Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 oct 2011 - Anul XVI, nr. 252 (4850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie judecătorească

Condamnat la cinci ani de închisoare pentru o evaziune fiscală de 1,16 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din Siret acuzat că în decurs de câteva luni a păcălit statul cu 1,16 milioane de euro şi-a aflat ieri pedeapsa. Tribunalul Suceava a decis să-l condamne pe Ioan Iosip, administratorul SC Vanesa Comprod SRL Siret, la cinci ani de închisoare pentru două fapte de evaziune fiscală. Soluţia în ceea ce-l priveşte pe Iosip nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare.

În acelaşi dosar este judecat şi un alt individ, Ciprian Stănescu, fost asociat unic şi administrator al aceleiaşi societăţi. Acesta este acuzat de o faptă de evaziune fiscală prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu 345.000 de euro. În cazul lui Stănescu nu s-a dat încă nici o soluţie, procesul urmând să continue la Tribunalul Suceava.

 

Cum a fost prejudiciat bugetul de stat de Ioan Iosip

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au descoperit că în perioada 27 august 2008 – mai 2009, firma Vanesa Comprod nu a depus nici o declaraţie, bilanţ, decont de TVA sau raport cu privire la activitatea economică a firmei. Ioan Iosip, administratorul societăţii din Siret, a precizat că în perioada respectivă nu s-a derulat nici o activitate economică.

Din verificările încrucişate a rezultat însă cu totul altceva. Mai exact, cu ajutorul Gărzilor Financiare din Iaşi, Suceava, Piteşti, Galaţi, Hunedoara şi Constanţa s-au găsit facturi fiscale şi chitanţe emise şi semnate de Ioan Iosip. În acest mod s-a stabilit că Vanesa Comprod a livrat fier vechi, materiale de construcţii, îmbrăcăminte, utilaje, piese de schimb etc, dar şi că a efectuat prestări de servicii în domeniul construcţiilor civile, fără ca toate veniturile şi TVA-ul colectat să fie înregistrate în evidenţa contabilă.

Prin cele 286 de facturi fiscale emise către diverşi clienţi şi neînregistrate în contabilitate, în valoare de 17,358 milioane de lei, s-a creat un prejudiciu către bugetul de stat de 4,912 milioane de lei, echivalentul a 1,162 milioane de euro.

 

„Relaţii” cu firme fantomă

Procurorii au mai ajuns la concluzia că şi vechiul administrator al SC Vanesa Comprod SRL, Ciprian Stănescu, a lucrat în mod identic cu Ioan Iosip. Mai exact, câtă vreme firma a funcţionat la Grajduri – Iaşi, în contabilitate nu s-au înregistrat 89 de facturi, în valoare totală de 3,089 milioane de lei (fără TVA), aferente vânzării de mărfuri. De asemenea, au fost înregistrate în evidenţa contabilă 19 facturi fiscale provenind de la firme fantomă. Prin aceste operaţiuni, Ciprian Stănescu s-a sustras de la plata a 1,259 milioane de lei către bugetul de stat, echivalentul a 345.079 de euro.

Garda Financiară şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava s-au constituit părţi civile pentru suma de 12,499 de milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condamnat la cinci ani de închisoare pentru o evaziune fiscală de 1,16 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 724 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Condamnat la cinci ani de închisoare pentru o evaziune fiscală de 1,16 milioane de euro4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei