cred sunt calmatilaughing
9.   Pfff trimis de
(25 oct 2011, 16:20:47
Daca si Vaju e smecher inseamna ca nu ati vazut smecheri adevarati!! Este,sau era mai bine zis pt comuna Humor..Smecher inseamna sa ai avocati tari,milioane de euro in cont etc.Daca a batut fro catva copchii asta nu inseamna ca e smecher.Ce smecherie e asta ca  ☭ cativa bani de la niste bieti patroni..Vai de cucurigul lui cu smecheria lui cu tot..Sa vedem pe penitenciar daca e tot asa smecher!!
10.   Pentru stancu trimis de
(25 oct 2011, 21:19:59
da de unde stii tu mah stancule ce inseamna sa fii jmecherla gh? oare vorbesti despre tine?ai uitat sa spui ca iti tre frate militian,afaceri in satul humor,prostituate la produs si pentru oficialitati din cand in cand........eh,te recunosti? marsh la politie si predate......
11.   Vaju trimis de
(25 oct 2011, 21:23:11
ai dreptate stancule ca vaju e un pacalici,a dat pana acum pe goarna pe la politie si acum l-au eliminat.asa ca mare atentie celorlalti,fiti atenti,o puteti fura oricand.cred ca esti constient domnule care distribui lactate,poate fii un pic de zuzu in fiecare....chiar si in cei la care torni...
12.   GAINARI trimis de
(26 oct 2011, 08:29:29
GAINARI CE SE OCUPA CU GAINARII...TAXA DE SMEKER...DA..MILITIA DOARME CA DE OBICEI...EI MAI MULT PAZESC LINIA CONTINUA IN FRASIN...SAU HUMOR...IN REST NANI NANI....SI PARAZITII PROSPERA!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei