Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2011 - Anul XVI, nr. 211 (4809)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alte eşecuri "marca" Adrian Oprişan

Miercuri, 7 Septembrie 2011 (18:48:31)

Gazonul Arenei Naţionale care a cedat la meciul România - Franţa se adaugă altor eşecuri înregistrate de firmele lui Adrian Oprişan în refacerea unor suprafeţe de joc, cum ar fi cele de pe fostul Naţional la partida cu România-Danemarca din 2003 şi de pe Stadionul Nicolae Dobrin din Piteşti.

Una dintre cele mai dureroase înfrângeri ale echipei naţionale, cea din meciul de pe teren propriu cu Danemarca, scor 2-5, din preliminariile Euro-2004, se leagă de un scandal de proporţii, în care a fost implicată o altă firmă a lui Adrian Oprişan, Construct Proget SRL.

Pentru reabilitarea gazonului de pe Stadionul Naţional, predecesorul Arenei Naţionale, în vederea partidei România - Danemarca, din februarie 2003, s-a încheiat un contract de antrepriză de lucrări între Complexul Sportiv Naţional Lia Manoliu şi Societatea Comercială Construct Proget SRL din Focşani, care, în calitate de antreprenor, se obliga să execute "reabilitarea patului germinativ de gazon". Însă la ora meciului, iarba crescuse în puţine locuri pe suprafaţa de joc, peste care se turnase nisip din abundenţă, terenul arătând ca unul pentru fotbal pe plajă.

Verificările ulterioare întreprinse de Corpul de Control al premierului au relevat faptul că firma lui Adrian Oprişan, fratele lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, avea ca obiect principal de activitate "comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi de construcţii", la care se adaugă alte 45 de activităţi secundare diverse, dar nu şi executarea de lucrări de refacere a gazonului pe stadioane. La solicitarea echipei de control, specialiştii din cadrul Institutului Agronomic Bucureşti au apreciat, după analizarea terenului, că tehnologia aplicată nu a fost specifică condiţiilor de sol şi climă din România.

Oprişan a susţinut atunci că iarba nu a crescut pe stadion din cauza condiţiilor meteo şi că nu i se poate imputa iarna lungă din acel an. "În condiţiile în care clima ar fi fost de partea noastră, la data meciului cu Danemarca gazonul ar fi arătat foarte bine. Ţin să precizez că inclusiv previziunile meteorologice nu au fost cele obişnuite. A fost o iarnă lungă şi nu cred că poate să-mi fie imputat mie acest fenomen", a explicat Adrian Oprişan.

În februarie 2007, gazonul Stadionului Nicolae Dobrin din Piteşti a fost distrus pe majoritatea suprafeţei de joc, deşi fusese montat cu doar şase luni înainte. Lucrările care au costat peste 700.000 de lei autorităţile locale au fost executate tot de Construct Project. Şi atunci motivaţia distrugerii gazonului a fost pusă pe seama vremii: lipsa zăpezii din acea iarnă a făcut ca iarba să nu încolţească.

Cu toate aceastea, firma lui Oprişan a continuat să refacă suprafeţele de joc pe numeroase arene din ţară. Astăzi, firma Gama Verde, o altă companie aparţinând lui Adrian Oprişan, a realizat sau întreţine suprafeţele de joc ale principalelor stadioane din România, printre care se numără "Dinamo", "Steaua", Giuleşti-Valentin Stănescu, "Dan Păltinişanu" din Timişoara, "Nicolae Dobrin" din Piteşti, "Farul" din Constanţa şi "Tineretului" din Braşov, potrivit informaţiilor pe care firma le-a postat pe site-ul său.

Începând de marţi, în "palmaresul" lui Oprişan mai poate fi trecut un eşec. Starea gazonului de pe ultramoderna Arenă Naţională, inaugurată la meciul România - Franţa, i-a revoltat atât pe români, cât şi pe francezi. După scurt timp de la începerea jocului România - Franţa, peluza de pe Arena Naţională a cedat sub crampoanele fotbaliştilor, numeroase bucăţi de gazon desprinzându-se pe toată suprafaţa acesteia. Jucătorii se afundau în teren, nu îşi puteau ţine echilibrul şi era aproape imposibil de pasat la firul ierbii sau de driblat. După câte un duel pentru balon, fotbaliştii se ridicau de la pământ, puneau la loc brazda pe care au dislocat-o şi abia apoi continuau faza.

"Gazonul a fost catastrofal şi a fost greu să ne găsim pe teren", a spus Valbuena, iar Adil Rami l-a completat: "Nu cred că că am mai jucat în cariera mea pe un asemenea teren".

"Terenul nu m-a surprins. Am făcut un antrenament aici şi ştiam că e un dezastru total. Sper să nu joc cu Steaua aici dacă gazonul se prezintă în asemenea condiţii", a spus, la rândul său, portarul Tătăruşanu.

Presa franceză apărută după meciul România - Franţa, scor 0-0, a fost neiertătoare, comparând terenul cu un câmp de cartofi sau cu o grădină presărată cu muşuroaie de cârtiţă.

Primăria Capitalei anunţase, luni, că gazonul de pe Arena Naţională s-a deteriorat tot din cauza condiţiilor meteo nefavorabile - temperaturi ridicate şi lipsa precipitaţiilor. Un reprezentant al firmei Gama Verde, care nu şi-a declinat identitatea, a explicat pentru MEDIAFAX că arhitecura stadionului, care creează un spaţiu închis, a dus la degradarea terenului.

"Există şi o explicaţie pentru care a cedat. Există explicaţii de natură agronomică raportate la arhitectura arenei, la condiţiile de acolo, vizavi de vegetaţie. De factorul vegetativ de acolo. Nu există alte probleme legate de calitate, de tehnologie, de strat suport, de tratament sau alte chestii. Pur şi simplu, condiţiile arhitecturale, ambientul, microclimatul, ăştia sunt factorii care au dus la degradarea gazonului. Am mai avut astfel de lucrări, dar nu au existat astfel de probleme, pentru că nu erau într-un astfel de cadru hiperbetonat, hiperînchis. E o chestie inedită amplasarea lui. Aceeaşi problemă s-a întâmplat şi la Commerzbank-Arena din Frankfurt, primul model al Arenei Naţionale. Şi ei au avut probleme şi au trebuit să-l schimbe, apoi după un timp s-au găsit şi nişte soluţii tehnice, care să suplinească contactul direct cu ambientul", a declarat, miercuri, reprezentantul Gama Verde.

Însă la Commerzbank-Arena problemele au fost în mare parte rezolvate, prin crearea unui microclimat artificial care ajută iarba să crească. Germanii au apelat la un sistem computerizat ce controlează lumina, temperatura şi nivelurile de dioxid de carbon, umiditate, aer şi îngrăşământ, permiţând gazonului să se devolte în orice anotimp sau condiţii meteo.

Au fost însă şi patroni de cluburi mulţumiţi de seviciile firmelor lui Oprişan. Unul dintre aceştia, acţionarul FC Rapid, George Copos, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că pe bani privaţi firma lui Adrian Oprişan a făcut un gazon perfect pe Giuleşti în 2003, explicând că terenul nu a fost la acelaşi nivel calitativ şi pe Arena Naţională, deoarece "banii publici se cheltuiesc mai uşor".

"La noi, în 2003, Adrian Oprişan a făcut un gazon perfect. Când este vorba de bani privaţi iese perfect. Dar când sunt bani publici, e altceva... banii publici se cheltuiesc mai uşor. Adrian Oprişan este un meseriaş bun, dar trebuie luată o decizie cât mai repede în ceea ce priveşte gazonul de pe Arena Naţională pentru că altfel ne vom face de râs şi în cupele europene", a afirmat George Copos, care a adăugat că "natura" a fost vinovată pentru starea deplorabilă a gazonului, ce a umbrit inaugurarea noului stadion naţional.

Începând de săptămâna viitoare, meciurile se vor succeda cu repeziciune pe Arena Naţională, Steaua, Rapid şi Oţelul Galaţi urmând să joace aici partidele din cupele europene, în lipsa unor stadioane proprii la nivelul normelor UEFA, iar oficialii acestor grupări au anunţat că un alt gazon este pe drum din Olanda pentru a înlocui "grădina de cartofi" a lui Oprişan.

Adrian Petculescu 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alte eşecuri "marca" Adrian Oprişan.
 Vizualizări articol: 1041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alte eşecuri "marca" Adrian Oprişan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei