Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 apr 2011 - Anul XVI, nr. 93 (4691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani de covrigi

Despăgubirile pentru proprietarii de terenuri de la şoseaua de centură, la valori ridicole

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proprietarii de terenuri din zona şoselei de centură a Sucevei aşteaptă cu sufletul la gură decizia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi a Guvernului privind cuantumul despăgubirilor care vor fi acordate cu ocazia exproprierilor. Dacă reprezentanţii statului român vor merge pe noua lege în vigoare, posesorii de terenuri vor încasa sume ridicole. Astfel, cei 443 de proprietari din zona Şcheia şi Moara, ale căror suprafeţe ce urmează a fi expropriate însumează 311.995 mp, vor primi în total 385.064 de lei, adică 93.918 euro.

Cea mai mică suprafaţă de teren pentru care se vor acorda despăgubiri este de 9 mp, iar suma pe care titularul ar urma să o încaseze este de 2,7 euro. La polul opus, pentru cea mai mare suprafaţă de teren, de 5.583 de mp, statul va acorda despăgubiri de 1.674,9 euro.

Preţurile plătite pentru parcarea aferentă şoselei de centură, situată pe raza comunei Ipoteşti, sunt la fel de mici, aproximativ 0,3 euro/mp. În această zonă sunt 36 de parcele de expropriat, cu o suprafaţă totală de 25.389 mp, valoarea totală a despăgubirilor ridicându-se la 31.335 de lei, echivalentul a 7.642 de euro. Aici, cea mai mică suprafaţă de teren care va fi preluată pentru construcţia şoselei de centură este de 17 mp, iar proprietarul ar urma să încaseze 5,1 euro. La polul opus, proprietarul unei suprafeţe de 2.647 mp va încasa 794,1 euro.

 

Care erau vechile preţuri propuse pentru plata despăgubirilor

Comparativ cu vechile sume calculate în vederea acordării despăgubirilor, actualele tarife sunt chiar şi de 75 de ori mai mici. De exemplu, pentru cei 2.647 mp de la Ipoteşti a fost calculată suma de 58.960 de euro, faţă de 794,1 euro care rezultă din tarifele existente în baza de date a notarilor publici suceveni. Concret, titularul ar urma să încaseze de 74,24 de ori mai puţin dacă statul îi va acorda despăgubiri în baza Legii 255/2010, intrată în vigoare în a doua jumătate a lunii decembrie. Şi pentru zonele Şcheia şi Moara proprietarii de terenuri vor ieşi în dezavantaj net comparativ cu despăgubirile calculate în baza vechii legi. Proprietarul suprafeţei de 5.583 mp ar avea de primit 67.000 de euro, faţă de cei numai 1.674,9 euro care rezultă conform Legii 255/2010.

 

Mingea, în terenul statului român

Documentaţia privind acordarea despăgubirilor pentru terenurile de la şoseaua de centură a Sucevei au ajuns ieri la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, iar de aici va fi trimisă la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, pentru ca în final să ajungă pe masa Guvernului, care va aproba sumele de bani care se acordă drept despăgubiri. Reprezentanţii firmei de avocatură Tudor au confirmat că au înaintat nota de fundamentare, proiectul Hotărârii de Guvern şi lista proprietarilor individuali către instituţiile statului.

„Sunt documentaţii cu sume calculate atât în baza vechii legi, cât şi în baza celei care a intrat în vigoare în decembrie 2010. Din punctul nostru de vedere, proprietarii de terenuri trebuie despăgubiţi în acelaşi mod ca şi cei care au primit deja banii. Din raţiuni de legalitate şi echitate, toţi proprietarii trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii de expropriere. Trebuie aplicat articolul 31 din Legea 255/2010, care spune că orice documentaţie tehnică sau de evaluare, sau în curs de evaluare se consideră valabilă dacă a fost întocmită înainte de intrarea în vigoare a acestui act normativ. Ori, în ceea ce priveşte şoseaua de centură a Sucevei, toate actele au fost trimise în septembrie 2010 şi înregistrate pe 5 octombrie 2010, iar concluzia logică este că ne aflăm în situaţia stipulată de articolul 31 al Legii 255”, a precizat avocatul Silvia Tudor.

Decizia finală este însă în mâinile reprezentanţilor CNADNR şi ai Guvernului, care vor decide în scurt timp care sunt tarifele de care se va ţine cont la plata despăgubirilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubirile pentru proprietarii de terenuri de la şoseaua de centură, la valori ridicole.
 Vizualizări articol: 772 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Despăgubirile pentru proprietarii de terenuri de la şoseaua de centură, la valori ridicole5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei