Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 oct 2011 - Anul XVI, nr. 252 (4850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Ei cu “blecii”, noi cu blegii…

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

S-a încheiat alaltăieri Campionatul Mondial de rugby. Adică sportul ăla pe care comentatorii noştri îl pronunţă fie “rugbi” (ăia deştepţii!), fie “ruibi” (ăia... restul, adică marea majoritate, conform zicerii lui Lăpuşneanu). Chestia nu e unică. Nu e nici măcar rară, din moment ce mai avem destule d-astea, de pildă în sporturile cu porţi: “deştepţii” zic “bări”, “proştii” zic ”beri”, dar ”bare” încă n-am auzit. Cum n-am auzit nici ”ragby”, singura pronunţie omologată. Noroc de Hari Dumitraş pe care, cu prilejul finalei, ăi’ de la Digi Sport s-au gândit să-l mai cheme o dată în studio, pentru a echilibra cumva raportul dintre ”deştepţi” şi cunoscători. Mi-era dor să-l aud pe Hari vorbind despre ”bleci”, o perfectă adaptare a sintagmei ”All Blacks” (cu varianta scurtă ”Blacks”), pentru că până zici ”neozeelandezii” sau ”jucătorii din Noua Zeelandă” se încheia faza, la viteza în care joacă ăştia, noii campioni mondiali. De fapt, veşnicii campioni mondiali, fiindcă, indeferent cine ar deţine preţ de 4 ani titlul şi trofeul, adevăraţii campioni mondiali vor fi mereu ”blecii.”. Sper să nu mă înşel: în urmă cu mai bine de 30 de ani, cred că Ioan Chirilă (care nu spunea nici ”ruibi”, nici ”beri”!) a fost cel care a spus că la fotbal Brazilia ar trebui desemnată campioană mondială pe veci, iar din 4 în 4 ani să se organizeze un Campionat Mondial care să desemneze, exact ca la box, ”challanger”-ul acesteia, care să întâlnească Brazilia în meciul pentru titlu. Aşa ar trebui procedat şi la rugby, cu Noua Zeelandă în rolul Braziliei din fotbal. Chiar dacă alaltăieri Franţa parcă a jucat mai bine, titlul s-a dus acolo unde trebuie. Urmărind acest meci (dar şi pe toate celelalte, de la ”sferturi” inclusiv încoace, după ce-mi mâncasem sănătatea şi cu meciurile României din grupă), mi-am dat seama că nici aici nu e locul nostru. Între abnegaţia până la sacrificiu a celor care joacă rugby adevărat şi parodia de joc a românilor este o distanţă cosmică. Dacă ”blecii” degajă o forţă colosală până şi când stau, când jocul e întrerupt, ba chiar şi înainte de a începe, când scot limba la aniversări în panarama aia de ”haka”, prin comparaţie (dar ai ce compara!?) ai noştri nu pot fi numiţi decât ”blegii”. Aş mai încerca un joc de cuvinte legat şi de supranumele argentinienilor, ”pumele”, tot în comparaţie cu ai noştri. Dar mai bine încercaţi dumneavoastră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ei cu “blecii”, noi cu blegii….
 Vizualizări articol: 1019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Ei cu “blecii”, noi cu blegii…4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei