Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mai 2011 - Anul XVI, nr. 101 (4699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În scădere

Peste 10.500 de suceveni, bolnavi de ulcer

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul sucevenilor bolnavi de ulcer este în scădere, arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Datele contabilizate de această instituţie arată că, în primele două luni ale anului, numărul persoanelor suferinde de ulcer era de 10.551, faţă de 10.753 în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ianuarie şi februarie 2011, din cauza acestei afecţiuni a decedat o persoană, spre deosebire de acelaşi interval din 2010, când au fost înregistrate două decese.

Chiar dacă în ultimul an numărul pacienţilor cu ulcer a scăzut, medicii specialişti avertizează că primăvara este anotimpul în care această afecţiune  recidivează, crizele devin mai puternice şi mai dese. Acest lucru se întâmplă din cauza schimbării alimentaţiei determinate de trecerea către sezonul cald, creşterea nivelului de stres şi modificărilor apărute în orarul de somn din cauza micşorării nopţilor.

Potrivit medicilor, principalul vinovat de apariţia ulcerului este bacteria Helicobacter Pylori, care lezează ţesuturile stomacului şi duodenului,dar riscurile de a deveni ţinta unei asemenea boli se amplifică dacă există antecedente de ulcer în familie, alimentaţia este haotică, se consumă frecvent cafea, anumite tipuri de ceai, răcoritoare pe bază de cafeină sau se fumează multe ţigări.

 

Imunitatea scăzută, printre factorii de risc

Alţi factori de risc sunt reprezentaţi de consumul frecvent de alimente condimentate, desfăşurarea de activităţi fizice şi psihice solicitante, odihnă insuficientă (nu se dorm minimum opt ore pe noapte), imunitate scăzută, care predispune organismul la răceli şi infecţii.

Ulcerul este definit ca fiind o leziune a suprafeţei tractului digestiv. În cazul în care tratamentul nu se instituie la timp, această leziune are tendinţa de a se adânci în profunzimea mucoasei gastrice, declanşând craterul ulceros. Ulcerul duodenal este tipul de ulcer cel mai răspândit.

Cu toate acestea, ulcerul poate fi localizat atât la nivelul esofagului, mucoasei gastrice (stomacului) cât şi la cel al intestinului subţire superior (duodenului).

Majoritatea persoanelor afectate de ulcer acuză dureri în capul pieptului, stări de

greaţă, balonare, constipaţie. Voma repetată poate reprezenta un semn că ulcerul afectează zona de golire a stomacului, determinând o îngustare a acesteia.

În cazul ulcerului gastric, durerea se manifestă imediat după masă. Din această cauză, în lipsa tratamentului, persoanele cu ulcer gastric vor tinde să evite să se alimenteze regulat şi vor începe să piardă în greutate. În mod contrar, în ulcerul duodenal mâncarea alină durerea pentru o scurtă perioadă de timp, însă aceasta revine în decurs de două-trei ore. Durerea se poate manifesta şi în timpul somnului, persoanele afectate trezindu-se în mod brusc.

De menţionat că în timp ce durerea cauzată de ulcerul gastric apare mai ales vara şi iarna, cea din ulcerul duodenal apare în special primăvara şi toamna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 10.500 de suceveni, bolnavi de ulcer.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 10.500 de suceveni, bolnavi de ulcer5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei