Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 apr 2011 - Anul XVI, nr. 79 (4677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Mănăstirea Voroneţ

Te Deum la 20 de ani de la reînfiinţarea obştii mănăstireşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, după săvârşirea Sfintei Liturghii, la Mănăstirea Voroneţ a avut loc un Te Deum cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la reînfiinţarea vieţii monahale în acest lăcaş de rugăciune, cu obşte de maici, având-o ca stareţă pe stavrofora Irina Pântescu.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi, care sunt legaţi sufleteşte de acest loc binecuvântat de Dumnezeu şi care au ascultat cuvântul de învăţătură al maicii stareţe.

Mănăstirea Voroneţ, cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, care i-a dat hramul principal „Sf. Gheorghe”, aici găsindu-şi odihna de veci Sfântul Daniil Sihastrul.

Mănăstirea a fost populată la început cu călugări. Viaţa monahală s-a întrerupt în 1785, după anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, când mănăstirea a fost desfiinţată, iar chiliile distruse. În urmă cu 20 de ani, porţile mănăstirii s-au redeschis.

 

20 de ani, infimi în raport cu veşnicia

Aşa cum îşi aminteşte stavrofora Irina Pântescu, una dintre primele trei vieţuitoare ale mănăstirii, „în 1991, după 206 ani de când călugării ieşeau de pe poarta mănăstirii plângând, iar porţile se închideau în urma lor din cauza stăpânii străine, la 1 aprilie 1991 din nou porţile s-au deschis pentru trei călugăriţe smerite care veneau, cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al Sfântului Daniil Sihastrul, să reînnoade ceea ce a fost rupt de o stăpânire străină”, a spus maica stareţă.

Cei 20 de ani, a spus stavrofora Irina, sunt foarte puţini în comparaţie cu veşnicia. “Au trecut 20 de ani. Sunt mulţi, sunt puţini... În raport cu veşnicia este atât de infim, dar pentru noi, muritorii de rând, totuşi a fost ceva. Pentru că în aceşti 20 de ani, am pus aici tot ceea ce am putut din punct de vedere spiritual şi din punct de vedere al muncii noastre, al sănătăţii noastre, a tot ceea ce am putut să închinăm lui Dumnezeu şi celor câţiva ctitori minunaţi, Măria Sa Domnul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Mitropolitul Grigore Roşca şi tot şirul de călugări care s-au perindat pe la Voroneţ.”

 

Obştea mănăstirii va ţine flacăra credinţei aprinsă

Cu cuvinte alese, stavrofora Irina Pântescu s-a referit şi la demnitatea românilor, şi la faptul că obştea mănăstirii, care acum este formată din 13 maici, va ţine flacăra credinţei aprinsă.

„Poporul român a fost un popor demn. Înaintaşii noştri au fost oameni demni. Noi ne străduim să fim demni, să ne ridicăm, atât cât putem noi, la nivelul înaintaşilor noştri. Dacă înaintaşii noştri au jertfit totul pentru ortodoxie şi pentru glie, acelaşi lucru îl facem şi noi astăzi cu vorba, cu fapta, cu rugăciunea. Ziua sau noaptea, gândul nostru este cum să fim demni urmaşi ai acestor înaintaşi, care ne-au lăsat aceste comori frumoase atât de apreciate în lumea întreagă. Dumnezeu să ne ajute tuturor”, a încheiat stavrofora Irina Pântescu, aflată de 20 de ani în fruntea obştii Mănăstirii Voroneţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Te Deum la 20 de ani de la reînfiinţarea obştii mănăstireşti.
 Vizualizări articol: 1006 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Te Deum la 20 de ani de la reînfiinţarea obştii mănăstireşti5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei