Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 mar 2011 - Anul XVI, nr. 68 (4666)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Paradox

Numărul instructorilor auto creşte, deşi aceştia se plâng de costuri mari şi elevi puţini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Breasla celor care se ocupă de pregătirea viitorilor şoferi a înregistrat o surprinzătoare extindere în ultimul an, previziunile sumbre venite din toate părţile fiind infirmate de situaţia statistică. Cu un număr de elevi rămas constant în ultimii ani şi plângându-se de costuri tot mai mari pentru pregătirea unui cursant, instructorii auto sunt departe de a se reprofila spre alte meserii, aşa cum ameninţau, dând apă la moară cârcotaşilor care susţin că aceştia iau prea mulţi bani pentru pregătirea unui elev şi îşi rotunjesc veniturile prin „colecte” mai puţin ortodoxe.

 

Instructorii au luat calea independenţei, însă şcolile nu s-au închis

Conform cifrelor din baza de date a Autorităţii Rutiere Române (ARR), Agenţia Suceava, cea care are competenţe în licenţierea şi verificarea activităţii şcolilor de şoferi, respectiv a instructorilor autorizaţi (ultimii sunt parţial independenţi de şcoli, însă prevederile legale îi obligă să colaboreze cu acestea pentru pregătirea teoretică a elevului), în ianuarie 2010, în judeţ existau 60 de şcoli de şoferi şi 38 de instructori autorizaţi independenţi.

Cele mai recente date statistice ale ARR, din 7 martie 2011, arată că în judeţ se găsesc actualmente nu mai puţin de 63 de instructori autorizaţi independenţi şi 68 de şcoli de şoferi.

Ioan Gobei, preşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto, filiala Suceava, spune că această creştere enormă a numărului de instructori independenţi, de la 38 la 63, are şi o explicaţie.

„Normele nu permit ca un instructor să devină independent decât după trei ani de experienţă. Mulţi colegi lucrau la şcoli, însă erau tot cumva independenţi, maşinile erau ale lor, iar acum s-au desprins, desfăşurându-şi activitatea pe cont propriu”, ne-a spus acesta.

Totuşi, deşi instructorii au luat calea independenţei, numărul şcolilor de şoferi a crescut şi acesta, de la 60 la 68.

 

Şcoala de şoferi costă în jur de 900 de lei

„Marea majoritate a instructorilor buni nu mai vor să muncească la alţii, până la urmă numele instructorului aduce de obicei clientul şi cei mai mulţi elevi ne caută direct pe noi, îi interesează mai puţin numele şcolii”, susţine Aurel Piroş, unul dintre instructorii cu vechime în domeniu.

El a arătat că, după ultimele scumpiri de carburant, pentru a face şcoala de şoferi, cursanţii plătesc aproximativ 900 de lei. Aici intră toate costurile, partea de instruire practică fiind făcută cu instructorul, iar cea de pregătire pentru examenul teoretic, la sala de legislaţie a unei şcoli de şoferi. De altfel, conform actualelor prevederi legale, elevul trebuie să aibă contact financiar numai cu şcoala de şoferi, iar mai departe administratorul acesteia să îi dea o parte din sumă instructorului autorizat, fapt care îi nemulţumeşte profund pe ultimii.

Aceştia s-au reunit, de altfel, într-o asociaţie profesională pe toată Moldova şi au transmis numeroase memorii către factorii decizionali, cerând schimbarea legii.

 

Activitatea şcolilor şi a instructorilor, fără nereguli majore

În privinţa neregulilor din acest domeniu, conform constatărilor inspectorilor ARR, acestea sunt minore.

Pe parcursul verificărilor de anul trecut, echipele de control au descoperit că se efectuează ore de pregătire în trafic fără a se deţine la bordul autovehiculului documentele necesare, registrele unice de evidenţă a cursanţilor, respectiv catalogul de legislaţie rutieră nu se completează corespunzător, foile de parcurs nu sunt eliberate regulat, diagramele tahograf sau înregistrările cu tahograful digital nu sunt arhivate etc., toate abateri minore şi izolate, susţin inspectorii ARR.  

„La controalele în trafic au fost depistaţi instructori auto care utilizează autovehicule cu caseta <Şcoala> neconformă cu normele în vigoare, unele mai mici, altele de altă culoare decât cea prevăzută de lege, portocaliu, în timp ce autocolantul obligatoriu care să avertizeze ceilalţi şoferi că au în faţă un vehicul tip şcoală lipseşte în foarte multe cazuri. Anul trecut nu am aplicat amenzi pentru aceste nereguli, însă cine nu a intrat în legalitate nici până acum va fi sancţionat”, a declarat Viorel Nicu Hrebenciuc, şeful Agenţiei Suceava a ARR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul instructorilor auto creşte, deşi aceştia se plâng de costuri mari şi elevi puţini.
 Vizualizări articol: 1070 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Numărul instructorilor auto creşte, deşi aceştia se plâng de costuri mari şi elevi puţini4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Numărul instructorilor auto creşte trimis de
(24 mar 2011, 08:51:54
Uni instructori nu cunosc si nu respecta regulile de circulatie . Atita timp cit ei INVATA NOI CONDUCATORI AUTO GRESIT DIN START SI POLITIA RUTIERA NU-I SANCTIONEAZA SI PE DOMNI INSTRUCTORI LA FEL CA NOI SOFERII VOM AVEA ZILNIC EVENIMENTE RUTIERE GRAVE SAU FOARTE GRAVE. VAD ZILNIC MASINI DE LA SCOOLA DE SOFERI DE LA DIFERITE FIRME CA MERG PE BANDA A DOUA FARA SA LE PESE CA INCOMODEAZA TRAFICUL RUTIER . PARCHEAZA MASINILE IN INTERSECTII SAU UNDE VOR CA DE UNELE SCOLI DE SOFERI AU SPATE . CU RESPECT MARIUS

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei