Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 feb 2011 - Anul XVI, nr. 47 (4645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosarele X

Drăcuieli, ţigări de contrabandă şi un popă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Meseria de preot şi caracterizările enoriaşilor par să fi fost determinante în decizia judecătorului Tribunalului Suceava care l-a condamnat pe Cristinel Gheorghe Pânzariu la doi de închisoare, dar nu cu executare, ci cu suspendare. În motivarea sentinţei, magistratul a detaliat şi de ce anume preotul de la Văşcăuţi nu trebuie să stea în puşcărie, deşi probele împotriva sa au fost suficient de elocvente.

„Constatăm că inculpatul nu are antecedente penale, fiind la prima abatere penală, este preot, are doi copii în întreţinere şi anterior săvârşirii infracţiunilor din prezenta cauză a avut un comportament corespunzător în familie şi societate, aspect reliefat de caracterizările primite de la Consiliul Local al comunei Muşeniţa, unde a desfăşurat activitatea de preot, Poliţia oraşului Siret, localitatea de domiciliu a inculpatului, şi recomandările mai multor cetăţeni din satele Muşeniţa şi Văşcăuţi, unde inculpatul a funcţionat ca preot”, a fost justificarea judecătorului de caz.

Dacă pentru partea penală a pedepsei, magistratul s-a dovedit indulgent, nu de aceeaşi clemenţă s-a bucurat preotul şi în privinţa părţii civile. Cristinel Gheorghe Pânzariu a fost obligat de Tribunalul Suceava la plata a 330.098 de lei, sumă reprezentând taxele vamale şi fiscale, la care se adaugă dobânzile/majorările şi/sau penalităţile de întârziere, aferente celor 73.900 de pachete de ţigări de contrabandă introduse ilegal în România.

 

Condamnat şi pentru dare de mită, şi pentru contrabandă cu ţigări

Chiar dacă a fost condamnat cu suspendare, preotul din Văşcăuţi a comis două fapte penale. Prima dintre ele se referă la contrabandă cu ţigări, iar a doua la dare de mită. Ambele fapte au fost documentate de anchetatori, situaţie care reiese din mai multe date, printre care percheziţii sau interceptări telefonice.

Din discuţiile purtate între preot şi Ilie Zahariuc, poliţistul de frontieră care l-a denunţat, rezultă că faţa bisericească era în breasla traficanţilor de ţigări de mai multă vreme şi cunoştea toate detaliile unei acţiuni de contrabandă. Pentru că agentul Zahariuc a refuzat să primească şpaga de 4.000 de euro pentru a nu supraveghea o anumită zonă a frontierei cu Ucraina cu maşina cu termoviziune timp de jumătate de oră, preotul Pânzariu a insistat, iar discuţiile dintre cei doi apar în dosar. Unele dintre acestea arată gradul de implicare a preotului, iar altele sunt de-a dreptul jenante pentru un om dedicat bisericii, aşa cum trebuia să fie preotul din Văşcăuţi.

 

Preot Pânzariu: „Cum dracu’ să treacă, că ei au Kamaz”

Preotul i-a explicat poliţistului de frontieră că este vorba de un transport de 60-80 de baxuri de ţigări, iar toată acţiunea trebuia să se deruleze într-un timp extrem de scurt. Iată una dintre convorbirile dintre cei doi:

„Preot Pânzariu: Omule, deci nu ieşim din drum.

Poliţist Zahariuc: Mi-e frică bă... că asta nu-i de joacă, bă omule.

Preot Pânzariu: Undeva acolo care băieţii au cheie şi când o fi o să aducem... oricum îi aranjat şi de sus.

Poliţist Zahariuc: Băi, mie îmi e frică, îmi e frică.

Preot Pânzariu: Nu trebuie să-ţi fie frică, că doar ţi-am spus care e mişcarea şi ai să vezi că o să fie treaba perfect, dar na, ştii care e treaba; bă omule, dacă am vorbit o treabă, doar nu vorbim o chestie, că am gândit-o destul de bine şi nu am vorbit cu oricine! Ai înţeles? Doar clar ţi-am spus că nu traversăm, nu ieşim în drum, ferească Dumnezeu, îi literă de lege.

Poliţist Zahariuc: 60-80, măi băiete, doar îs baxuri, băi băiete!”.

Într-o altă discuţie, Cristinel Gheorghe Pânzariu a vorbit şi despre amicii săi din Ucraina, cei care asigurau livrarea ţigărilor de contrabandă până la fâşia verde a frontierei. „Treaba e bună, numai că... ei nici nu pot trece pe acolo, că ei vin pe acolo... trec apa pe la ei, ai înţeles?”, „Cum dracu’să treacă, că ei au Kamaz, dar nu poţi să rişti, ai înţeles? Şi vin acolo lângă vamă şi...” sau „Nu-i problemă... le scoatem aşa frumos (n.r. – ţigările de contrabandă), şi la o sâmbătă... banii sunt sigur, nu ne jucăm” sunt alte frânturi ale discuţiilor purtate de preotul din Văşcăuţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drăcuieli, ţigări de contrabandă şi un popă.
 Vizualizări articol: 1318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 11 voturi
Drăcuieli, ţigări de contrabandă şi un popă4.9511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(26 feb 2011, 12:47:20
Popii , confundând adeseori genetica cu geneza
Cusurgii fără cusur
Mai adulmecă , cochetând , cu ipoteza
Că’i mai ajută ( şi )cu bani Flutur

Religia ortodoxă bogată şi ambulantă
Se leagănă confortabil
Cu o politică a banului ... apetisantă
Şi’a uitat demult scopul caritabil

Miracolele sunt obiective , d’aia nu le vedem
De pe buza disperării mă prind de barba popii
El ne dă o lumânare ( cam scumpă ) s’aprindem
Deoarece COSTĂ dacă vrei de Domnu să te’apropii
1.1  RE: * trimis de
(26 feb 2011, 20:34:32
Pe toaleta cand te scremi,compuii versurile astea ipocrite?Cred ca in acele momente te trezesti poet.
1.2  RE: * trimis de
(26 feb 2011, 20:36:12
fa anica iesim la o cafia ?
1.3  RE: * trimis de
(28 feb 2011, 11:18:19
.... ,, Critici voi, cu flori deserte.
Care roade n-ati adus. -
E usor a scrie versuri.
Cand nimic nu ai de spus " ... pentru ABCDAR, imi cer scuze pentru ca am copiat acest commentariu, de la o alta persoana, insa cred ca este foarte potrivit pentru tine, mare poet .
2.   Increderea in Biserica trimis de
(27 feb 2011, 22:37:13
Personal, nu mi-am pierdut increderea in Biserica, cu atat mai putin in Dumnezeu, dar astfel de indivizi nu fac decat sa sape la imaginea ei. Am citit ieri o excelenta analiza pe aceasta tema, intitulata " De ce scade increderea in Biserica ? " pe contributors.ro (sper sa ma lasati sa dau adresa mai ales ca e scrisa de un sucevean de-al nostru):  ☭ ://www.cont
Atat ierarhii, cat si legea sa fie nemilosi cu asemenea indivizi!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei