Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 feb 2011 - Anul XVI, nr. 47 (4645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani

Aproape 300 de suceveni primesc pensia în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Aproape 300 de persoane din judeţul Suceava îşi primesc pensia în străinătate. Directorul Casei Judeţene de pensii Suceava, Camelia Chitul, a explicat că începând cu data de 1 ianuarie 2007, legislaţia comunitară în domeniul asigurărilor sociale a devenit direct aplicabilă în România, în relaţiile acesteia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

„Astfel, de la momentul aderării României la Uniunea Europeană, Casa Judeţeană de Pensii Suceava are obligaţia aplicării dispoziţiilor regulamentelor nr.1408/71 şi 574/1972, privind acordarea pensiilor comunitare. Persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi care au lucrat în statele membre ale Uniunii Europene se pot adresa instituţiei noastre, în vederea obţinerii unei pensii comunitare”, a declarat Camelia Chitul.

Ea a adăugat că, din anul 2008 şi până în prezent, la Casa Judeţeană de Pensii s-au soluţionat 279 de dosare privind pensiile comunitare. Directorul CJP Suceava a declarat că cele mai multe pensii comunitare se trimit la pensionarii care locuiesc în Germania, respectiv 156. De asemenea, 84 de dosare au fost soluţionate pentru pensionarii suceveni care în prezent locuiesc în Italia, 14 dosare pentru cei din Spania şi alte cinci dosare pentru Grecia. Camelia Chitul a mai precizat că la calcularea drepturilor se iau în considerare atât perioadele de asigurare realizate în România, cât şi perioadele realizate în statele membre ale Uniunii Europene.

„De asemenea, se aplică regula calculului proporţional, care prevede că fiecare stat acordă o pensie calculată în raport cu perioada de contribuţie a persoanei în sistemul de asigurări sociale al respectivului stat membru”, a mai spus Chitul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 300 de suceveni primesc pensia în străinătate.
 Vizualizări articol: 2448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Aproape 300 de suceveni primesc pensia în străinătate3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei