Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mai 2011 - Anul XVI, nr. 101 (4699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Bişniţarul nu dispare, doar se transformă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe timpul comunismului, cetăţeni ai Republicii Populare Polone obişnuiau să practice un turism comercial sau, mai curând, un comerţ turistic. Intrau în ţara noastră prin nord, pilotând micile lor maşini „Polski Fiat” - care imitau până la confuzie italianul Fiat 500 - opreau în bazarul Sucevei şi deschideau portbagajul, de unde scoteau spre vânzare mărfurile, axate pe ţigările Marlboro, pe cafea, pe blugi şi alte produse, foarte râvnite pe la noi.

Odată stocurile golite, cu maşinuţele „Polski Fiat” mult uşurate, polonezii se deplasau la Iaşi, unde schimbau, la studenţii străini sau la bişniţarii autohtoni, leii în dolari. Apoi, se întorceau la căşile lor din Polonia prietenă, numărau banii, puneau deoparte profitul, iar restul îl reinvesteau, reluându-şi turismul comercial sau, mai curând, comerţul turistic. Şi tot aşa. Turiştii comerciali „made in Poland” erau, în România, o prezenţă pitorească şi, mai ales, utilă.

Din păcate pentru ei, bişniţarii români, la care polonezii schimbau leii pe dolari, s-au gândit la un moment dat la o şmecherie, realizată în cârdăşie cu miliţienii, căci infractorul şi omul legii au avut mereu la noi relaţii prietenoase, de respect şi avantaj reciproc. Astfel, imediat ce schimbul „lei-dolari” se realiza, apăreau ca din senin miliţienii, care, cu o falcă în cer şi una în pământ, confiscau valuta. Totuşi, cu un rest teatral de umanitate, îi iertau pe polonezi, cărora nu le întocmeau cuvenitele procese-verbale, deşi traficul de valută era ilegal şi se pedepsea destul de nasol. După care, la un colţ ferit de priviri indiscrete, bişniţarul şi miliţianul făceau dolarii confiscaţi pe din două. Jumătate bişniţarului, jumătate miliţianului... Fiecare escroc cu partea lui.

Am avut curiozitatea să urmăresc destinele a doi astfel de bişniţari. Amândoi sunt azi mari, foarte mari oameni de afaceri. Unul dintre ei, proprietarul unui ziar de scandal, e şi prieten la toartă cu primul beţivan ca importanţă al ţării, ştiţi desigur la cine mă refer. La un moment dat, chiar i-a acordat acestuia sfatul său, când a fost vorba de identitatea unui viitor ministru de Interne.

Un sfat competent, să recunoaştem. Ca de la infractor la infractor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bişniţarul nu dispare, doar se transformă.
 Vizualizări articol: 723 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.62/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 13 voturi
Bişniţarul nu dispare, doar se transformă4.6513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei