Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 apr 2011 - Anul XVI, nr. 93 (4691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Afecţiuni de import

Boli exotice, ca malaria, depistate şi în rândul sucevenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Boli exotice, specifice zonelor cu climat tropical sau ecuatorial, despre care se credea că este imposibil să apară în zona noastră, au fost depistate începând de anul trecut şi la noi în judeţ. Una dintre acestea este malaria, o afecţiune care a fost descoperită anul trecut, pentru prima oară, la patru bărbaţi, din Boroaia, Bogdăneşti şi Suceava. Cazurile i-au luat prin surprindere pe medicii de boli infecţioase din judeţ, care până în 2010 nu s-au mai confruntat cu astfel de îmbolnăviri. Între timp, mai exact în februarie anul acesta, a apărut un nou caz de malarie, al cincilea înregistrat până acum în judeţ.

Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Pascal, confirmă apariţia în premieră a unor boli exotice, precum malaria, despre care spune că este o afecţiune de import.

 

Au adus malaria din Guineea Ecuatorială, unde au fost la lucru

Potrivit specialistului DSP, există o explicaţie pentru prezenţa şi la noi în judeţ a unei asemenea boli grave, care poate duce cu uşurinţă la deces, iar aceasta constă în faptul că tot mai mulţi suceveni preferă destinaţiile exotice atunci când merg la lucru sau în concedii, alegând regiuni în care pot contracta acest gen de afecţiuni.

Primii patru suceveni depistaţi cu malarie sunt un bărbat de 44 de ani, din Boroaia (diagnosticat în iunie 2010), un tânăr de 20 de ani, din Bogdăneşti (diagnosticat în iulie 2010) şi doi bărbaţi, de 30 şi 36 de ani, ambii din Suceava (diagnosticaţi în noiembrie 2010). În februarie 2011, a fost confirmat şi al cincilea caz de malarie, la un tânăr de 28 de ani, din Slătioara. Toţi pacienţii s-au îmbolnăvit în Guineea Ecuatorială, o ţară din Africa Centrală, unde s-au dus să lucreze în construcţii, cu contract de muncă, ca dulgheri. Ei au început să acuze primele simptome de boală la revenirea în ţară, fiind internaţi iniţial la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în secţia de Boli Infecţioase, de unde au fost transferaţi pentru tratament de specialitate la Clinica „Matei Balş” din Bucureşti. Medicii de acolo au reuşit să-i salveze.

De menţionat că malariaeste o boală infecţioasă larg răspândită în regiunile tropicale şi subtropicale. Între 300 şi 500 de milioane de persoane sunt infectate anual, iar aproximativ 1 - 3 milioane de oameni mor în fiecare an, cei mai mulţi fiind copii din Africa sub-sahariană.Malaria se transmite prin înţepătura ţânţarilor Anophelesinfectaţi şi este cea mai importantă boală parazitară la om. Semnele care trebuie să alerteze sunt febra, diareea, durerile de cap, erupţiile tegumentare.

 

Leishmanioza, o altă boală de import, depistată anul trecut, în premieră, la un sucevean

O altă boală mortală, nemaiîntâlnită în judeţ până anul trecut este leishmanioza, răspândită mai ales în ţările cu climă tropicală şi subtropicală, mai frecvent în ţările din bazinul mediteranean, în Orientul Apropiat, China, Asia Mijlocie, Africa. Despre această afecţiune, care este una parazitară, transmisă la om prin înţepături de ţânţari, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că afectează 12 milioane de persoane din toată lumea, în fiecare an. Leishmaniozaeste cunoscută şi sub numele de “febra neagră” sau „kala-azar”, iar specialiştii spun că pe fondul schimbărilor climatice din ultima vreme, boala a apărut şi în nordul Mediteranei, invadând Malta, zone din Italia, Spania şi chiar Grecia. Cazul de la Suceava a fost înregistrat în decembrie 2010, la un tânăr de 20 de ani, din Stroieşti, care a lucrat în Portugalia. Întors în ţară, unde a fost suspectat iniţial de o altă afecţiune, el a fost internat în cele din urmă la Bucureşti, unde a urmat un tratament specific, în urma căruia s-a însănătoşit.

 

Patru cazuri de boală Lyme în judeţ, o afecţiune întâlnită şi în zona noastră, dar mai rară

În 2010 şi în primul trimestru din 2011, pe lângă cazurile de malarie şi cel de leishmanioză semnalate în premieră, s-au înregistrat şi alte boli, de această dată specifice şi zonei noastre, dar foarte rare. Una dintre aceste afecţiuni este boala Lyme, confirmată în 2010 la patru persoane din judeţ, respectiv două femei cu vârste de 28 şi 37 de ani, prima din Solca (depistată în luna mai) şi a doua din Straja (diagnosticată în septembrie), şi două fetiţe de 3 şi 4 ani, una din Rădăuţi (depistată în luna decembrie) şi cealaltă din Vatra Dornei (diagnosticată în octombrie).

De menţionat că boala Lyme esteo boală infecţioasă foarte gravă, produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi) şi transmisă omului prin muşcătură de căpuşă (nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia Burgdorferi). Lyme mai este supranumită şi  boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o Borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice cronice.

 

Leptospiroza, o altă boală rară, care a făcut 17 victime în 2010 şi încă două în 2011

Leptospiroza este o altă boală mai rară, care în 2010 a făcut 17 victime, iar în primul trimestru din 2011 încă două. Leptospiroza este o boală infecţioasă acută, manifestată prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Sursa de infecţie o constituie şobolanii şi alte rozătoare, vitele, porcii. Leptospirele se elimină prin urină, infectând solul, bazinele de apă şi produsele alimentare. Oamenii se îmbolnăvesc în timpul scăldatului în iazuri sau ape infectate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede, la pescuit etc.. Microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare, iar odată ajuns în organism pătrunde în sânge, unde se înmulţeşte şi apoi trece în diverse organe - rinichi, ficat, inimă etc., Toţi pacienţii depistaţi în 2010 şi în primele trei luni din 2011 cu leptospiroză au fost trataţi pe plan local şi şi-au revenit.

 

Muncitor la stână, diagnosticat cu echinococoză

O altă afecţiune foarte rară este echinococoza, o boală parazitară, care se transmite mai des de la câini la om.

Boala este provocată de echinococ şi se manifestată prin apariţia unor chisturi pline cu lichid transparent în plămâni, ficat şi alte organe interne. Anul trecut, ea a fost semnalată la o tânără de 28 de ani, din Bogdăneşti (diagnosticată în luna decembrie). În 2011, echinococoza a fost depistată şi la un bărbat de 43 de ani, din Moara, muncitor la o stână (cazul a fost confirmat în luna februarie).

Botulismul este o altă boală rară, care a fost semnalată în judeţ în luna aprilie a acestui an, după o absenţă de patru ani, la un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Vicovu de Jos. Pacientul a fost internat la Bucureşti, iar ancheta epidemiologică derulată în acest caz de specialiştii DSP a arătat că, cel mai probabil, boala a fost cauzată de consumul de alimente preparate în casă, pentru iarnă, şi insuficient sterilizate.

 

Listerioza, o afecţiune rară, diagnosticată la un bărbat de 39 de ani

Listerioza se numără şi ea printre afecţiunile rare, iar în luna mai 2010 a fost diagnosticată la un bărbat de 39 de ani, din Broşteni. Potrivit specialiştilor, listerioza este o infecţie dobândită cel mai frecvent pe cale digestivă. Alimentele incriminate sunt de provenienţă animală, nepreparate sau insuficient preparate termic. O cale secundară de transmitere este cea cutanată, aceasta fiind întâlnită mai ales la veterinari, fermieri etc..

Referindu-se la evitarea îmbolnăvirilor prin afecţiuni specifice altor zone, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică a sfătuit populaţia să respecte recomandările ambasadelor din ţările în care călătoresc, care vizează măsurile de profilaxie ce trebuie luate, cum ar fi administrarea de vaccinuri sau de medicamente. În ceea ce priveşte celelalte boli, precum Lyme, leptospiroza, echinococoza  şi listerioza, dr. Cătălina Pascal sfătuieşte populaţia să fie atentă la modalităţile de transmitere şi să se prezinte la medic încă de la apariţia primelor simptome.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boli exotice, ca malaria, depistate şi în rândul sucevenilor.
 Vizualizări articol: 1741 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Boli exotice, ca malaria, depistate şi în rândul sucevenilor4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   . trimis de
(21 apr 2011, 11:16:08
oare cati ipohondri o sa creada ca au malarie acu'?
2.   Lyme trimis de
(21 apr 2011, 12:09:32
Si eu am fost diagnosticat cu Lyme in ianuarie anula acesta . Vad ca nu apar in statistica !
3.   Comentariu trimis de
(21 apr 2011, 12:23:19
Articol de joia mare nu mai putem noi de malarie de prima pagina articol de 2 lei
4.   Andrei trimis de
(21 apr 2011, 13:34:48
.de ce te ai inregistrat si comentezi....etc la un ziar de doi lei????? pe altii ne intereseaza toate stirile indiferent de.....
5.   Tenie trimis de
(23 apr 2011, 18:28:30
Tenia echinococus. o specie de tenie a carei oua se duc prin sange in tesuturi si formeaza chisturi hidatice. mare branza! un cioban.... sunt cazuri din acestea si la case mai mari domnilor, nu e vorba aici de nici o boala rara, ba chiar de una frecventa. cainele este cel care poseda in intestin parazitul. imaginati-va ca aproape orice om se poate trezi intr-o zi cu aceasta infectie parazitara. mai ales ca s-au inmultit cainii vagabonzi care isi fac nevoile peste tot in jurul nostru. ce statistici de 5 bani sunt astea? ori nenea ala de la DSP habar nu are despre ce vorbeste ori ati selectat voi prost informatiile. deci spalati-va pe maini foarte bine, daca aveti caini, pisici, e bine sa ii vaccinati, spalati foarte bine orice leguma sau fruct inainte de a-l consuma.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei