Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 mar 2011 - Anul XVI, nr. 68 (4666)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Coşmar în uniformă

Un singur poliţist, om al legii peste opt sate şi patru cătune, întinse pe 24 de kilometri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salariile şi chiriile diminuate, în general criza care a cuprins de mai bine de un an şi poliţia, se resimt cel mai puternic la posturile comunale din judeţ, de care mulţi dintre subofiţeri încearcă prin toate mijloacele să fugă. Aşa se face că unele posturi de poliţie au rămas doar cu câte doi oameni, în timp ce în situaţii extreme şeful de post este singurul om al legii din comunitate.

 

Anul trecut, situaţii de acest gen, cu comune rămase cu un singur poliţist, au fost în zonele Rădăuţi şi Siret. La un moment dat, în judeţ se găseau nu mai puţin de şapte comune rămase cu un singur poliţist. Situaţiile s-au rezolvat însă într-o oarecare măsură, după ce mai mulţi tineri proaspăt absolvenţi de şcoli de subofiţeri de poliţie au fost detaşaţi în zonă, printr-o dispoziţie a Ministerului de Interne, care a urmărit întărirea structurilor de poliţie, în zonele de frontieră.         

Pentru comuna Vultureşti însă, arondată Poliţiei municipiului Fălticeni, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava nu a găsit încă soluţii. Din luna mai a anului trecut, Postul comunal Vultureşti are un şef de post care este doar propriul său şef.

 

Un coleg s-a pensionat, altul s-a transferat la cerere

Agentul-şef Dumitru Ostaficiuc, în vârstă de 47 de ani, şef al Poliţiei Vultureşti de cinci ani de zile, a rămas singur după ce un coleg s-a pensionat pe caz de boală, iar altul s-a transferat la cerere.

Şi mai grav este că Vultureşti nu este o comună mică, din vârf de munte, în care să nu se întâmple mai nimic.

După cum ne-a relatat primarul localităţii, Constantin Cătălin Ciubotariu, comuna se întinde pe 24 de kilometri, având în componenţă opt sate. La acestea se mai adaugă patru cătune, iar marea problemă este că legătura dintre aceste sate este extrem de anevoioasă, pe alocuri imposibilă, din cauza drumurilor dezastruoase (în acest sens relevantă este situaţia din satul Mereşti, unde, după cum a relatat Monitorul de Suceava în ediţia de ieri, drumul de acces este impracticabil).

 

Şeful de post, de permanenţă la apelurile prin 112

Singurul poliţist din sat are de acoperit aşadar o arie extrem de mare. Pentru ca tacâmul să fie complet, iluminatul public nu există decât în faţa primăriei, iar sâmbătă seara în sat se organizează discotecă, apelurile la numărul unic de urgenţă 112 curgând unul după altul.

Un aspect jenant pentru poliţistul din sat s-a petrecut acum aproximativ două săptămâni, când acesta a trebuit să se deplaseze pentru a cerceta o moarte suspectă, în cătunul Bahna Arini. Oamenii din sat se minunează cum, împreună cu un coleg de la Fălticeni, şeful de post a ajuns în zonă în remorca unui tractor, remorcă în care avea să fie transportat şi cadavrul bărbatului decedat.

Numărul de furturi din comună este la un nivel destul de ridicat, şeful de post fiind şi cel care trebuie să facă audierile în cazul litigiilor şi apoi să întocmească documentaţiile lucrărilor penale. În plus şi cel mai greu, acesta trebuie să fie pregătit aproape oricând pentru apelurile de la numărul de urgenţă 112.

 

Şeful de post, sprijinit prin delegări temporare

Singura formulă găsită de superiorii şefului de post pentru a-l ajuta a fost ca periodic acesta să fie sprijinit de colegii de la posturile comunale din zona Fălticeni. Detaşările au fost însă pe perioade scurte de timp, de la două săptămâni şi până la ceva mai mult de o lună, conform statutului intern delegările dispuse în interesul autorităţii publice făcându-se pe o perioadă de cel mult 60 de zile, cu posibilitate de prelungire doar cu acordul subofiţerului delegat, ceea ce nu a fost cazul. Aceste detaşări îl ajută pe şeful de post, însă au un mare inconvenient. Poliţiştii nou-veniţi nu cunosc zona şi problemele din aceasta, iar când se acomodează cât de cât le expiră perioada de detaşare.      

Inspectorul Bogdana Ioana Crăciun, din cadrul IPJ Suceava, ne-a declarat că o astfel de detaşare temporară este valabilă şi actualmente, în perioada 7 martie - 15 aprilie. De asemenea, atunci când sunt situaţii deosebite, şeful de post poate apela la colegii de la Biroul Rural al Poliţiei municipiului Fălticeni, însă tot el este cel care trebuie să răspundă primul la apelul de urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un singur poliţist, om al legii peste opt sate şi patru cătune, întinse pe 24 de kilometri.
 Vizualizări articol: 1847 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un singur poliţist, om al legii peste opt sate şi patru cătune, întinse pe 24 de kilometri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce sa spun ...e adevarat ! trimis de
(24 mar 2011, 08:39:32
Dar guvernul orb...vorbeste doar de disponibilizari in armata si politie...nu vede ca sunt cadre insuficiente ..si doamne fereste de o calamitate..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei