Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mai 2011 - Anul XVI, nr. 123 (4721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În caz de incendiu

Sute de pacienţi imobilizaţi la pat şi doar câteva cărucioare pentru evacuarea din spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de pacienţi ai Spitalului Judeţean ar fi victime sigure în faţa unui eventual incendiu de proporţii, susţin specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, dat fiind faptul că pentru evacuarea bolnavilor imobilizaţi la pat sunt disponibile doar câteva tărgi şi cărucioare.

Sărăcia din sistem, dar şi, în unele cazuri, indolenţa celor care au administrat sau administrează unităţile spitaliceşti din judeţ au scos la iveală nereguli grave în ceea ce priveşte siguranţa pacienţilor, a aparţinătorilor acestora şi, nu în ultimul rând, a cadrelor sanitare, expuse în cazul unor incendii.

Potrivit unei statistici solicitate de la ISU Suceava, în urma controalelor desfăşurate în acest an la spitalele din judeţ, pe linia respectării normelor de securitate la incendiu, s-au depistat numeroase nereguli.

 

Spitale fără un plan de evacuare şi nici măcar sisteme de alarmare la incendii

Lista neregulilor începe cu o problemă întâlnită la mai toate unităţile spitaliceşti din judeţ, şi anume spitalele municipale Rădăuţi, Vatra Dornei, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, precum şi cele orăşeneşti Siret, Broşteni, Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Zvoriştea. Nici una dintre aceste unităţi nu şi-a organizat activitatea de apărare împotriva incendiilor şi nici nu are personal care să aibă atribuţii pe această linie.

Specialiştii ISU susţin, de asemenea, că spitalele din Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc nu sunt echipate cu instalaţii de semnalizare, alarmare şi alertare în caz de incendiu. 

La Spitalul Municipal Vatra Dornei şi spitalele orăşeneşti Gura Humorului şi Siret se execută lucrări de reabilitare şi extindere, s-a prevăzut echiparea cu sisteme de alarmare în caz de incendiu, însă doar la secţiile sau etajele la care se intervine, fără acoperirea totală a clădirilor.

 

Butelii cu oxigen, depozitate în spaţii inadecvate, pe holuri sau în saloane

O altă problemă este cea legată de depozitarea buteliilor de oxigen din spitale.

La Vatra Dornei, de exemplu, în clădirea aferentă secţiilor de Ginecologie, Interne şi Chirurgie, staţia pentru butelii de oxigen, cu o capacitate de zece bucăţi, a fost amenajată în demisolul clădării, într-un spaţiu de circa 25 de metri pătraţi, în care sunt depozitate şi  buteliile goale, contrar reglementărilor.

La spitalele din Gura Humorului şi Broşteni, buteliile sunt amplasate în saloane sau pe holurile de evacuare.

 

Maxim trei cărucioare şi tărgi pe secţii cu peste 50 de paturi 

La cea mai mare unitate medicală din judeţ, Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, o mare problemă o reprezintă evacuarea în caz de incendiu sau altă situaţie de urgenţă a pacienţilor imobilizaţi la pat.

Potrivit pompierilor, la peste 50 de paturi pe secţie sunt doar unu până la trei cărucioare sau tărgi pentru evacuare.

Contactat telefonic, managerul Spitalului Judeţean, Vasile Rîmbu, a declarat că are în plan şi rezolvarea acestei probleme.

„Ştiţi foarte bine cum e cu finanţarea spitalelor. Am considerat prioritar să asigurăm fiecare secţie cu hidranţi şi extinctoare şi urmează să achiziţionăm şi mai multe cărucioare. Uşor-uşor o să înmulţim şi numărul acestora...”, a declarat managerul Rîmbu.

 

Doar trei salariaţi în spital, pe noapte, şi 15 bolnavi netransportabili

O altă problemă a fost constatată la Spitalul Medico-Social Broşteni, acolo unde, în timpul nopţii, sunt doar trei salariaţi şi circa 15-16 bolnavi netransportabili, pentru care nu există nici mijloace de evacuare a acestora.

Şi dozatoarele de sucuri/cafea, ori punctele de distribuţie a presei, amplasate pe coridoarele şi holurile spitalelor, au fost incluse de pompieri pe lista neregulilor depistate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de pacienţi imobilizaţi la pat şi doar câteva cărucioare pentru evacuarea din spital.
 Vizualizări articol: 1274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sute de pacienţi imobilizaţi la pat şi doar câteva cărucioare pentru evacuarea din spital5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei