Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 feb 2011 - Anul XVI, nr. 47 (4645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Arestat a doua oară

Omul de afaceri Marcel Cuşnir nu a scăpat de cătuşele trimise de nemţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Arestat în decembrie 2008, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile din Germania, pentru un presupus jaf comis în 1993, şi eliberat câteva zile mai târziu, Marcel Cuşnir a fost din nou încătuşat în cursul zilei de ieri şi încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, pentru aceleaşi acuzaţii.

Proprietar al mai multor localuri şi cluburi din municipiul Suceava, Cuşnir este la un pas să fie trimis în Germania, unde este acuzat de infracţiuni extrem de grave, pentru care, dacă se vor dovedi a fi adevărate, riscă chiar şi detenţia pe viaţă.

 

Săltat de pe stradă

Pe 5 decembrie 2008, Marcel Cuşnir, pe atunci patron al Clubului „Total Chagall”, se afla pe strada Mihai Viteazu când a fost reţinut de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale.

Omului de afaceri i s-a spus că pe numele său a venit o sesizare Schengen, potrivit căreia procurorii din Nurnberg -Germania au emis un mandat european de arestare pe numele său pentru o tentativă de omor pe care ar fi comis-o în ianuarie 1993, pe un pod din localitatea germană Zindorf.

A doua zi, Cuşnir, care declara că e vorba de o greşeală a autorităţilor germane, a primit de la Curtea de Apel Suceava mandat de arestare preventivă pentru cinci zile.

Judecătorii i-au dat lui Cuşnir doar cinci zile de arest, pentru că la Suceava ajunsese doar o sesizare Schengen şi nu mandatul european de arestare.

După patru nopţi petrecute într-o celulă din arestul poliţiei, Cuşnir a fost pus din nou în libertate, după ce avocatul omului de afaceri a sesizat Curtea Constituţională, contestând unele articole privitoare la mandatul european de arestare din legea privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate, au conchis magistraţii Curţii de Apel Suceava, judecarea cererii de predare autorităţilor germane a lui Marcel Cuşnir a fost suspendată.

 

Salvat de un dosar de evaziune fiscală, cu facturi neînregistrate  

Coincidenţă sau nu, la scurt timp, ofiţeri de la Investigarea Fraudelor au început urmărirea penală împotriva lui Cuşnir într-un dosar de evaziune fiscală.

În aceste condiţii, executarea mandatului european de arestare a fost din nou suspendată până la soluţionarea cercetărilor în dosarul de evaziune fiscală. Din informaţiile noastre, era vorba de nişte facturi neînregistrate în contabilitatea firmei lui Marcel Cuşnir, cu un prejudiciu de ordinul câtorva zeci de milioane de lei vechi.

În august 2010, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au închis dosarul şi au dat soluţie de scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni administrative, în valoare de 1.000 de lei.

În încercarea de a trage de timp, patronul sucevean a făcut plângere împotriva ordonanţei de scoatere de sub urmărire penală, contestând sancţiunea primită, însă prim-procurorul a menţinut decizia procurorului de caz.

Afaceristul a contestat ordonanţa Parchetului şi la Judecătoria Suceava, iar acum trei zile judecătorul de caz i-a respins plângerea, Cuşnir neavând altă cale de atac.

În ziua următoare, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au început să-l caute pe omul de afaceri pentru a-l reîncarcera în baza mandatului european de arestare.

 

A venit de bunăvoie la poliţie, iar o oră mai târziu avea cătuşele la mâini

Auzind că e căutat din nou de oamenii legii, Marcel Cuşnir s-a prezentat de bunăvoie, ieri dimineaţă, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, iar jumătate de oră mai târziu, a fost dus la Curtea de Apel Suceava, unde magistraţii au decis arestarea preventivă a lui Cuşnir, pentru 29 de zile, fiind demarate procedurile de extrădare.

„Sunt momente în care nu ai nimic de declarat”, a spus resemnat Marcel Cuşnir, ieri, înainte de a fi încarcerat în arestul IPJ Suceava, precizând că va trimite la redacţia ziarului nostru o scrisoare în care îşi va prezenta punctul de vedere legat de aceste acuzaţii care i se aduc şi îşi va susţine nevinovăţia.

 

„Un abuz al autorităţilor germane”

Avocatul afaceristului, Cornel Cîmpan, a formulat contestaţie la executarea mandatului, aceasta urmând a se judeca la începutul săptămânii viitoare.

Contactat telefonic, avocatul a refuzat să ofere amănunte despre acest caz, precizând doar că este „un abuz al autorităţilor germane”, dat fiind faptul că fapta de care este acuzat Cuşnir s-a petrecut în 1993, iar afaceristul a aflat de aceste acuzaţii după 15 ani, deşi a mai fost în Germania în repetate rânduri.

 

De ce este acuzat Cuşnir

Marcel Cuşnir este acuzat că, la data de 7 ianuarie 1993, împreună cu doi complici, a jefuit un bărbat.

Fapta s-ar fi petrecut pe un pod din localitatea germană Zindorf.

Cuşnir şi complicii săi, susţin nemţii, vroiau să obţină de la respectivul cetăţean, tot de naţionalitate română, o cheie de la un seif în care se aflau în jur de 10.000 de mărci germane.

Cum victima nu a vrut să le dea cheia cu pricina, agresorii au trecut de la ameninţări la acte de violenţă.

După ce au lovit victima, au târât-o pe malul râului din apropiere şi au ţinut-o cu capul sub apă în încercarea de a o ucide.

Din datele furnizate de procurorii germani, agresorii au fost nevoiţi să-şi abandoneze victima în momentul în care unul dintre ei a observat o patrulă de poliţie.

Deşi în sesizarea Schengen se arăta că agresorii i-au luat victimei banii pe care-i avea asupra sa, precum şi cheia pentru care ar fi pus la cale jaful, nu se specifică dacă aceştia au reuşit şi să golească seiful în care se aflau cele aproximativ 10.000 de mărci germane.

 

Singura probă împotriva lui Cuşnir, declaraţia victimei?

Dacă în România, faptele de care este acuzat Cuşnir, tentativă de omor, tâlhărie şi vătămare corporală, s-ar fi prescris de mult, în cei 15 ani de la fapta pentru care este acuzat patronul sucevean, în Germania nu există prescripţia faptelor.

Ce este curios, însă, şi deocamdată fără răspuns, este faptul că timp de 15 ani, Marcel Cuşnir nu a ştiut nimic de aceste acuzaţii, aflând de ele după ce, pe 5 decembrie 2008, a fost înconjurat de mai mulţi poliţişti şi dus sub escortă în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Reacţia târzie a procurorilor din Nurnberg este cea care pune mari semne de întrebare asupra legalităţii acestui mandat, cu atât mai mult cu cât în Germania dosarul în care este acuzat Cuşnir este încă în faza de urmărire penală.

Surse apropiate afaceristului ne-au mărturisit că singura acuzaţie împotriva acestuia este declaraţia victimei, un anume Gheorghe Berghea, din judeţul Sibiu.

Respectivul, susţin aceleaşi surse, este la rândul lui căutat pentru tot felul de infracţiuni comise în afara graniţelor ţării, motiv pentru care este dispărut de la domiciliu şi nu este de găsit.

Cât despre cele 10.000 de mărci germane de care a fost tâlhărit, sibianul ar fi declarat că avea această sumă în urma unui împrumut obţinut de la fosta Bancă Agricolă din România. Cu toate acestea, explică apropiaţii lui Marcel Cuşnir, împrumutul respectiv nu poate fi justificat cu nici un document.

În privinţa aşa-zişilor complici ai lui Cuşnir, unul este decedat, iar celălalt nu a fost identificat până în prezent.

Rămâne de văzut cine minte şi cine spune adevărul în toată această poveste complicată în care un afacerist sucevean, care între timp a deschis un nou restaurant în Suceava, află după 15 ani că riscă să fie închis pe viaţă în închisorile din Germania.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omul de afaceri Marcel Cuşnir nu a scăpat de cătuşele trimise de nemţi.
 Vizualizări articol: 2334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 11 voturi
Omul de afaceri Marcel Cuşnir nu a scăpat de cătuşele trimise de nemţi4.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Germanistii.... trimis de
(26 feb 2011, 20:35:31
fum fara foc nu iese...si ce e mai frumos,tipic coruptiei si hotiei romanesti,fa-ma si infractor numai sa scap de "testamentul" ce m-a imbogatit....asta -i pentru o vreme..masina de razboi germana se deplaseaza incet....dar sigur!!!
2.   Singurul? trimis de
(27 feb 2011, 15:34:14
Credeti ca e singurul in aceasta situatie? mai mult din Suceava au facut la fel. Mai mari ... care au dat in cap.. si alte cele. Acu is cetateni respectabili...
3.   Misto justitie !!! trimis de
(27 feb 2011, 23:58:43
De ce sa ne mai miram de faptul ca din banii nostri ai contribuabililor se platesc procesele castigate PE BUNE, cand si in nemtii "gandesc" la fel de IEFTIN !!!rolling on the floor
Cum e posibil sa legi un om pe baza unei declaratii ? Pai daca mie nu-mi place fata unuia fac o plangere la politie si scriu ca m-a lovit, m-a santajat, m-a talharit, samd.
Unde sunt dovezile ???
4.   Comentariu trimis de
(28 feb 2011, 21:25:54
ar trebui sa trimita si o scrisoare cu numele angajatilor pe care nu i-a platit....DUMNEZEU NU BATE CU BATUL!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei