Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 feb 2011 - Anul XVI, nr. 25 (4623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Doi fraţi minori

La psiholog, după ce tatăl le-a murit şi mama a plecat în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi fraţi minori, în vârstă de 12 ani, respectiv 11 ani, vor fi incluşi într-un program de consiliere psihologică pentru a depăşi traumele prin care trec după ce tatăl lor a decedat, mama a plecat să muncească în străinătate, iar minorii au rămas în grija bunicilor din partea tatălui.

Cu toate că bunicii se ocupă de creşterea, îngrijirea, supravegherea şi educarea nepoţilor încă de la o vârstă foarte mică, după ce tatăl lor a murit şi femeia care le-a dat viaţă a hotărât să muncească peste hotare, cei doi fraţi trec prin traume psihice care le înrăutăţeşte şi situaţia şcolară.

Asistentul social care s-a ocupat de cazul celor doi fraţi ne-a spus că „din punct de vedere material, minorii au tot ce le trebuie, fiind foarte bine îngrijiţi de bunici, care, însă, nu pot suplini lipsa părinţilor. Minorii sunt foarte afectaţi din cauza lipsei mamei, care chiar atunci când vine acasă, în ţară, petrece foarte puţin timp cu copiii, iar în unele cazuri chiar deloc”.

 

Sentimente de abandon, de nesiguranţă, stări depresive

Din discuţiile pe care le-au avut asistenţii sociali cu bunicii, a reieşit că minorii suferă foarte mult din cauza atitudinii pe care o are mama lor, dar şi din cauza faptului că tatăl lor a decedat.

„Copiii singuri acasă suferă de neglijare emoţională din partea părinţilor plecaţi, deoarece absenţa fizică a părinţilor îi lipseşte pe aceştia de contactele fizice cu părinţii, de semnale de afecţiune directe şi nemijlocite, de atenţia şi grija părintească pe care părinţii ar putea-o oferi fiind prezenţi”, ne-a explicat psihologul - logoped Laura Al-Freijat.

Psihologul a mai completat că pe fondul acestor forme de neglijenţă, copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate pot dezvolta următoarele manifestări psiho-comportamentale: scăderea performanţelor şcolare, risc de abandon şcolar, sentimente de abandon, de nesiguranţă, tristeţe, stări depresive, toate ca urmare a dorului de părinţi, a nevoii de afecţiunii părintească, de apreciere din partea părinţilor.

„Se observă la aceşti copii o atitudine de indiferenţă, încăpăţânare, absenţa aspiraţiilor pe termen lung, copiii nu se pot proiecta în viitor, tulburări ale stimei de sine, dificultăţi de adaptare. După plecarea părinţilor, copiii traversează o perioadă de adaptare la noua situaţie, la schimbările apărute în viaţa lor. În lipsa unei pregătiri adecvate a copiilor din partea părinţilor sau a unei consilieri psihologice, aceştia pot dezvolta, în această perioadă de adaptare, o reacţie acută la stres”, este părerea psihologului Laura Al-Freijat.

Cei mai mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sunt în localităţile Frătăuţii Noi - 330, Bosanci - 330, Zvoriştea – 303, Marginea – 263. La nivelul întregului judeţ, se înregistrează circa 10.000 de copii lăsaţi de „stranieri” acasă.

 

Consiliere psihologică gratuită

Fiecare copil are posibilitatea să meargă gratuit la psiholog cel puţin o dată pe lună, şedinţa la cabinetul de psihologie fiind decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.
Părinţii copiilor care au nevoie de consiliere psihologică au obligaţia să ceară o trimitere de la mediul de familie, după care pot să se adreseze cabinetelor de psihologie din cadrul policlinicilor.
O soluţie pentru aceşti copii ai „stranierilor”, dar nu numai, o constituie şi serviciile oferite de specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

Psihologii pot fi găsiţi fie la sediul DGASPC Suceava (bdul George Enescu, nr. 16), fie apelând următoarele numerele de telefon: 0330/401067 sau 0330/401188.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La psiholog, după ce tatăl le-a murit şi mama a plecat în străinătate.
 Vizualizări articol: 754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
La psiholog, după ce tatăl le-a murit şi mama a plecat în străinătate5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei