Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 feb 2011 - Anul XVI, nr. 25 (4623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Disperare

O mamă cu doi copii din Afganistan cere azil politic la Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O tânără femeie din Afganistan este cazată, împreună cu cei doi copii ai ei, la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Rădăuţi, în aşteptarea rezolvării cererii de azil politic. Femeia, în vârstă de 32 de ani, a ajuns la Rădăuţi în vara anului trecut şi, potrivit şefului centrului, comisar Ioan Redenciuc, duce o viaţă extrem de retrasă. Femeia face parte din cel mai mare grup de imigranţi ilegali descoperiţi în ultimii ani la frontiera de Vest a României şi a ajuns în ţara noastră clandestin, într-o cisternă care transporta oţet din Grecia în Italia.

În primăvara anului trecut, la frontiera de la Vârşand, judeţul Arad, poliţiştii au găsit 50 de afgani înghesuiţi într-o ascunzătoare amenajată într-o cisternă. Printre imigranţi erau şi 15 copii, cel mai mic în vârstă de doar opt luni. Doi dintre copii erau ai tinerei care acum se află în centrul de refugiaţi de la Rădăuţi. Autorităţile române i-au depistat pe pasagerii clandestini cu ajutorul unui dispozitiv ce detectează bătăile inimii. Când au pus în funcţiune aparatul, poliţiştii de frontieră şi-au dat seama imediat că şoferul maşinii nu transportă doar oţet. Ei au descoperit că într-o parte a cisternei fusese amenajată o ascunzătoare, cu bănci, sistem de iluminat şi de ventilaţie, unde erau 50 de oameni. În urma călătoriei în astfel de condiţii, la debarcarea în Vârşand, unii dintre pasagerii clandestini au avut nevoie de ajutor medical.

Din grupul de afgani, 20 sunt la Rădăuţi şi aşteaptă răspunsul autorităţilor române în legătură cu solicitarea lor de azil.

O bună parte dintre azilanţi, la fel ca şi tânăra mamă, nu vorbesc decât limba farsi (persana), ceea ce îngreunează şi mai mult comunicarea.

 

Un azilant din Afganistan s-a căsătorit cu o rădăuţeancă

În prezent, la centrul din Rădăuţi sunt în evidenţă 43 de solicitanţi de azil. Grupul cel mai numeros este din Afganistan - 20 de persoane, din Pakistan sunt trei, câte două din Maroc, Congo şi Nigeria, trei din Camerun, câte una din Moldova şi Ucraina. Nouă sunt copii cu vârste cuprinse între 2 şi 17 ani.

Şeful centrului a precizat că zece afgani beneficiază deja de o formă de protecţie din partea statului român, unul are statut de refugiat şi nouă au protecţie subsidiară.

Din datele înregistrate la centru reiese că, din numărul total de solicitanţi, doar aproximativ 20 la sută primesc un răspuns favorabil la cererea de azil, ceilalţi primesc aviz negativ de la centrul de refugiaţi sau de la instanţa de judecată şi sunt returnaţi în ţările de provenienţă. Anul trecut au fost analizate circa 140 de cereri.

Printre norocoşii care au rămas se numără o familie de sârbi, ajunsă în România cu şase copii şi cu un al şaptelea născut în centru, care s-a stabilit în Rădăuţi, şi un afgan care s-a căsătorit cu o rădăuţeancă. Ca nivel de instruire, mulţi dintre azilanţi au studii superioare, unii dintre ei şi doctorate.

Viaţa în centrul de refugiaţi nu este grea, dar este monotonă. În oraş, azilanţii pot ieşi zilnic, de dimineaţă de la ora 6.00, însă la ora 22.00 trebuie să fie înapoi. Cu aprobarea şefului de centru oamenii pot călători şi în afara Rădăuţiului şi de regulă primesc acest acord. Practic, li se interzice să părăsească raza municipiului Rădăuţi doar în situaţii justificate, ca de exemplu dacă au termen de prezentare la tribunal. Altfel, îşi pot vizita cunoştinţele şi prietenii pe care şi i-au făcut în România, după ce au anunţat unde merg şi cu cine se întâlnesc. În cazul în care intră într-o formă de protecţie din partea statului român, azilanţii se bucură de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, mai puţin dreptul de vot.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O mamă cu doi copii din Afganistan cere azil politic la Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 3048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 9 voturi
O mamă cu doi copii din Afganistan cere azil politic la Rădăuţi4.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pe cand o moshee la Radauti? trimis de
( 1 feb 2011, 12:06:10
Nu ar trebui acordat azilul. Sa mearga in tarile arabe "vecine si prietene" de aceeasi religie, ca se vor integra mai usor. Aici vor pune de o moshee, vom avea Imam platit de la buget, apoi vor demonstra impotriva interzicerii purtarii valului in spatiile publice. Parerea mea.
1.1  RE: Pe cand o moshee la Radauti? trimis de
( 1 feb 2011, 18:23:39
Mai "crestinul" lui peste !!! Tu de "iubeste-ti aproapele asa cum te iubesti pe tine" ai auzit ? Sau ai impresia ca daca ai avut norocul sa te nasti in Europa, cei din Africa sunt inferiori ? In cazul in care ai facut istoria cu paznicul de la scoala (asta in cel mai fericit caz-daca ai fost la scoala si nu numai in vizita) sclavia a fost abolita acu cateva sute de ani. Inainte sa-ti fi luat "micul dejun" scriind acest comentariu, ar fi trebuit sa te gandesti cam cum suntem noi romanii priviti in lume. Spre deosebire de tine, am calatorit mai mult decat ai invatat tu. Atat in America, cat si in Europa, arabii sunt respectati, pentru ca atat americanii, cat si europenii au realizat ca padure fara uscaciuni nu exista. Aceasta femeie a plecat de acasa impreuna cu copiii ei nu de bine. Sau poate n-ai auzit ca-n Afganistan e razboi... Prefer feregeaua in locul blugilor cu talie joasa si a tricourilor scurte ca sa arate halcile unor domnisoare care n-au simtul ridicolului...
1.2  RE: Pe cand o moshee la Radauti? trimis de
( 2 feb 2011, 10:18:46
Nu ma indoiesc de faptul ca ati calatorit mult si ati invatat mult; civilizatia tarilor pe unde ati fost v-a marcat in mod evident, cu precadere in ceea ce priveste toleranta. Ati fi in masura sa primiti in casa pe cineva care sa va schimbe obiceiurile casei dar, din pacate, nu puteti accepta ca pot exista si pareri contrare. Si iarasi pacat ca nu nu ati putut calatori si in timp, ati fi aflat un proverb englezesc, atribuit sf. Augustin: Si fueris Romae, Romano vivito more; si fueris alibi, vivito sicut ibi. Pe romaneste suna cam asa: "cand te afli la Roma, poarta-te precum romanii; cand esti in alta parte, poarta-te dupa obicieiul locului".
Va doresc multa sanatate si judecati mai putin pripite. Nici nu stiti cat va inselati.
1.3  RE: Pe cand o moshee la Radauti? trimis de
( 2 feb 2011, 22:55:16
Sa nu uitam ca cel ce a organizat SMURD in Romania este un arab. Dupa parerea unora ca tine ar trebui sa-l expulzam din tara... Hmm... Cred ca ai gresit doua vocale din nick-ul tau. Corect ar fi fost cArcOtas nu cercetas. Pe cuvantul meu de crestin si apoi de om.
P.S. Padure fara uscaciuni nu exista. Ti-am raspuns de pe acum la tentativa de a-mi aminti de "rapirea" ziaristilor romani...
2.   Falticeni trimis de
( 1 feb 2011, 13:22:59
eu zic ca ori ai 12 ani ori esti prost CERCETAS!!! vezi uite de aia suntem ROMANI IMPUTITI NESIMTITI SI POTLOGARI atata stim sa ne plangem si sa gasim nod in papura.. sa facem ceva petru/sa gasim solutiii nuuuuuu neam prost ce esti de taran.

am datorii la banci multe dar daca vreti trimitetii la Falticeni le dau un colt de paine nu mi-e greu...dar stiu ca poate lor e mai greu!!!

Cercetas esti genul ala.... plangi ca nu se face nimica in tara.... si voi astia o sa ajungeti retardati...mosnegi dobitoci!!! Ce ai Facut azi pt ROMANIA e INTREBAREA MEA???????????????? CA ROMANIA SA FACA CEVA PT TINE>>>? cand faci ceva...atunci vorbesti.

te pupa tati!!!
3.   Sa privim si in alte curti trimis de
( 1 feb 2011, 13:25:17
As vrea sa va rog sa va uitati la cazul Greciei din acest moment in legatura cu imigrantii. Stiti care era media de imigranti detectati intr-o zi in octombrie anul trecut? 248 (doua sute patruzeci si opt). Chiar vreti sa avem si noi asa ceva?
4.   Nu hai sa stam trimis de
( 1 feb 2011, 13:32:41
stiic e zic eu sa stam.. sa nu primim pe nimeni... da?! dar romanasiii parintii bunicii, rudele noastre care calaresc europa asta?!
5.   Democratie trimis de
( 1 feb 2011, 13:40:01
TREBUIE SA NE BUCURAM CA SUNTEM ALESI DE ALTE STATE CA TRANZIT SI CA AVEM POSIBILITATEA DE A AJUTA OAMENI CARE NU DE PREA MULT BINE ISI PARASESC CASELE SI ALEG DRUMUL AZILULUI.DE ACEST DREPT NE-AM BUCURAT SI NOI DUPA 1990 SA NU UITAM SI SA FACEM SI NOI FERICITI PE ALTII.
6.   Buba mare trimis de
( 1 feb 2011, 13:50:41
Eu zic,sa i refuzam asa gentil, sa nu vada europa ca nu avem chef de asa ceva.Este vai de noi daca vin si se instaleaza la noi in zona si mai ales in tara.Uitati va la alte tari din UE cum numai pot scapa de ei.Azi o cioara maine tot neamul.La mai bine
Geo
7.   Pentru ala cu calaritu trimis de
( 1 feb 2011, 13:58:51
Frate poate ai nostri calaresc europa,dar nu africa,asia etc etc.tu vrei ca sa nu mai poata nepotii sau copii tai sa iasa din casa peste vreo 10...20 de ani ? nuuu emigrantilor din africa asia si toti cei de alta religie .forta romania mare
8.   Lui SEBY1X1 trimis de
( 1 feb 2011, 15:34:37
Eu nu am jugnit pe nimeni, mi-am spus doar parerea bazata pe ceea ce astazi se intampla in tari ca Franta, Germania si Australia (o sa-mi spui acum ca Australia e continent).
Din moment ce nu am 12 ani, ci de vreo 4 ori si un pic pe atat, probabil ca sunt prost.
Atat de prost incat sa nu inteleg ca islamismul este foarte "compatibil" cu civilizatia de tip european. Daca romanii au emigrat in lume au facut-o in tari crestine si s-au adaptat, si-au insusit comportamentul si cutumele tarii de adoptie (chiar daca in anii de inceput au mai facut cate un gratar in fata blocului si au mai cantat o manea). Arabii nu pot face asta. Dar ce poate spune un prost si sa nu stie deja SEBY... Asa ca ma opresc aici. Si iti doresc sa faci si tu pentru tara macar cat am facut eu...
9.   Calatorul yoyo sau yupy trimis de
( 1 feb 2011, 20:42:07
Ai fost tu in america si numai stiu eu pe unde,...dar uitate si tu in jurul tau...ca degeaba ai fost,,,, ce respect au pentru arabi... baii in tarile astea!!!ai scos ceva varza de la murat? Esti ud fratzele.
taci dreacului din gura sau esti si tu unul de al lor.
Nu fratilor( sant intr-o tara dezvoltata din europa de peste 10 ani) nu sant iubiti, din contra sant detestati si regreta f mult politica de acuma 20 de ani facuta de partide gen PSD SI MAI NOI PNL, adica de stanga. Regreta fratilor f mult se inmultesc ca sobolani si devin incontrolabili
Geo
10.   Pt toti trimis de
( 1 feb 2011, 20:47:16
" nu cred ca este cineva in masura sa judece aceste persoane ! ar trebui sa va ginditi ca nu se stie niciodata cum puteti ajunge si voi in situatia de a cere azil , si daca a-ti ajunge sa cereti azil cred ca v-ati dori sa fiti tratati ca persoana si nu din prisma etniei sau a nationalitatii care dupa cum bine stiti e asa cum e ! mai ginditiva inainte sa judecati sau sa criticati pe cineva. uitativa la voi intai si intai si apoi .....as fi curioasa ce vedeti"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei