Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 feb 2011 - Anul XVI, nr. 25 (4623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Spitalul Judeţean, cu medicamente pe stoc, dar cu bolnavi trataţi cu pilule aduse de-acasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problema tratamentului acordat bolnavilor internaţi la Spitalul Suceava a revenit în actualitate, după ce tot mai mulţi doctori şi pacienţi au acuzat în ultimele zile lipsa unor medicamente, inclusiv a celor banale şi ieftine cum ar fi algocalminul şi piafenul. În timp ce medicii se plâng că n-au cu ce să trateze, iar bolnavii că trebuie să-şi cumpere singuri medicamentele - situaţie confirmată şi de angajaţii farmaciilor din zonă, care mărturisesc că au zilnic clienţi din rândul pacienţilor internaţi, rotunjindu-şi simţitor veniturile de pe urma lor - conducerea spitalului afirmă că farmacia unităţii este plină. Directorul Vasile Rîmbu îşi susţine cu acte declaraţiile şi vine cu explicaţii pentru situaţia aparent paradoxală în care s-a ajuns.

 

Se internează mai mulţi bolnavi decât îşi permite spitalul să trateze

 „Spre exemplu, astăzi (n.r. ieri, 31 ianuarie), spitalul are stocuri de medicamente în valoare de 472 mii lei”, spune managerul Spitalului Suceava. El arată că sumele alocate în fiecare lună pentru medicamente şi materiale sanitare sunt suficiente şi ar ajunge pentru toţi pacienţii internaţi dacă nu ar interveni anumiţi factori dificil sau chiar imposibil de controlat. Unul dintre aceştia îl reprezintă depăşirea continuă a numărului de bolnavi contractaţi cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce duce la o epuizare mai rapidă a fondurilor şi implicit la apariţia lipsurilor.

„Într-o lună, în loc de 2.600 de bolnavi, se internează 3.600”, declară Vasile Rîmbu, care le găseşte şi medicilor o vină, întrucât nu triază cazurile corect şi internează mai mult decât îşi permite spitalul să trateze.

 

Doctori care prescriu în funcţie de interesul firmelor de medicamente

În viziunea managerului de la Spitalul Suceava, doctorii se fac responsabili şi de „prescripţii medicale neinspirate sau motivate de alte chestiuni”, care constituie o altă cauză pentru care fondurile alocate devin insuficiente. Aici, Rîmbu face aluzie la faptul că unii doctori din spital nu tratează în funcţie de interesul bolnavilor, ci al firmelor de medicamente cu care colaborează şi de la care obţin anumite avantaje.

 „Ignoră limitele bugetului şi comandă acolo unde au ei interes”, subliniază Vasile Rîmbu, care le recomandă medicilor să renunţe la preferinţele pentru diverse companii farmaceutice şi să acceseze evidenţa farmaciei din spital atunci când prescriu un tratament.

 

Furnizori care nu onorează comenzile, deşi plata facturilor este la zi

Legat de deficienţele în asigurarea tratamentului pentru bolnavi, directorul Spitalului Suceava arată cu degetul şi înspre firmele distribuitoare de medicamente, care nu onorează la timp comenzile.

Vasile Rîmbu spune că unitatea pe care o conduce nu are restanţe la plata facturilor, care să determine furnizorii să întrerupă livrările, însă sincopele în aprovizionare sunt frecvente.

„Pe data de 24 ianuarie am cerut o suplimentare a stocurilor la anumite medicamente, dar, în cea mai mare parte, comanda noastră n-a fost onorată în timp util”, precizează Vasile Rîmbu.

El dă şi câteva exemple de companii farmaceutice care nu-şi îndeplinesc obligaţiile contractuale, cum ar fi Mediplus Exim, Farmexport, Felsin Farm, Romastru Tranding, Fidelio Farm sau Polisano, care n-au adus marfa solicitată, respectiv circa 100 de produse, printre care ampicilină, scobutil, piafen, algocalmin, morfină, xilină, glucoză, vitamine B6 şi B1, calciu gluconic, deşi spitalul nu se înregistrează cu datorii la plată.

 

„Bugetul nu va ajunge niciodată dacă nu se vor face economii”

Poziţia lui Vasile Rîmbu este că bugetul, oricât de mare ar fi, nu va ajunge niciodată dacă doctorii nu vor înţelege să facă economii, iar medicamentele vor continua să dispară din spital dacă unele companii farmaceutice nu vor demonstra o bună colaborare şi nu vor face o aprovizionare ritmică.

„Pe mine nu mă interesează măsurile pe care le-aş putea lua împotriva doctorilor, ci ca ei să se alinieze unor obligaţii. Sancţiunile nu sunt la îndemână pentru că nu ajungi repede să le finalizezi şi nici nu ai garanţia că vor rămâne aşa, ele pot fi uşor contestate. Furnizorilor le-am trimis somaţii şi am putea ajunge până la rezilierea contractelor încheiate cu ei, dar nici aceste măsuri nu rezolvă problema. Unii sunt distribuitori unici, deci nu mai ai la cine să apelezi, ca să nu mai vorbim de faptul că ar trebui să faci alte licitaţii, ceea ce durează foarte mult”, conchide şeful Spitalului Suceava.

 

Pacienţii: „Nu ai bani, nu te tratezi cum trebuie”

Dincolo de neajunsurile din sistem şi argumentele aduse de administraţie, rămâne totuşi problema oamenilor care au neşansa de a se îmbolnăvi, oameni care trebuie să-şi cumpere singuri tratamentul atunci când ajung să fie internaţi, deşi legea le dă dreptul la gratuitate. Mulţi dintre pacienţii Spitalului Suceava spun că în această unitate sanitară se cumpără de toate, începând cu simplele calmante, seringi şi sisteme perfuzabile, şi nu-i interesează explicaţiile cu care vin cei de la conducere.

„Aseară (n.r. duminică) mi-au spus să-i aduc soţului algocalmin, vitamine şi medicamente pentru circulaţia sângelui. Noaptea, a murit în Reanimare”, îşi plânge amarul o femeie. „Ideea pe care ţi-o transmit e clară: nu ai bani, nu te tratezi cum trebuie. Ce vină am eu atâta timp cât îmi plătesc dările la Sănătate?”, se întreabă un bolnav.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Judeţean, cu medicamente pe stoc, dar cu bolnavi trataţi cu pilule aduse de-acasă.
 Vizualizări articol: 902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 11 voturi
Spitalul Judeţean, cu medicamente pe stoc, dar cu bolnavi trataţi cu pilule aduse de-acasă3.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce pacat ca bolile... trimis de
( 1 feb 2011, 11:39:05
Ce pacat ca bolile nu stiu de domnul Rambu de la Suceava! Un reputat profesor, sef de clinica, spunea: '' Cu tratamentul meu, cu ajutorul lui Dumnezeu si cu vointa ta, te vei face bine!''. Parafrazandu-l, '' cu tratamentul prescris de medici, cu ajutorul lui Dumnezeu, dar mai ales cu vointa dlui Rambu'' !!! Medicina sta in pixul domnului Rambu, managerul Spitalului clinic judetean Suceava.
1.1  RE: Ce pacat ca bolile... trimis de
( 1 feb 2011, 12:37:23
-din pacate spitalul Suceava nu e spital clinic. un spital clinic este acela unde viitorii medici fac stagiatura sdi unde profeseaza cadre medicale de la Conferentiar in sus. fereasca D-zeu sa ajunga vreodata spital clinic. speram sa nu apucam acele vremuri.
2.   Ca la Suceava nu e nicaieri trimis de
( 1 feb 2011, 11:48:53
Cum ar putea medicii sa nu interneze oamenii daca acestia sunt bolnavi? Sa-i trimita sa moara acasa si dupa aceea sa apara la ziar ca nu si-au facut datoria...iar d-nul Rambu "va dovedi cu acte" ca nu el a recomandat sa fie trimisi acasa. Degeaba au facut medicii facultate si au invatat cum sa trateze oamenii daca li se spune sa faca economii si trateaza toate bolile cu PENICILINA, ca asa vrea d-nul director...ca altfel, daca apeleaza la alte medicamente(care se impun in cazul bolilor mai grava)...deh, au interese. Aduceti cizmari domnule Rambu in locul medicilor, si ei stiu sa scrie cuvantul "penicilina", ce nevoie mai aveti de medici? Cu manager ales politic vom muri cu zile.
3.   Curiozitate trimis de
( 1 feb 2011, 12:49:34
Oare stocurile nu se epuizeaza ulterior prin "bunavointa" managerului dupa modelul IORDACHEL? Daca se dorea un articol serios se interesa autoarea ce s-a intimplat anii anteriori. Pun pariu ca tot sub conducerea Rambului nu a rmas nik. Deci, sistemul inventat de Iordachel, sub protectia PDL, functioneaza si va functiona! Si asa poate o sa apara pe declaratia de avere a urmasilor Rambului, noi si noi case pe modelul Base Ioana.
4.   ... trimis de
( 1 feb 2011, 13:03:17
...pe mine ma ingrijoreaza faptul ca se termina stocul de medici buni si raman doar leprele !
5.   Problema nu e costul medicamentelor trimis de
( 1 feb 2011, 13:28:00
Mai bine ati ancheta cati bani fac doctorii in buzunar in urma internarilor, cand fiecare internat trebuie sa dea spaga, ca altfel nu se uita nici Dr. Dracu la tine. Da-i la doctor, da la asistenta, da bani la fiecare perfuzie, pe deasupra a venit si chestia asta ca cumparam si medicamentele ... si tratamentul oricum nu ti-l garanteaza nimeni, nu raspunde nimeni daca omu pateste ceva, ca doar de la nivelul ala se acopera toti unul pe altul. (numai o privire asa prin maternitati). De zis si observat se pricep toti, de facut ceva referitor la chestia asta, nici unul ...
6.   Cotizam degeaba trimis de
( 1 feb 2011, 14:33:48
Pai spuneti si voi daca nu cotizam degeaba la stat ....pentru ce muncesc eu cu carte de munca si mi se impoziteaza salariul cand banii care mi se impoziteaza as putea bine merci sa-i pun pe un card si cand ma imbolnavesc sa-mi platesc spitalizarea la o clinica privata ,unde toata lumea imi vorbeste frumos si nu se uita in scarba la mine ca la spitalul judetean ...acum o luna mi-am rupt un picior si au trimis-o pe sotia mea sa cumpere 3 feshe sa-mi puna piciorul in ghips .nu a fost mare suma dar te deranjeaza ca totusi esti platitor de c.a.s. si cand am intrat in sala de aparate ghipsate aveau aia acolo sub o masa sa nu exagerez cred ca peste 300 de feshe gata imbibate cu praf si vreo 2-300 neincepute .cum sa nu te oftici....
7.   Minciuna trimis de
( 1 feb 2011, 16:24:19
RIMBU UN MINCINOS SI JUMATATE CU ACTE IN REGULA
7.1  RE: Minciuna trimis de
( 1 feb 2011, 17:03:11
Eu as spune ca e mai degraba un vanator de functii pe baza de pile si relatii, nicidecum pe criterii profesionale. vA pupat fundul PSD-ului, PNL-ului, PD-ului si asa mai departe, doar doar o sa zaca mereu pe-o functie, cand se stie ca in RO aceste functii sunt acordate "STRICT" pe criterii politice. Concluzia? Ii place sa pupe.
8.   Huooo trimis de
( 1 feb 2011, 18:06:30
rambuleeeesa ti-o dau la ga,oz,el
9.   Cine greseste trebuie sa plateasca trimis de
( 1 feb 2011, 20:52:02
Doctorii trebuie sa fie trasi la raspundere astfel domnule Rimbu aplicatiile sanctiuni celor care incalca regulile. Faceti reguli clare, pedepse corecte si aplicatile constant. De frica se cumintesc si animalele, dar mai ales oamenii.

Firmele de medicamente trebuiesc sanctionate. Nu exista scuza. Chiar si cele care au medicamente unice. Daca le sanctionati unde se vor duce? Mai au ele asa vreun client de mare ca spitalul judetean?

Domnule Rimbu, in motivatiile dumneavoastra nu prea se vede implicare manageriale. Aveti resurse, folositi-le! Studiati si cautati ce este eficient. Ganditi-va ca de munca dumneavoastra depinde viata a mii de oameni si pacea din mii de familii. Munca dumneavoastra nu va fi in zadar. Dumnezeu este de partea dumneavoastra.

Curaj, se poate si la Suceava!
10.   Limited Hacks trimis de
( 2 feb 2011, 00:51:26
Asta va trebuie voua.  ☭ ://limitedh

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei