Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mai 2011 - Anul XVI, nr. 123 (4721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bogatu şi Durbac au ordonat blocarea intrărilor în vamă pentru că nu erau plătite taxele ilegale

Vineri, 27 Mai 2011 (18:15:00)

Eugen Bogatu şi Liviu Durbac au ordonat blocarea completă a intrării în ţară a unor produse textile şi încălţăminte, iar ulterior a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, pentru neplata taxelor ilegale către grupul infracţional.

În motivarea deciziei instanţei supreme prin care 29 de persoane au primit mandate de arestare preventivă în dosarul "grupării Mironescu", document obţinut de MEDIAFAX, se arată, începând din 27 octombrie 2010, Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, împreună cu Eugen Bogatu, "a ordonat blocarea completă a intrării în ţară a mărfurilor de tip textile şi încălţăminte, iar apoi, peste câteva zile, a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, ca măsură de retorsiune pentru neplata de către unii intermediari vamali, printre care în special Dodu Marin şi Akram Nasser, a taxelor cuvenite grupului infracţional organizat din care făcea parte, inclusiv a sumelor datorate cu titlu de mită către lucrătorii vamali".

Această acţiune "era menită să-i determine pe intermediarii vamali menţionaţi să achite acele sume de bani", notează judecătorul Iulian Dragomir în motivare.

În documentul citat se mai arată că Liviu Durbac era permanent informat de membrii grupului infracţional despre activităţile nelegale desfăşurate în Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, fiindu-i cerut acordul pentru acestea. Astfel, cu ocazia unor operaţiuni de tranzit vamal făcute de Akram Nasser în 24 august 2010, pentru mărfuri introduse în ţară prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, cu destinaţia Slobozia, "pentru care s-a plătit mită lucrătorilor vamali prin intermediul lui Dragoş Iulian Tudoran", acesta l-a informat de cele întâmplate pe Liviu Durbac.

În 25 septembrie 2010, într-o discuţie dintre Dragoş Tudoran, asociat la SC Container Clearance Services SRL Constanţa, şi Constantin Olteanu, adjunctul lui Durbac, acesta din urmă a menţionat că s-a luat legătura şi cu şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, care a fost de părere că "ne facem de căcat", pentru că toate operaţiunile au fost deja închise şi totul "e în regulă, fără probleme".

În legătură cu întârzierile în plata "datoriilor" către comisionarii vamali, incluzând şi sumele date ca mită lucrătorilor vamali, la 12 octombrie 2010, Dragoş Tudoran i-a cerut lui Liviu Durbac să facă presiuni asupra lui Dodu Marin, intermediar vamal, acţionar la SC Fotbal Club Progresul Bucureşti SA, pentru a-şi plăti datoriile.

Două săptămâni mai târziu, într-o discuţie dintre Dragoş Tudoran şi comisionarul vamal Valentin Ţiripan, referitoare la introducerea în ţară a unor containere cu mărfuri prin firme fantomă, s-a afirmat că despre aceste operaţiuni a fost informat şi Durbac.

Judecătorul a mai reţinut în motivare, preluând din referatul procurorilor care au instrumentat dosarul, că în 26 octombrie 2010, "Tudoran i-a cerut sfatul lui Durbac cum să procedeze în cazul unui client al Container Clearance Services, Grenery BV, care realizează operaţiunea de tranzit vamal către biroul vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, ocazie cu care Liviu Adrian Durac a promis să îl ajute, precizând că mita ce trebuie oferită la Biroul Vamal de destinaţie este de 500 de euro, «o palmă europeană»".

În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primit mandat de arestare în lipsă.

Astfel, miercuri, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme.

De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupţie arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bogatu şi Durbac au ordonat blocarea intrărilor în vamă pentru că nu erau plătite taxele ilegale.
 Vizualizări articol: 846 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bogatu şi Durbac au ordonat blocarea intrărilor în vamă pentru că nu erau plătite taxele ilegale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei