Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 apr 2011 - Anul XVI, nr. 93 (4691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie documentară

„Miniaturi bucovinene - Ouă încondeiate”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria „Bucovina”, din incinta Palatului Administrativ din municipiul Suceava, s-a deschis ieri expoziţia documentară cu genericul „Miniaturi bucovinene - Ouă încondeiate”, realizată de artistul fotograf Victor T. Rusu.

 

„Un nestemat care valorizează o paletă simbolică extrem de vastă”

Expoziţia, organizată sub egida Consiliului Judeţean (CJ) Suceava de Centrul Cultural Bucovina (CCB), în colaborare cu Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, etalează un număr de 125 de fotografii (selectate dintr-o arhivă cu peste 600 de imagini) cu ouă încondeiate cu motive tradiţionale din spaţiul bucovinean. Aşa cum a spus la vernisaj directorul CCB, prof. Sever Dumitrache, expoziţia dedicată sărbătorii pascale constituie ea însăşi un motiv de sărbătoare prin faptul că ne oferă prilejul de a ne afla „în vecinătatea unui nestemat”.

Un nestemat care valorizează „o paletă simbolică extrem de vastă”, perpetuată în motivistica decorativă a oului de Paşte.

 

„Diversitatea motivelor bucovinene inscripţionate pe ouă”

Dacă Victor T. Rusu, autorul fotografiilor, şi-a mărturisit doar intenţia de a aduce în faţa publicului „diversitatea motivelor bucovinene inscripţionate pe ouă”, ouă încondeiate circumscrise generic ca miniaturi pentru că suprafaţa de decorare este mică, iar ornamentaţia „nu se poate citi decât cu foarte multă atenţie”, scriitorul Ion Drăguşanul a vorbit despre „originea ancestrală a motivelor”, despre „constelaţiile stilizate” şi despre „simbolurile străvechi”, despre „cele trei iniţieri în artă” şi despre faptul că nu mai ştim să interpretăm semnele încondeiate pentru că „am fost vrăjiţi de folclorişti şi i-am uitat pe filosofii culturii”.

 

„O fereastră din Bucovina”

Felicitându-i pentru iniţiativă pe realizatorii acestei expoziţii, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat faptul că manifestările organizate cu genericul „Paştele în Bucovina” aduc în fiecare an evenimente noi, evenimente care trebuie susţinute şi încurajate. El a spus că această expoziţie, care vizează motivistica ouălor încondeiate, este doar „o fereastră din Bucovina”, căreia i se pot alătura modelele cusute pe costumele populare, sau cele sculptate în lemn. Referindu-se la miniatură, Gheorghe Flutur a remarcat şi ouăle-icoană, ouăle pictate din perimetrul bucovinean care constituie la rândul lor „o carte de vizită” pentru această zonă.

*

Ion Drăguşanul a subliniat necesitatea editării unei cărţi, a unui album care să cuprindă imaginile cu ouă încondeiate, iar propunerea preşedintelui CJ Suceava a fost ca expoziţia să fie etalată în aceste zile în aer liber, „pentru a pune în valoare aceste capodopere” şi pentru a putea fi văzută de cât mai multă lume.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Miniaturi bucovinene - Ouă încondeiate”.
 Vizualizări articol: 1178 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 6 voturi
„Miniaturi bucovinene - Ouă încondeiate”4.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei