Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 feb 2011 - Anul XVI, nr. 47 (4645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zamostea

Farmacista le vindea medicamente subvenţionate la suprapreţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava la farmacia din Zamostea, demarat în urma unei reclamaţii făcute de localnici, care au sesizat că plătesc mai mult decât ar trebui pentru medicamentele compensate şi gratuite, s-a finalizat cu măsuri dure. La finalul verificărilor, după ce au constatat că acuzele aduse de săteni sunt reale, responsabilii CAS au decis să rezilieze contractul cu farmacia în cauză.

În perioada 03-22 februarie a.c., angajaţii Biroului Control al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au efectuat un control inopinat la farmacia din Zamostea, SC PHARMAX SRL, aflată în contract cu această instituţie.

Verificările au fost dispuse de preşedintele director general al CAS, Cristi Bleorţu, pe baza sesizărilor făcute de mai mulţi localnici, care s-au plâns că farmacista Maria Vatavu le vinde la suprapreţ medicamentele subvenţionate de stat.

 

O localnică: „Mă încasa dublu”

„Mă încasa dublu şi niciodată nu avea un preţ fix. În fiecare lună, pentru aceeaşi reţetă, plăteam sume diferite. Eu cumpăram medicamente pentru tatăl meu, care ar fi trebuit să coste 70 lei, dar ea îmi cerea 130, 140 sau chiar 150 lei. Când îndrăzneam să-i atrag atenţia, îmi spunea să merg în altă parte dacă nu-mi convine”, a explicat Didina Ostafi.

„Îmi vorbea urât şi mă ameninţa de fiecare dată când nu-i convenea ce aveam de spus. Odată am plătit la ea 35 lei pentru o reţetă, pe care, luna următoare, am cumpărat-o cu doi lei din Suceava. Când m-am dus la ea să discut despre faptul că m-a încărcat la preţ, m-a făcut în tot felul, m-a bruscat şi m-a dat afară din farmacie. Mi-a zis să-i arăt bonul, iar când i l-am dat l-a rupt în faţa mea, cu tupeu. M-a umilit, deşi eu am fost cea furată”, a spus Doina Rotaru.

 

Cum erau înşelaţi sătenii

În data de 3 februarie, prima zi a controlului, angajaţii CAS au descoperit că la farmacia din Zamostea nu era respectată o obligaţie prevăzută de normele în vigoare, aceea de a asigura prezenţa unui farmacist în unitate pe toată durata programului de lucru.

Ulterior, din verificarea bonurilor fiscale înregistrate în rola jurnal martor a casei de marcat au fost sesizate şi alte nereguli, de această dată majore, prin care pacienţilor asiguraţi le era îngrădit dreptul de a beneficia de medicamente compensate şi gratuite, neajunsuri pentru care s-a dispus, de altfel, rezilierea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„Există o practică la nivelul farmaciei controlate de a anula pe formularele de prescripţie medicală cu sau fără contribuţie personală, prin tăiere cu o linie, DCI -uri ale unor medicamente prescrise de medici, pentru a nu le elibera în regim compensat şi de a încasa contravaloarea acestora la preţul de vânzare cu amănuntul maximal prevăzut în liste. Altă practică ce s-a constatat la nivelul farmaciei este aceea de a nu elibera în baza prescripţiilor medicale cu sau fără contribuţie personală întreaga cantitate prescrisă de medici pentru unele medicamente şi de a taxa contravaloarea la preţul de vânzare cu amănuntul maximal prevăzut în liste pentru diferenţa dintre cantitatea prescrisă şi cea eliberată în regim compensat”, a explicat directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Cristi Bleorţu.

 

Apărarea farmacistei

Contactată ieri pentru a-şi exprima poziţia în legătură cu scandalul medicamentelor compensate şi gratuite, farmacista Maria Vatavu a declarat că „eu nu sunt vinovată cu nimic în acest moment. Eu am eliberat conform nomenclatorului de medicamente al Ministerului Sănătăţii şi am un program informatic care este agreat de Casa de Asigurări de Sănătate. Precizez că foarte multe reţete care figurează pe lista de compensate 100% nu sunt în realitate compensate 100%, există o diferenţă de preţ. Sunt nişte acuzaţii ale unor oameni care vor să-mi facă rău”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Farmacista le vindea medicamente subvenţionate la suprapreţ.
 Vizualizări articol: 3089 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Farmacista le vindea medicamente subvenţionate la suprapreţ5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(26 feb 2011, 16:26:23
sa vina controlul si la siret ,la fam presecan . se intampla acelasi lucru sa i inchida pe astea bulau cu toti,,.madama cum vinde ?are studii parca a fost femeie de servici la un laborator ,cum i se permite sa elibereza retete ?
2.   Comentariu trimis de
(27 feb 2011, 21:24:36
fii mai explicita

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei