Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mai 2011 - Anul XVI, nr. 101 (4699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Voci de după gratii

Arestaţii din dosarul Siret reclamă „şantaj, ameninţări şi presiuni”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După trei luni de arest preventiv, o parte dintre vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Siret au acceptat să discute, prin intermediul avocaţilor care-i reprezintă, despre dosarul în care sunt implicaţi. Părerea a fost aceea că totul este o înscenare, iar acuzaţiile sunt „inventate şi absurde”. Mai mult, foştii oameni cu epoleţi consideră că în mai multe rânduri au fost privaţi de cele mai elementare drepturi, începând cu cel la apărare şi terminând cu condiţiile de detenţie. Ei cred că nici procesul care va urma nu va fi unul echitabil, deoarece se doreşte a fi un exemplu pentru Uniunea Europeană.

 

Anchetă după 60 de ore de nesomn

Inculpaţii reclamă că presiunile au început încă din momentul reţinerilor operate de către procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „O parte dintre noi, cei anchetaţi, nu am dormit peste 60 de ore. Am stat fără mâncare şi, ce-i mai grav, fără posibilitatea de a lua legătura cu familia sau cu apărătorii, fiindu-ne interzis să folosim telefonul. Pe scurt, a fost o anchetă în care şantajul, ameninţările, presiunile şi minciunile anchetatorilor DNA au fost omniprezente”, au arătat o parte dintre cei arestaţi în acest dosar. În ceea ce priveşte acuzaţiile din dosar, inculpaţii susţin că acestea gâdilă orgoliul unor politicieni şi au avut ca scop nevoia de a satisface „planul”. Mai mult, arestaţii resping toate acuzele şi spun că acestea sunt „inventate şi absurde, sofisme juridice care rescriu regulile de drept şi care, din păcate, au stat la baza dosarului”.

În plus, persoanele aflate după gratii consideră că ar fi vorba de o comandă politică, care a avut ca unic scop justificarea preaderării la Schengen. „Dosarul a fost realizat cu scopul de a distrage atenţia opiniei publice de la criză. Noi suntem o jertfă pe altarul Schengen”, au mai opinat poliţiştii de frontieră şi vameşii arestaţi în acest dosar.

 

Despre agenţii sub acoperire: „Ne-au instigat şi şantajat”

O altă latură abordată a fost cea cu privire la agenţii sub acoperire, mărturiile acestora cântărind decisiv în finalizarea dosarului. Foştii lucrători ai Punctului de Trecere a Frontierei Siret spun că o simplă lecturare a dosarului este suficientă pentru a observa provocările evidente venite din partea celor care erau infiltraţi de anchetatori.

„Au fost instigări, şantaj şi ameninţări evidente, de genul <Cine nu-i cu noi e împotriva noastră>. Acest proces al vămilor se anunţă un adevărat proces al vrăjitoarelor, mai ales că există evidente discrepanţe şi inegalităţi de tratament juridic”, au mai menţionat câţiva dintre poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Siret.

 

Câteva ore de aşteptare pentru a prinde baia liberă

Cu privire la condiţiile în care au stat în arestul Poliţiei Suceava, inculpaţii le-au catalogat similare celor din „Evul Mediu, degradante şi umilitoare”. „De exemplu, vreo 80 de oameni am fost nevoiţi să ne satisfacem nevoile fiziologice la două <tronuri>, care s-au şi înfundat în noaptea de Înviere şi apoi în prima zi de Paşte. Un calcul simplu arată că pentru cele 80 de persoane, la cinci minute şi două <tronuri> înseamnă câteva ore de aşteptare, şi asta numai dimineaţa”, au menţionat arestaţii.

Aceştia au reclamat şi faptul că spaţiul şi paturile pe care le-au avut la dispoziţie au fost insuficiente, iar în prima noapte au dormit câte doi într-un pat, pentru ca ulterior să se doarmă şi pe jos.

„Au fost câteva zile de coşmar, iar unii dintre noi au luat medicamente, mai exact xanax, pentru a depăşi momentul”, au adăugat poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Siret.

 

Arestul Poliţiei Suceava, supraîncărcat

Aduşi de la Bucureşti înainte de Paşte, cei 48 de arestaţi din dosar au fost coborâţi mai întâi la Suceava. Pentru că în arest se aflau deja aproximativ 30 de persoane arestate preventiv, poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Siret nu au putut fi „găzduiţi” cu toţii în arestul de la Suceava. În aceste condiţii, de comun acord cu cei de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Botoşani, şapte dintre inculpaţi au fost trimişi în judeţul vecin. Totuşi, la Suceava au rămas 41 dintre arestaţi, cărora li s-au adăugat şi celelalte persoane aflate deja după gratii. Aşa se face că pe cele 52 de locuri au fost înghesuiţi în jur de 70-80 de oameni.

Situaţia a fost adusă la normal vineri după-amiază, când 20 dintre inculpaţii de la Suceava au fost transferaţi la Penitenciarul Botoşani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arestaţii din dosarul Siret reclamă „şantaj, ameninţări şi presiuni”.
 Vizualizări articol: 777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 16 voturi
Arestaţii din dosarul Siret reclamă „şantaj, ameninţări şi presiuni”2.8516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Minciuni trimis de
( 2 mai 2011, 11:39:09
Mai bulangiilor , nu va este rusine sa mintiti ? talharilor si hotii neamului romanesc , numai in buzunarul omului nu ati bagat mana , in rest ati cersit mita pentru ca omul sa poata trece combustibil , mancare sau tigari pentru cei care fumeaza . Ati fost filmati in timp ce practicati aceste indeletniciri si nici acum in al 24-lea ceas nu aveti simtul raspunderii sa spuneti adevarul ? Sa va confiste toate bunurile si sa va lase in c.ru gol , aroganti ce sunteti . Cate masini ati indisponibilizat la cei care au refuzat sa va dea mita ? vreti sa va spun eu ? si cui ? nemernicilor . Va-ti crezut mai presus de orice dar uite ca nu e asa . Bulangiul ala de Slevoaca cata motorina si tigari a traficat prin ruda lui din Poieni-Solca . Sa nu-i zic si numele , asa ca ciocu mic . Ruda acestuia face trafic cu motorina si tigari iar voi spuneti ca sunteti cinstiti .
1.1  RE: Minciuni trimis de
( 2 mai 2011, 11:57:31
iti e ciuda ca au facut zdreatza ce esti..bravo lor..trebuia sa iti ia masina daca aveai mai multa motorina/benzina in rezervor sau ce aveai peste..sau sa iti faca dosar..asa ca ciocu mic.. daca esti un frustat asta e viata ...ramai in banca ta ..
1.2  RE: Minciuni trimis de
( 2 mai 2011, 12:41:52
xboss esti prost.stai jos.
am zis!
1.3  RE: Minciuni trimis de
( 2 mai 2011, 17:05:14
XBOSS , esti un pupinkurist de succes , stai jos si papa altceva
2.   Mafia trimis de
( 2 mai 2011, 12:57:29
XBOSS,tu nu esti numai prost,tu esti tata prostilor daca ai timp sa-i crezi pe mituitii astia.si ce daca ia-u instigat aia sub acoperire?erau cinstiti,trebuiau sa reclame ca nu sunt lasati sa-si faca serviciul si sa zica;eu sunt cinstit,nu ma bag.atata trebuiau sa faca,dar tu frustratule cred ca esti unul dintre aia care a-ti scapat,poate nu pt.mult timp si acum mananci ca.cat din gura.dute dupa ei daca ii iubesti,poate esti GAY si tie arestat partenerul.
3.   Sunteti tari !!! trimis de
( 2 mai 2011, 16:13:47
Chiar nu inteleg de ce va certati . De la cine au pretins si luat mita ? De la traficantii de tigari si combustibil . Nu cred ca au cerut ceva de la un turist . A fost oare cineva dintre voi DOAR in vizita in Cernauti ? Sunteti penibili !!! Voi sunteti primii necinsti !!! Daca preturile la tigari si la combustibil ar fi fost la fel, nu se ajungea aici . E foarte usor sa "arunci pisica in curtea vecinului" .
4.   Cine a mancat o paine de pe urma vamesilor trimis de
( 2 mai 2011, 16:53:39
cate persoane au avut o sursa de venit din urma "vizitelor" la cernauti, poate pt unii a fost singura sursa de venit, de supravietuire, cumparand de acolo mai ieftin si vanzand in romania cu ceva in plus...dar astea nimeni nu le zice!!!Daca erai cu masina plina de tigari si ti-a confiscat-o, trebuia sa-ti asumi riscul si sa nu fii asa lacom, sa te-nbogatesti dintr-o lovitura. Si asa este, totul este un joc politic unde sunt retinute persoanele cele mai neimportante...sa fie acolo numar mare de arestari la dosar si sa aratam UE ce rezultate are DNA.
5.   EDD2011 trimis de
( 2 mai 2011, 17:09:21
Nu era vorba de o masina de tigari ci de tigari cat sa-ti ajunga de fumat pentru o luna si 4-5 cartuse sa-ti iasa drumul . Tare as vrea sa se verifice de cate ori a trecut Slevoaca din Poieni Solca pe tura vamistului Slevoaca . Aici e buba si de aici se naste intrebarea , ce aducea asta in tara ? de ce nu ia confiscat masina ?
6.   Lehamite trimis de
( 2 mai 2011, 17:17:13
m-am saturat de circul asta! lasati-i acasa sau condamnatii! Credeti ca ii doare in cot pe aia de la U.E. daca intram sau nu in spatiul Schengen.
7.   Siret trimis de
( 2 mai 2011, 20:05:28
Personal sunt de acord ca au fost instigati,santajati, provocati si era normal sa-si bazeze apararea pe asta.
Doar ca averile alea nesimtite, vilele, masinile,.conturile etc., nu le-au ridicat in 6 sau 12 luni,acolo era un sistem desantat, la vedere si fara scru ☭ in care,chiar daca erai cinstit-la inceput-te angajai,treptat si-sa recunoastem-cei mai multi dintre noi s-ar fi dedat la miere.
Nici unul din ei nu este victima inocenta sau colaterala,justitia trebuie sa-si faca treaba!
8.   Preamultipecamera? trimis de
( 2 mai 2011, 20:52:26
prea multi pe camera?cati nevinovatinu ati bagat la racoare?acolo va e locul,averile confiscate si parnaiasii sa va controleze cu "cornetu".cine era mai aroganti ca voi?pacat ca nu e lege in romania sa va dea ceea ce meritati.dupa fapta si rasplata!
9.   FRUSTRATI trimis de
( 2 mai 2011, 21:16:38
SUNTETI NISTE FRUSTRATI!!!! CEL MAI PROBABIL NU ATI REALIZAT NIMIC IN VIATA VOASTRA SI TOT CE STITI SA FACETI E SA VA DATI MARI CORECTI SI CINSTITI SI SA JUDECATI PE ALTII. TIPIC. ORICUM TREABA ASTA VA DEPASESTE CU MULT PE UNII... BUNUL SIMT VA LIPSESTE CU DESAVARSIRE SI DE AICI ITI DAI DEAMA CE FEL DE PERSOANE SUNTETI. INCA NU ATI INTELES CA IN TARA ASTA FIECARE SUPRAVIETUIESTE CUM POATE. CA UNII POT MAI MULT CA ALTII SAU CA II DUCE CAPUL LA MAI MULTE CA PE ALTII ESTE ALTA POVESTE. OR SA FACA SI INCHISOARE POATE, UNII, SI NU VAD CU CE VA INCALZESTE PE VOI ATATA TIMP CAT VIN ALTII DIN URMA. DAR NA, VORBA AIA ' TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA'.
9.1  RE: FRUSTRATI trimis de
( 3 mai 2011, 09:37:11
DEVIL daca nu esti P.....,esti T.....it. Vorbesti de bunul simt , bunul simt daca il ai nu te lasa sa faci toate excrocheriile din lume, realizarile obtinute prin munca cinstita(nu pacalirea semenului) pot aduce satisfactii. Ma mir cum de cei vinovati(vamesi si politisti)au curajul sa vorbeasca, au uitat comportamentul lor , si daca erai turist asa cum spunea cineva, tot trebuia sa le dai ceva. Cu toate vilele si masinile lor tot niste cersetori josnici sunt, acu au tupeul sa cesrseasca mila, o vor obtine pentru a acoperi pe cei mai mari. Actiunea ar fi foarte eficienta daca ar fi inceputa de sus in jos, Mai mult oameni ca tine nu ar trebui sa apara, atitudine ta este de incurajare . La inchisoare cu ei. O intrebare daca sunt asa cinstiti cum incerci sa ne spui, cum de se vand continu tigari(vezi Piata mica)?De douazeci de ani sunt aceiasi vanzatori de tigari pe care nu-i intreaba nimeni de sanatate.
10.   Asta citeste cineva de la bucuresti? trimis de
( 2 mai 2011, 22:29:55
agent principal Ramona Costiuc (30 de ani) din Siret sotia lui PITICU VENINOS nu??? Cum e posibil ca acest politist ofiter, care a numarat seara cand ajungea sotia acasa spaguta facuta sa mai fie tot la Siret ?sa inteleg ca el nu stia de unde vin milioanele in casa aduse de sotioara lui?????? adica sa inteleg ca daca o prindea pe nevasta in neregula o executa?????????????? pamblicari de sefi de politie de frontiera ce sunteti!!!!!!!!!!!!!!! nu va este rusine deloc sa va bateti joc de lumea asta!!!!!! si cati nu mai sunt in aceeasi situatie ca piticu veninos!!!!!!!!! nu COZMINUIC ofiterule de ......in fine!??????????!!!!!!!!!!!
Dar capatana seful de tura de la Siret ce face?si sotia lui a fost arestata!!!!!!!!el tot nu stia de unde vine spaguta de milioane in casa?
11.   Pt SPINU trimis de
( 3 mai 2011, 10:52:36
NU SUNT POLITIST SI ORICUM NU TREBUIE SA MA JUSTIFIC IN FATA TA PT CE SPUN SAU PT CE GANDESC SI CU ATAT MAI MULT SA ITI DAU SOCOTEALA.DAR ASA CUM AI PUNCTAT SI TU, IN PIATA MICA SAU IN BAZAR INCA SE MAI VAND TIGARI DE CONTRABANDA SAU ALTE BUNURI ADUSE DE PESTE GRANITA. IDEA ERA CA CEI CE SUNT ARESTATI ACUMA NU SUNT DECAT ULTIMA VERIGA DIN LUNGUL LANT DE LA FRONTIERA SI ATATA TIMP CAT CEI DE LA INCEPUTUL LANTULUI NU SUNT OPRITI SI MA REFER LA CEI MARI, ACEASTA ULTIMA VERIGA VA FI MEREU INLOCUITA CU ALTII SI CU ALTII CARE VOR PROCEDA LA FEL PT CA ODATA INTRAT INTR-UN ASTFEL DE SISTEM ORI FACI CA EI ORI ZBORI. SI CAND AI ACASA COPII DE CRESCUT SI VREI SA LE OFERI TOT CE E MAI BUN,SAU CHIAR PT EI, SA TRAIASCA MAI BINE,TE LASI PRINS IN JOCUL ACESTA. TREABA ASTA CU SPAGA SE INTAMPLA PESTE TOT, SI LA CIRCULATIE SI LA PERMISE, CARE E SI MAI MARE PT CA SE CER SUME MARI, SI LA PASAPOARTE SI LA ACTE AUTO,DAR ACOLO NU VEDE NIMENI. SI NU CRED CA AU PACALIT PE NIMENI. CINE TREACEA PRIN VAMA STIA DE CE DADEA SPAGA, DADEAU PT CA TRECEAU CU MULT MAI MULT DECAT LE-AR FI FOST PERMIS. SI EU AM TRECUT VAMA LA SIRET SI NU AM DAT SI NU MIA CERUT NIMENI NIMIC PT CA AVEAM TOTUL CUMPARAT IN LIMITELE LEGALE. ASA CA SA MA LASE CEI CARE COMENTEAZA CA POLITISTII LE-AU LUAT PAINEA DE GURA SAU ALTE PROSTII CARE AU MAI APARUT PE LA COMENTARII. ASTIA IS AIA CARE VROIAU SA TREACA CU TIRUL DE TIGARI CEL MAI PROBABIL. NU INCURAJEZ PE MINENI DAR NU AI CUM SA JUDECI PE CINEVA IN TARA ASTA DE RAHAT CA ISI DORESTE SA TRAIASCA MAI BINE. SI LEGAT DE BUNUL SIMT MAM REFERIT STRICT LA TONUL COMENTARIILOR CELOR CARE PROBABIL SI ACUMA ISI PLANG DE MILA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei