Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2011 - Anul XVI, nr. 211 (4809)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ultimul drum

Lacrimi şi jale la înmormântarea poliţistului local care a murit la datorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Deşi uliţa e plină de lume, o tăcere stânjenitoare, apăsătoare, ruptă din când în când de un oftat sau de un vaiet tânguitor, înconjoară gospodăria poliţistului local care a murit la datorie, la sfârşitul săptămânii trecute. Un apel la 112, care s-a dovedit a fi o farsă stupidă, i-a pus pe poliţişti pe urmele unei maşini despre care se afirma că ar transporta ţigări de contrabandă.

Ghinionul său, dar şi cel al unui tânăr poliţist grav rănit a fost că, în timpul urmăririi, la intrare in Cumpărătura, din cauza unei şoferiţe neatente, maşina de poliţie în care se aflau a fost acroşată şi s-a răsturnat de mai multe ori, lovind şi un autoturism parcat pe marginea drumului.

Ambii poliţişti, Niculai Costeniuc şi Marius Scutaru, au fost transportaţi la spital în stare gravă, însă pentru primul dintre ei nu s-a mai putut face nimic.

 

Petrecut de colegi pe ultimul drum

Zeci de colegi din cadrul Poliţiei Locale Suceava s-au adunat ieri în faţa casei lui Niculai Costeniuc pentru a-l conduce pe ultimul drum pe cel care le-a fost alături în misiunile de patrulare, în nopţile de veghe şi la instrucţii.

“Vestea a căzut ca un trăsnet. Nu ne-am aşteptat, mai ales la o misiune aparent simplă şi un telefon idiot, care l-a trimis pe colegul nostru pe cealaltă lume. Suntem mâhniţi şi noi, şi familia pentru că, după cum spunea şi soţia sa, a plecat în uniformă la lucru, şi-a luat rămas bun de la copii şi a venit între patru scânduri”, a spus Adrian Airoaie, care, pe lângă coleg de serviciu, i-a fost şi prieten mai bine de patru ani.

Tăcuţi, cu privirile lăsate în jos, stingheriţi de situaţie, colegii săi se ţin deoparte de familia îndurerată, care face ultimele pregătiri înainte ca stâlpul casei, Niculai Costeniuc, să părăsească definitiv gospodăria sa şi să se despartă de cei dragi.

Doar superiorii săi, primarul Sucevei şi şeful Poliţiei Locale, Viorel Horodenciuc, au intrat în curte, dar, la fel de stingheri, după ce au trecut pe la căpătâiul mortului, s-au refugiat într-un colţ al gospodăriei, urmărind cu ochii umeziţi momentele tragice pe care le trăia familia îndurerată.

“Ne-am avut ca o familie în aceşti ani pe care i-am petrecut împreună la Poliţia Locală şi Comunitară. Noi, colegii, nu o să-l uităm niciodată, pentru că a fost un bun coleg şi un bun profesionist. Suntem mâhniţi şi poate că nu trebuia să se ajungă aici ca oamenii să ne privească altfel decât ne privesc când suntem pe stradă. Cu toţii încercăm să ne facem datoria, zi de zi”, a spus Liviu Manoliu, unul dintre colegii veniţi să-i fie alături pe ultimul drum.

Pentru a fi prezenţi la înmormântare, unii dintre ei au renunţat la concediu, alţii s-au învoit de la cursurile de instructaj care se ţineau în alt judeţ, iar unora dintre ei li s-a permis să lipsească câteva ore de la posturi, în vreme ce alţi colegi, care ar fi vrut să fie şi ei prezenţi, au trebuit să asigure serviciile măcar la un nivel minim.

 

Lacrimi şi disperare

Unul dintre cele mai dureroase momente a fost cel în care soţia şi copiii poliţistului local Niculai Costeniuc au ieşit în drum, să le mulţumească colegilor lui pentru că au venit să-i fie alături, dar, văzându-i îmbrăcaţi în uniforma pe care o purta şi soţul ei zi de zi, când pleca la muncă, durerea femeii a erupt, ca un vulcan care aparent nu prezenta nici un pericol.

Izbucnind în plâns, frângându-şi mâinile cu disperare, cu neputinţă, femeia a început să meargă de la unul la altul, întrebându-i cu voce pierdută:

“Nu vedeţi cum arată, cine i-o făcut aşa ceva? De ce a trebuit să fie aşa? Gândiţi-vă că toţi plecaţi de acasă la muncă şi vă lăsaţi copiii...”

Cu capetele plecate, neputincioşi să aline durerea văduvei şi a copiilor care se lipeau de ea, speriaţi şi temători, ca treziţi dintr-un coşmar, colegii poliţistului, bărbaţi în toată firea, instruiţi să lupte cu infractorii, au început să lăcrimeze, fără voia lor, mai ales după ce femeia, care se îndrepta spre casă, s-a oprit în dreptul porţii larg deschise, poticnindu-se, ca şi cum s-ar fi lovit de un zid invizibil:

“Nu pot să intru. Nu vreau. Nu pot fără el...Cu el am călcat aici prima dată, cu el am trăit aici. Cum să intru acum singură?”

 

Cortegiu funerar

După slujba preoţilor, a venit momentul în care Niculai Costeniuc a ieşit pentru ultima oară de pe poarta casei sale, purtat pe braţele a patru dintre colegii săi din Poliţia Locală.

Ca şi cum spiritul său se împotrivea să-i părăsească pe cei dragi şi locul în care a trăit, cei patru se forţau să-l care, de parcă ar fi avut de cărat un munte de plumb, în vreme ce în jur, toatălumea privea înlăcrimată şi cu feţele schimonosite de durere cum soţia se agăţa cu disperare de sicriu, să nu i-l ia de lângă ea pe cel care i-a fost alături zeci de ani şi cu care a întemeiat o familie.

În vreme ce o maşină a Poliţiei Comunitare, cu girofarul pornit, deschidea calea, în urma maşinii mortuare s-a adunat puzderie de lume – rude, vecini, prieteni sau doar consăteni din Lisaura, care l-au petrecut pe ultimul drum, spre cimitir, acolo unde va trebui să îşi găsească odihna sufletul său plecat prea devreme din mijlocul celor dragi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lacrimi şi jale la înmormântarea poliţistului local care a murit la datorie.
 Vizualizări articol: 1192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Lacrimi şi jale la înmormântarea poliţistului local care a murit la datorie5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 7 sep 2011, 11:02:45
Fără sens şi fără vreo motivaţie aparentă
Mânat , doar , de impulsul ce ţi-o dă uniforma
Pentru o societate ce-i ( oricum ) indiferentă
Un poliţist ce nu-şi gată nicicând norma
A gonit spre moarte ( inconştient şi sec )

Sigur că ăla de-a sunat la 112 e-un zevzec
Dintr-o rivalitate comercială s-a ajuns la ...
Acum unu-i mort şi celălalt se uită-n bec
( Doamne , Te rog , Fă-L sănătos , cumva )

Evenimentului îi succede ( acum ) tragedia →←
Odihnească-se în pace † !! colegii lui ştiu bine
Taaare-i mai plăceau ,, cursele ’’... cu maşina
Doamne..ai decis ! ai grijă de el ( acum e la Tine )

2.   Mda.. trimis de
( 7 sep 2011, 11:55:49
abcdar..esti PENIBIIIIIIL....
3.   R.I.P. trimis de
( 7 sep 2011, 12:27:04
frumos si foarte trist, concomitent, articolul! / sa-i fie tarana usoara!
4.   PENTRU ABCDAR trimis de
( 7 sep 2011, 12:52:38
DE UNDE STIAI CA II PLACEAU CURSELE DE MASINI?

NU CRED CA AI VREA SA FII TU IN LOCUL FAMILIE INDURERATE SI IN POSTURA CELOR 2 COPILASI CARE TREBUIE SA TRAIASCA NUMAI CU UN PARINTE. MAI ALES CA FATA ESTE IN CLASA A 11-A SI ESTE DISTRUSA ? SAU LA BAIETELUL DE 9 ANISORI CARE A SUFERIT UN SOC?

POATE AR FI CAZUL PENTRU CEI RAUTACIOSI SA SE PUN IN SITUATIA LOR SA VEDETI CUM VA SIMTITI CAND SE ADUC NUMAI COMENTRII RAUTACIOASE!
4.1  RE: PENTRU ABCDAR trimis de
( 7 sep 2011, 13:02:24
ferească Dumnezeu ! nici o secundă n-am fost răutăcios .. Întreabă pe ORICE coleg de-al său cu ce plăcere pleca el ( cu sirena pornită) de fiecare dată când era ,,apelat'' s-o facă !.. şi apoi continuăm discuţia
4.2  RE: PENTRU ABCDAR trimis de
( 7 sep 2011, 13:19:23
ghilimelele care încadrează ,,cursele'' nu le ,,citeşti'' ?
5.   CONDOLEANTE trimis de
( 7 sep 2011, 12:55:32
Raluca trebuie sa fii tare pentru mama ta si pentru fratiorul tau si sa te gandesti ca tatal tau te vegheaza de acolo de sus si o sa te indrume in viata!
Suntem alaturi de tine si de familie !
6.   Comentariu trimis de
( 7 sep 2011, 13:03:15
femeile la volan sunt pericol public
7.   MISOGIN trimis de
( 7 sep 2011, 18:04:08
Sunt multe femei care nu ar merita sa aiba permis de conducere dar tot la fel de multi si barbati deci nu generaliza...Condoleante familiei
8.   Pacat trimis de
( 7 sep 2011, 18:11:38
pacat,, inca un om ucis de sistemul ticalosit al Romaniei, un minister de interne rudimentar din toate punctele de vede,o tara in care alesi, nu mai pot de bine fraierind poporul, o tara in care lucrul prost facut costa enorm, singura noastra vina e ca ne,am nascut Romani. oare sefi acestor politisti nu au auzit de filtre rutiere??
9.   Cursa morții trimis de
( 7 sep 2011, 20:54:11
La aceste întrebări vă poate răspunde Runec,cel care a ordonat celor doi polițiști să plece în urmărire.
9.1  RE: Cursa morții trimis de
( 7 sep 2011, 21:52:03
Nu, nu cred ca au auzit de asa ceva. Si RUNEC este un prost, dupa cate a observat si FANTOMAS acest lucru din articolele anterioare prin care acest COPOI manca rahat spunand ca el amendeaza persoanele dupa bunul plac sau ii amendeaza pe ochi frumosi. Si nu cred ca romania va ajunge odata la nivel european cum se lauda marii parlamentari(mancatori de bani si de rahat) ca romania este o tara Europeana. Daca ar sti cei de la Bruxelles toate chestiile >naşpa
10.   Spectacol trimis de
( 7 sep 2011, 21:30:19
D-zeu sa-l ierte!citesc presa de cateva zile,urmaresc comentariile[multe negative].poate nu-i momentul ,intr-adevar a lasat o sotie si copilasi,dar sa ne gandim ca zilnic mor zeci de parinti,tati care mor la datorie,dar nimanui nu-i pasa.presa,autoritatlile nu se ocupa nici de mediatizare,nici de ajutor,iar in cazul de fata se face atata tam-tam.cred ca de aceea gasim acele comentarii.mort la datorie este cred ,ceea ce deranjeaza.in opinia oamenilor ,politistii sunt cei ce fac raul si nu binele si nu pot dovedi contrariul.
10.1  RE: Spectacol trimis de
( 7 sep 2011, 21:57:45
mare dreptate ai LELEAFLOAREA daca ar muri un om care munceste si el la o alta institutie a statului, nu cred ca s-ar mediatiza atat si nu cred ca s-ar face atata tam-tam, ajutoare, si alte chestii de genul. Nu este prima persoana cazuta la datorie, nu va fi nici ultimul, pentru ca atunci cand te angajezi, iti dai seama, iti imaginezi care sunt riscurile care ti le asumi, pe cand acest subiect deja prinde aripi prea mari.
O sa fie pe prima pagina o saptamana, doua si apoi...dispare.
Cate alte persoane au murit la datorie, lasand in urma lor copii, sotii/soti parinti care sunt la pat si nu mai are cine sa aiba grija de ei, sunt cazuri mult mai grave. Intr-adevar, s-a stins un om, nu este nimic neobisnuit, nu este primul om care a decedat. A muri este ceva normal, face parte dintr-un proces al vietii.
Condoleante familiei si sa-i fie tarana usoara decedatului.
11.   Comentariu trimis de
( 8 sep 2011, 08:46:09
SSpectacolul il faci tu pe forumuri de cateva zile draga costty!crezi ca familia e tare bucuroada ca scrie in ziar ca le-a murit sotul,tatal,etc. Crezi ca adta ii incalzeste pe ei acum sau niste bani?e firesc a muri dar la o varsta mai inatata nu asa brusc si dureros! Tu esti pe forumuri de la inceput si te bucuri cu szdism dev tot ce s-a intampla!t!esti un antipolitist convins!familia e ocupata durerea nu sa citesca presa sau comentariile!asa ca vzi-ti de treburile tale jigodie!
11.1  RE: Comentariu trimis de
( 8 sep 2011, 10:50:40
ELEVIN dar esti tare analfabet. Du-te dracului omule si invata sa scrii, sau ia-ti o secretara, sa scrie in locul tau ca tu esti mult prea prost.
Si din ce am spus eu pana acum tu ai inteles o PU-LA. nu-s bucuros ca se mediatizeaza in fiecare zi, nu-s bucuros ca a murit o persoana, dar hai sa nu ne ca.ca.m pe noi.
Nu spun ca era rtimpul sa moara, dar sunt cazuri mult, mult mai grave, din acest punct de vedere sunt copii care mor, omule, sunt copii care decedeaza si nimeni nu face nimic pentru acele familii, sunt fel si fel de cazuri. Banii, poti sa te stergi la fund cu ei, daca sunt dati pentru un asemenea eveniment. Daca ii dadea o prima pentru nustiu ce da, era OK, insa pentru inmormantare...Nu am spus ca imi pare bine ca a murit.
Si da, sunt un ANTIpolitisc convins, ce este cu asta?
De cate ori ai fost luat la rost de militieni de-am PU-LEA???
De cate ori pentru o banala chestie ai fost amendat cu maximul admis?
T-i se pare ca sunt corecti politaii? T-i se pare ca procedeaza corect? T-i se pare ca politaii ar fi adevarati politai ?
Nu, iti spun eu ca nu este asa deloc. Multi militieni sunt intrati in politie datorita tatalui, mamei sau a unor cunostinte. NU mai sunt politisti cu academia facuta. Acum daca ai bani, esti ce vrea PU-LA ta.
12.   Comentariu trimis de
( 8 sep 2011, 14:49:33
Mi-am dat seama din primul comentariu al tau care e adevarata ta problema!fa un referendum sa se desfiinteze politia daca te incomodeaza cand circuli baut la volan si cu viteze execesive!de aia te opreste politia! Iar cei care iti cer spaga reclama-i dar nu generaliza! Astia incercau sa-si faca treaba si s-au nenorocit intr-un sistem de rahat, in tara unde suntem dotati cu logane si tre sa prinda hoti cu mertzane!da am inteles ce te roade pe tine!si analfabet esti tu crede-ma!
13.   PT COSTYYYSV trimis de
( 8 sep 2011, 14:49:57
nu cred ca esti tu in masura sa apreciezi analfabetismul unora. uita-te mai bine la greselile din textul tau, analizeaza si apoi poti sa te pronunti.

P.S.: 1 politist - 2 politisti, nu politai, analfabetule!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei