Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 ian 2011 - Anul XVI, nr. 21 (4619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acuzaţii de malpraxis

Diagnosticat cu fractură de gambă, a murit pe masa medicilor cu opt coaste rupte şi o fractură de bazin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rudele unui bărbat decedat pe masa medicilor de la Urgenţele Spitalului Suceava acuză doctorii de lipsă de profesionalism, întrucât nu au depistat că victima are opt coaste rupte şi o fractură de bazin, diagnosticându-o doar cu o fractură de gambă. De cealaltă parte, cadrele medicale susţin că nu au nici o vină, iar pacientul a murit pentru că era bătrân şi bolnav şi nu a rezistat şocului traumatic provocat de accidentul în care a fost implicat.

 

A murit după trei ore

Stelian Sauciuc, în vârstă de 60 de ani, din municipiul Suceava,a fost lovit de un autoturism vineri, în jurul orei 09.35, pe bulevardul George Enescu din localitate, în timp ce traversa strada prin loc nepermis şi fără să se asigure, potrivit comunicatului transmis de Poliţie. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Suceava, însă a murit în Urgenţe, la trei ore de la eveniment.

Iniţial, doctorii care s-au ocupat de caz au declarat că Stelian Sauciuc a suferit o banală fractură de gambă şi s-au arătat surprinşi de evoluţia rapidă spre deces. În ziua accidentului, medicul urgentist Tiberius Brădăţan a informat că starea bărbatului era aparent bună la momentul la care acesta a făcut un stop cardio-respirator, din care nu a mai putut fi resuscitat. Atunci, medicul a atras atenţia că „pacientul avea organismul tarat, obişnuia să bea, era surdo-mut, suferea de epilepsie şi ciroză”, şi a indicat trei posibile cauze ale decesului, respectiv un infarct, un accident vascular cerebral sau o embolie.

 

„Era surdo-mut şi n-a putut spune ce-l doare”

Necropsia efectuată ulterior de medicii legişti a arătat însă că, pe lângă fractura de gambă, Stelian Sauciuc mai avea opt coaste rupte şi o fractură de bazin, iar ultima leziune i-a fost fatală întrucât i-a provocat o sângerare masivă. Constatarea legiştilor le-a revoltat pe rude, care au apreciat că finalul ar fi fost poate altul dacă medicii şi-ar fi făcut datoria şi l-ar fi diagnosticat corect şi la timp. Familia îndoliată a decis să ia atitudine mai ales după ce medicii au pus moartea bărbatului pe seama consumului de alcool, a vârstei şi a bolilor de care acesta suferea, şi mai puţin pe leziunile suferite în urma accidentului.

„Era într-adevăr o persoană bolnavă şi mai bea din când în când, dar toate astea nu au nici o legătură cu cauza morţii. Lipsa investigaţiilor, după circa trei ore de la prezentarea la Urgenţe, l-a ucis”, spune fiica lui Stelian Sauciuc, Laura Murărescu, în vârstă de 33 ani, din Suceava.

De cealaltă parte, medicii care s-au ocupat de caz susţin că acuzaţiile sunt nefondate şi se apără cum pot mai bine. Medicul urgentist Tiberius Brădăţan vorbeşte despre o conjunctură nefavorabilă, de faptul că pacientul avea un organism tarat, iar comunicarea cu el a fost dificilă în condiţiile în care acesta era surdo-mut.

„Bolnavul era stabil. Radiografia a arătat o fractură la picior, iar ecografia nu a sugerat leziuni ale organelor interne. Fracturile costale s-au produs în timpul celor 45 de minute de resuscitare, în care s-a încercat readucerea lui la viaţă. Fractura de bazin nu a putut fi depistată poate şi fiindcă bolnavul era surdo-mut şi n-a putut spune unde-l doare. Când ai un pacient conştient, te orientezi pe ceea ce-ţi sugerează el, iar pe măsură ce acuză şi alte dureri completezi investigaţiile”, declară Tiberius Brădăţan.

 

Apărarea construită de medici, demontată de familie

În replică, fiica lui Stelian Sauciuc spune că discuţia medic-pacient s-a desfăşurat fără probleme, deoarece ea s-a aflat aproape tot timpul lângă tatăl ei şi i-a ajutat pe doctori să se înţeleagă cu el. Laura Murărescu afirmă că victima s-a plâns încontinuu de dureri în zona spatelui, a pieptului şi a posteriorului, dar în perioada de aşteptare la Urgenţe a beneficiat de o atenţie scăzută din partea medicilor.

„Eu am ajuns imediat la spital. Tot timpul cât am aşteptat împreună cu el pe hol şi în salonul de lângă Urgenţe a spus că-l doare spatele şi fundul. Şi când ortopedul l-a apăsat pe piept a confirmat că-l doare, deci era clar că avea deja coastele rupte. Eu înţeleg că este lipsă de bani în sistem şi că investigaţiile sunt scumpe, dar când omul vine într-o stare atât de gravă te strădui să faci măcar minimul necesar”, a adăugat femeia.

La rândul său, doctorul Răzvan Bandac, ortopedul care l-a examinat pe Stelian Sauciuc, se disculpă, făcând referire la „un context clinic general”.

„Pacientul nu mai era tânăr şi avea nişte sechele care s-au agravat pe fondul traumatismelor suferite în accident. Toate se cumulează şi orice este posibil în astfel de situaţii”, a spus medicul.

 

„Ne-am dori să-i trateze ca pe nişte oameni când ajung la spital”

Răzvan Bandac a respins orice acuzaţie de culpă medicală în ceea ce-l priveşte, susţinând că nu era de datoria sa să diagnosticheze fracturile costale, dar s-a ferit să vorbească prea mult despre cealaltă leziune rămasă nedepistată, fractura de bazin, care ţine de specialitatea sa. „Pacientul trebuia investigat mai întâi de un chirurg şi un neurochirurg, întrucât traumatismele toracice şi cele cranio-cerebrale pun viaţa în pericol. Totuşi, eu am fost primul care l-am văzut şi chiar am recomandat examenul chirurgical”, a precizat Răzvan Bandac.

Familia îndoliată a lui Stelian Sauciuc a mărturisit marţi cănu intenţionează să reclame cazul la Colegiul Judeţean al Medicilor sau la conducerea Spitalului Suceava, explicând că au dat publicităţii cele întâmplate doar pentru a trage un semnal de alarmă.

„Nu ne ajută cu nimic. Ştim că durează foarte mult şi nici nu suntem o familie înstărită. Ne-am dori însă, dacă tot iau bani de la pensionari, să aibă grijă de ei, să-i trateze ca pe nişte oameni când ajung la spital”, a conchis Laura Murărescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diagnosticat cu fractură de gambă, a murit pe masa medicilor cu opt coaste rupte şi o fractură de bazin.
 Vizualizări articol: 1065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 15 voturi
Diagnosticat cu fractură de gambă, a murit pe masa medicilor cu opt coaste rupte şi o fractură de bazin4.3515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Surdomut :))) trimis de
(27 ian 2011, 12:00:18
Era surdomut saracul, nu a putut sa comunice cu aparatul de raze Xlaughing) Se stie ca daca faci o radiografie trebuie sa vorbesti cu aparatul, altfel nu iese fractura in poza. Prosti mai sunt doctorii de la Suceava. Sa fereasca Dumnezeu sa ajungi pe mana lor. Daca ajungi la ei in coma atunci esti ca si mort frate. Lor le trebuie sa auda diagnosticul din gura ta si ei sa-ti dea doar pastile. Sunt un fel de farmacisti nu sunt doctori. Iti dau pastile doar daca le zici pe gura boala de care suferilaughing) Surdomutilor, mergeti la Iasi ca poate mai gasiti pe acolo ceva doctori. Spitalu Judetean Suceava e populat doar cu farmacisti.
2.   Viciu de procedura! trimis de
(27 ian 2011, 12:06:38
La spitalul sucevean exista un mare viciu de procedura la departamentul de urgente. Cand este chemat medicul specialist bolnavul trebuie sa fie cu analizele facute + CT + restul! NU sa vina specialistul si sa se apuce sa-i sune pe cei de la Radiologie, Laborator etc. Sunt cateva urgentiste sub orice critica, care pur si simplu se spala pe maini. Poate ar trebui ca domnul Bradatanu sa se uite chiar in ograda proprie !
3.   Partii de ski trimis de
(27 ian 2011, 12:07:49
S-au facut multe partii de ski in Suceava. Incep sa ma rog sa nu vina oamenii din toata tara pe la noi ca mor cu zile. Daca iti rupi ceva in tine si intri in coma esti mort frate cu asa multi prosti pe post de medic. Mai nou facem facultate de medicina si la Suceava. Bai frate ne ia dracu cu astia... Am fost cu taica-miu la un consult la plamani(scuipa sange). O doctorita ii da un diagnostic extrem de serios si un tratament serios. Pentru confirmare am mers la acelasi spital dar la alt doctor. Tampitul ala ii spune ca are plamani de adolescent si ca nu are nimic... is praf saracii. Nu stiu cum dracu ii angajeaza si ce teste le da la angajare.
4.   Rusine lor trimis de
(27 ian 2011, 13:26:54
Am un prieten ce a avut accident de masina, grav spun eu, a avut ochiul scos, ii atarna pe obraz, si pleoapele rupte, atarnau si ele.
a venit la urgente si nu era medicul
dupa 20 deminute s-a dus un prieten, venit cu victima sa caute medicul, l-a gasit intr-o incapere jucand soliter pe pc
a venit ala si dadea din colt in colt si pana nu i-a dat 50 ron nu a vrut sa-i faca trimitere la Iasi
rusine lor
5.   Nu aud trimis de
(27 ian 2011, 14:24:40
La urgente e jale , stiu asta din propria experienta.Am trecut o data pe acolo si proasta care se ocupa cu internarile spargea seminte si dadea diagnostice dupa ureche.Am avut o masea umflata si ea mi-a scris pe foaia de internare ca am orion si eu i-am zis vacii ca e maseaua si am primit un rasp f urat. Cand am ajuns sus la oRL mi s-a zis ca am flegmon amigdalitic si trebuie extras puroiul de urgenta banuiesc ca printr-o metoda chirugicala se facea asta , noroc de dl doctor Grecu care se ocupa daca nu gresesc termenul de chirugie buco-faciala si a zis aluia ca e o masea .
6.   Bestiile trimis de
(27 ian 2011, 15:44:13
niste idioti si spagari,l/au lasat sa moara si pe bunicul meu,il dadeau afara din spital ca nu are nimic,dupa ce l/au operat ne/au zis ca nu are nimic si dupa 2 zile din pacate s/a stins Dumnezu sa il ierte,iar la acesti crimiani ce sa le faca?
7.   Doamne fereste apara si pazeste trimis de
(28 ian 2011, 10:51:05
Pai cum au descoperit ca a murit cu 8 coaste rupte si cu fractura de bazin, nu se putea descoperi si inainte de a deceda ?

Sau cei de la radiologie erau plictisiti sa interpreteze radiografiile , din cate stiu si upu face radiografii iar cei de la radiologie doar le interpreteaza sau iar era de tura asa zisu dr (invarsta cu parul alb) care vb ca la usa cortului cu pacientii de zici ca vb cu animale nu cu oameni.

Cei de la upu au putere de decizie cu pacienti in stare grava, nu inteleg de ce nu i s-a facut radiografi din cap pana-n picioare sau arata amarat si de ce sa consume filmele cu un amarat nu?.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei