Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 aug 2010 - Anul XV, nr. 202 (4493)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Liteni

Pod improvizat din tuburi şi balast, peste râul Suceava, în locul celui distrus la inundaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Iniţiativă cât se poate de îndrăzneaţă în oraşul Liteni, unde se ridică un pod improvizat din tuburi, balast şi pământ, în locul celui afectat de inundaţii, care să le asigure localnicilor o cale de acces spre terenurile agricole de pe care, în perioada imediat următoare, vor recolta culturile agricole. După cum promite primarul localităţii, podul va fi deschis astăzi sau cel târziu luni.

 

Podul Roşcani, de peste râul Suceava, a fost închis circulaţiei rutiere de pe data de 28 iulie, atunci când debitul foarte mare al râului Suceava a săpat pe lângă un pilon, acesta lăsându-se cu aproximativ 30 de centimetri. Pentru a ajunge de cealaltă parte a podului, localnicii au la dispoziţie două variante ocolitoare lungi, una prin Ştirbăţ şi una prin Dolhasca. Două treimi dintre locuitorii Liteniului au terenuri agricole după pod, astfel că mulţi dintre aceştia s-au văzut în situaţia de a-şi abandona terenurile însămânţate.

„Având în vedere această situaţie atât de problematică, am hotărât să iniţiem, pe plan local, un vad de trecere, provizoriu, pentru această perioadă în care se recoltează culturile agricole Cu sprijinul agenţilor economici din localitate am început să amenajăm acest loc de trecere şi suntem aproape de a-l finaliza”, a declarat Tomiţă Onisii, primarul oraşului Liteni. El a ţinut să precizeze că în acest pod nu se investeşte nici un leu de la bugetul local. Utilajele şi materialele cu care se lucrează aparţin câtorva societăţi locale şi primăriei, iar forţa de muncă provine tot de la acestea, practic fiind o iniţiativă a câtorva administratori de societăţi din localitate şi a Primăriei oraşului Liteni.  

 

Muncă grea la stabilizarea tuburilor, în apă

Podul improvizat, care se face în zona unui vad aflat la 100 de metri în aval de podul închis, presupune stabilizarea unor tuburi din beton în zona mai adâncă şi acoperirea lor cu balast.

„Am început să lucrăm de două săptămâni, foarte greu este să stabilizăm tuburile în albie. Le-am montat o dată şi le-am scos pentru că apa a săpat pe lângă ele, iar acum e a doua oră când le punem. Am reuşit să stabilizăm fundul apei cu agregate tari şi acum, la a doua încercare, tuburile se comportă bine, am trecut de zona critică”, ne-a declarat ieri primarul. El ne-a mai spus că amenajarea podului are acord de principiu de la „Apele Române” şi astăzi, sau cel târziu luni, se va putea circula pe el, inclusiv cu vehicule.

 

Podul distrus de inundaţii, pagube enorme

Podul nu asigură doar trecerea localnicilor din Liteni spre terenurile agricole, ci poate fi folosit de toţi cei care treceau pe podul din amonte, cu precizarea că o limită de tonaj la vehicule urmează să fie stabilită imediat după finalizarea lucrării.  

În privinţa podului închis în luna iulie din cauza deplasării pilonului, investiţia pentru consolidarea sa este enormă. Primarul din Liteni spune că la o primă evaluare, pentru refacerea acestuia sunt necesare 30-40 de miliarde de lei vechi, iar despre un termen până la care acesta ar putea redeveni funcţional nici nu se poate vorbi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pod improvizat din tuburi şi balast, peste râul Suceava, în locul celui distrus la inundaţii.
 Vizualizări articol: 2743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pod improvizat din tuburi şi balast, peste râul Suceava, în locul celui distrus la inundaţii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei