Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mai 2011 - Anul XVI, nr. 101 (4699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Afaceri ilegale

Sute de suceveni, victimele hoţilor care aprovizionează centrele de colectare a deşeurilor feroase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la începutul acestui an, furturile comise de hoţii de fier şi cupru au explodat pur şi simplu, iar direct proporţional cu numărul păgubiţilor cresc şi „munţii” de deşeuri feroase din curţile centrelor de colectare.

Sunt zeci de persoane, numai în ultimele luni, cărora hoţii le-au călcat casele şi le-au smuls pur şi simplu cablurile de la instalaţiile electrice din pereţi, le-au scos caloriferele, le-au făcut distrugeri importante. Şi asta, pentru câteva sute de lei, cât au obţinut pe cuprul ori fierul dus la centrele de colectare.

Mii de suceveni au rămas fără telefonie fixă, după ce a fost furat cablul telefonic de pe sute de stâlpi Romtelecom. Cablurile sunt topite, iar cuprul din acestea are aceeaşi destinaţie: centrele de colectare.

În primul trimestru al lui 2011, au fost şi cazuri în care hoţii au furat până şi uşile metalice de la intrările în blocuri sau au plecat în spate cu tarabe din pieţele agroalimentare.

Cu un tupeu ieşit din comun, în căutarea de fier şi cupru, au dezmembrat chiar şi macarale şi turnuri de supraveghere şi comunicaţie.

Şi infrastructura de cale ferată din judeţ, cea mai întinsă din ţară, e atacată periodic de hoţi. Nu mai departe de acum câteva săptămâni, trei trenuri de călători, un intercity şi două trenuri accelerat, au fost blocate, zeci sau sute de minute, după ce persoane neidentificate au furat de pe doi stâlpi CFR din apropierea Gării Vereşti contragreutăţile care ţin întins firul de contact de deasupra liniei de cale ferată, punând în pericol traficul feroviar şi siguranţa călătorilor.

Poliţiştii fac faţă cu greu avalanşei de furturi de acest gen, iar costurile resurselor materiale şi umane folosite pentru prinderea autorilor nu sunt deloc mici.

În multe dintre aceste fapte, oamenii legii au pus mâna pe autori, majoritatea de etnie romă, însă puţini dintre aceştia au ajuns după gratii, cei mai mulţi fiind cercetaţi în stare de libertate.

Poliţiştii recunosc că toată marfa furată ajunge la centrele de colectare, însă nu au anunţat până în prezent un exemplu concret de sancţionare a vreunuia dintre administratorii ori angajaţii acestora.

 

În judeţ: 33 de locaţii în care se colectează deşeuri feroase şi neferoase 

Pe raza judeţului Suceava, funcţionează, cu acte în regulă, 20 de societăţi comerciale de profil care colectează deşeuri feroase, neferoase, precum şi 13 puncte de lucru aparţinând unor societăţi comerciale din alte judeţe ale ţării.

Am cerut Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, o situaţie privind controalele desfăşurate la aceste centre de colectare. Anul trecut, au transmis reprezentanţii Serviciului de Investigare a Fraudelor, au fost făcute controale împreună cu Garda Financiară, Garda de Mediu şi Poliţia Transporturi.  Rezultatul: 30 de dosare penale înregistrate, dintre care trei fără nici un rezultat, 11 în lucru, iar în alte 16 s-a dispus începerea urmăririi penale.

În răspunsul trimis de IPJ Suceava se arată că în cursul anului trecut au fost constatate 44 de infracţiuni (23 de evaziune fiscală, 16 privind falsul în declaraţii, patru de furt calificat, una de abuz în serviciu contra intereselor publice), fiind aplicate 23 de sancţiuni, în valoare totală de 107.400 de lei.

„În primul trimestrul al anului 2011, au fost continuate verificările la centrele şi punctele de lucru de pe raza judeţului Suceava, urmând să fie finalizate inventarierile în vederea stabilirii stocurilor faptice, a cantităţilor de cupru livrate, a provenienţei deşeului, iar în funcţie de rezultate se vor dispune  masurile legale”, se precizează în adresa poliţiei.

 

A vândut utilaje de 120 de tone

În răspunsul trimis de IPJ Suceava sunt date şi două exemple, semnificative în opinia oamenilor legii.

Primul caz este al unui bărbat din Gura Humorului, care a vândut la un centru de colectare din Vatra Dornei utilaje casate de circa 120.000 de kilograme, în valoare de 84.000 de lei. Utilajele aparţineau societăţii la care respectivul bărbat era angajat, însă toţi banii luaţi pe cele 120 de tone de fier au intrat în buzunarul lui.

Al doilea exemplu este al unui bărbat din comuna Ostra, care, în urmă cu cinci ani, ar fi colectat deşeuri feroase, în jur de 12 tone, de la diferite persoane, şi le-a vândut la un centru de colectare din Păltinoasa, declarând în fals că fierul vechi provine din gospodăria proprie.

Respectivul este acuzat că nu a declarat suma câştigată, în jur de 8.500 de lei, la Administraţia Financiară Gura Humorului şi nu a plătit astfel impozitele datorate statului.

 

Paradox: Au crescut furturile, însă au scăzut cantităţile de deşeuri achiziţionate de centrele de colectare

Interesant este faptul că, potrivit poliţiştilor, în primul trimestrul al acestui an, s-a constatat o diminuare a cantităţilor de deşeuri achiziţionate de centrele de colectare.

Asta, în condiţiile în care tot poliţia susţine că numărul furturilor a crescut considerabil, aproape zilnic prezentând pe buletinul informativ remis mass-media câte un furt de fier sau cupru.

„Există cazuri când diferite persoane fizice sustrag astfel de materiale reciclabile (cabluri de înaltă tensiune, cabluri de telefonie, componente CFR, auto etc.), le distrug (le taie, ard învelişul cablurilor) şi apoi sunt predate centrelor de colectare, care prin legislaţia existentă nu sunt obligate să le solicite informaţii privind provenienţa acestora, drept pentru care legislaţia în acest domeniu ar trebui modificată.

 

Cu căruţa la furat fier din curtea unei societăţi, în mijlocul zilei

Pe buletinul informativ remis ieri de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava este prezentat încă un caz de furt de fier vechi.

Vineri, în jurul orei 12:15, poliţia a fost sesizată prin 112 despre faptul că agenţii de pază ai unei societăţi de pe strada Apeductului, din municipiul Suceava, au prins doi romi, un minor de 15 ani şi o tânără de 23 de ani, care furau fier.

Cei doi au povestit că au venit cu căruţa din comuna Şcheia până în dreptul societăţii, cu intenţia de a sustrage fier vechi şi a-l comercializa la punctele de colectare.

Tânăra aştepta în căruţă, iar minorul îi arunca fierul peste gard. Cei doi mai aveau un complice, însă acesta a reuşit să fugă când au apărut agenţii de pază ai societăţii respective.

„În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat”, se arată în comunicatul poliţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de suceveni, victimele hoţilor care aprovizionează centrele de colectare a deşeurilor feroase.
 Vizualizări articol: 1757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Sute de suceveni, victimele hoţilor care aprovizionează centrele de colectare a deşeurilor feroase3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei