Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 apr 2011 - Anul XVI, nr. 79 (4677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În ultima clipă

Tragedia suceveanului ucis în Afganistan, ajutor pentru sătenii din Izvoarele Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Căile Domnului sunt încurcate. O dovedeşte şi tragedia care a lovit familia Moţco, din Izvoarele Sucevei, şi care se poate transforma într-o binefacere pentru ceilalţi locuitori ai comunei. Pentru a aduce acasă trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco, românul ucis săptămâna trecută în Afganistan, cortegiul funerar trebuie să parcurgă şi drumul dintre Pojorâta şi Izvoarele Sucevei. Un drum care pe alocuri este total impracticabil şi care înseamnă o mare pată ruşinoasă pe obrazul autorităţilor judeţene şi locale.

Aşa cum se întâmplă la români, mobilizarea s-a sunat pe ultima sută de metri. Mihail Mechno, primarul din Izvoarele Sucevei, a dezvăluit că de ieri au demarat lucrările de refacere a drumului. Muncitorii şi utilajele se află atât pe drumul care vine dinspre Moldova Suliţa spre Izvoarele Sucevei, cât şi pe drumul de aproximativ 3 km până la casa familiei Moţco. „Autorităţile judeţene au trimis utilaje şi muncitori care se ocupă de drumul principal, iar cei de la Direcţia Silvică se ocupă de drumul comunal care face legătura cu casa lui Filaret Moţco. Este de muncă destul de mult, dar sperăm că până în ziua în care va fi adus acasă sicriul, drumul să fie cât de cât practicabil”, a declarat primarul Mechno.

Drumul care duce spre Izvoarele Sucevei şi care străbate Fundu Moldovei, Breaza şi Modova Suliţa se află într-o stare deplorabilă de mai mulţi ani, dar gropile şi denivelările s-au înmulţit în această primăvară, transformând într-un adevărat chin circulaţia rutieră. Primăriile locale au precizat că nu au fonduri suficiente pentru a întreţine drumurile, iar autorităţile judeţene nu s-au implicat, deocamdată, în refacerea infrastructurii.

 

Repatrierea corpului lui Filaret Moţco va fi făcută de ONU

Ziua în care Filaret Moţco va veni pentru ultima dată spre casa natală este încă incertă. Rudele acestuia spun că până aseară nu se ştia cu exactitate nimic cu privire la repatrierea corpului neînsufleţit. Potrivit ultimelor informaţii, sicriul se afla la Kabul, capitala Afganistanului, iar repatrierea românului şi a celorlalţi angajaţi ai UNAMA ucişi vineri, în Afganistan, va fi făcută de ONU, un serviciu religios urmând să aibă loc la Kabul, după încheierea autopsiei.

ONU a făcut deja demersurile necesare pentru repatrierea corpului cetăţeanului român şi se ocupă de eliberarea de acte şi paşaport mortuar, în cooperare cu Ambasada României din Pakistan, a comunicat, luni, Biroul de presă al Centrului de Informare al ONU la Bucureşti. Reprezentantul special al Secretarului General ONU în Afganistan, Staffan de Mistura, s-a aflat la Mazar-i-Sharif, de unde a revenit la Kabul, însoţind trupurile neînsufleţite ale celor şapte persoane ucise în atacul de la 1 aprilie, dintre care trei angajaţi ai ONU şi patru gărzi de corp, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Centrului de Informare al ONU în România. Şapte angajaţi ai ONU şi cinci demonstranţi afgani au fost ucişi în atacul comis de manifestanţi împotriva birourilor ONU din Mazar-i-Sharif, oraş situat în nordul Afganistanului. Manifestaţia a fost organizată pentru a protesta faţă de incendierea recentă a unui exemplar din Coran de către un pastor integrist american.

 

Filaret Moţco a lucrat încă de mic pentru a se întreţine

Toţi cei care l-au cunoscut pe Filaret Moţco deplâng moartea tragică a acestuia, primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, este unul dintre cei care l-au cunoscut şi a ţinut să fie aproape de familia greu încercată.

„Eram maistru forestier la Sectorul Coşna şi aveam la lucru foarte mulţi muncitori harnici din Izvoarele Sucevei, printre care era şi Ion Moţco, tatăl lui Filaret, împreună cu fraţii mai mari ai acestuia, Niculai şi Ioan. În timpul vacanţelor Filaret venea în pădure, la tatăl şi fraţii lui, pentru a-i ajuta la muncă, reuşind astfel să-şi facă singur bănuţi pentru continuarea studiilor. Văzându-i dorinţa pentru studiu şi învăţătură, familia l-a ajutat foarte mult, pentru a ajunge <om cu carte>şi să scape de sărăcie şi munca grea de la pădure, prin ploi şi frig, zăpadă şi ger”, a spus Elisei Todaşcă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tragedia suceveanului ucis în Afganistan, ajutor pentru sătenii din Izvoarele Sucevei.
 Vizualizări articol: 792 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 16 voturi
Tragedia suceveanului ucis în Afganistan, ajutor pentru sătenii din Izvoarele Sucevei4.8516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Post mortem trimis de
( 5 apr 2011, 13:02:10
Pacat ca in ziua de azi, vedem oamenii de valoare pe care-i avem abia dupa ce acestia nu mai sunt! Media, in loc sa promoveze valorile noastre romanesti promoveaza , pe toate canalele tigania, manelele, crimele ,scandalurile unor nonvalori(ex:oana si pepe), RUSINE SA VA FIE , chiar se doreste cu orice pret indobitocirea acestui popor!
DUMNEZEU sa-l ierte pe dl.MOTCO, iar familiei indoliate:SINCERE CONDOLEANTE.
2.   Subscriu.. trimis de
( 5 apr 2011, 13:34:56
Subscriu si eu celor spuse de DORINT . Prostii sunt usor de manipulat si nu-si pun intrebari ,poti sa-i cumperi cu o galeata goala si 2 l ulei ! Presa de doi bani !
3.   ZONA VITREGITA trimis de
( 5 apr 2011, 16:14:45
PROBABIL NICI SEMNAL LA MOBIL NU VOR AVEA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei