Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 aug 2010 - Anul XV, nr. 202 (4493)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trist

Aproape o sută dintre săracii Sucevei, la mila consilierilor locali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

44 de familii din municipiul Suceava au solicitat Consiliului Local anularea penalităţilor aferente datoriilor achitate la zi la întreţinere, iar alte 48 au cerut să li se acopere total sau parţial cheltuielile aferente lucrărilor de reabilitare termică a locuinţelor.

Cei mai mulţi dintre solicitanţii de scutire de penalităţi la Termica aveau de achitat sume cuprinse între câteva sute de mii de lei vechi şi 15-20 de milioane de lei vechi. Cele mai mari penalităţi, de 124 de milioane de lei vechi, le-a acumulat o văduvă pensionară, Maria M., în vârstă de 61 de ani, pensionată cu gradul II de invaliditate, cu o pensie de 435 de lei noi. Femeia locuieşte împreună cu fiica sa, în vârstă de 34 de ani, încadrată în gradul II de handicap, cu o pensie lunară de 234 de lei. Venitul pe membru de familie este de 334 de lei.

O altă solicitare a venit din partea unei adolescente  de 15 ani, Miruna L., o elevă a cărei mamă a murit şi care a rămas în grija unei mătuşe care are un venit de 392 de lei. Fata are pensie de urmaş după mamă, de 350 de lei, şi alocaţia de stat de 42 de lei. Pentru că nu a putut plăti la timp facturile către Termica, a acumulat penalităţi de întârziere de 317,06 lei.

Doiniţa G. are 43 de ani. Este salariată, dar în prezent este în concediu pentru creşterea copilului. Soţul ei este bolnav şi nu lucrează, au şapte copii cu vârste între 22 de ani şi 1 an. Venitul pe membru de familie este de 95 de lei şi nici măcar nu sunt proprietari ai imobilului în care locuiesc, apartamentul aparţinând unei rude. Aveau de plătit penalităţi de 3994,14 lei.

Ioana şi Mihai M. sunt amândoi surdomuţi şi au doi copii studenţi. Părinţii lucrează şi au şi pensii pentru gradul II de handicap, dar venitul pe membru de familie nu depăşeşte 480 de lei lunar. Termica le-a stabilit penalităţi de întârziere la plata facturilor de 1548,72 de lei.

 

Dilemă: şcoala copiilor sau plata facturilor la zi către Termica?

O mamă, Tatiana P., în vârstă de 43 de ani, văduvă din 2007, nu şi-a putut permite ca din salariu să achite la zi energia termică şi să-şi ţină şi cele două fiice în facultate, la zi. A preferat să folosească cei 473 de lei venit pe membru de familie (salariul ei şi alocaţia copiilor) pentru educaţia fetelor la universitate şi a fost penalizată cu 2779,99 lei.

Sunt şi cazuri sociale, cu venituri mai mici, de numai 95 de lei pe membru de familie. Constantin D., la 53 de ani este pensionat pe caz de boală şi are pensie 532 lei. Familia este compusă din şase persoane, soţia şi trei copii care nu lucrează şi o nepoată minoră. Au penalităţi de 1057 lei.

Lăcrămioara C. are un salariu de 750 de lei, dar soţul ei a fost disponibilizat. Bărbatul suferă de hepatită C şi urmează tratament cu interferon. Fiul lor este student la zi, iar venitul pe membru de familie este de 250 de lei. Au acumulat penalităţi la întreţinere de 3138,35 lei.

Printre solicitanţii de scutiri de penalităţi se numără şi mama adolescentei care s-a sinucis în urmă cu doi ani, Diana Maloş. Adina Paicu şi-a adus dosarul pe ultima sută de metri, iar viceprimarul Lucian Harşovschi a solicitat în plenul Consiliului Local să fie inclusă şi ea pe lista celor scutiţi, pentru penalităţi de întârziere de 5430 de lei.

Precizăm că toţi cei care au cerut scutirea de penalităţi sunt cu plata facturilor curente la zi, mulţi dintre ei recurgând la credite bancare pentru a putea plăti.

În ceea ce priveşte finanţarea contribuţiei unor locatari la reabilitarea termică a blocurilor, Consiliul Local a aprobat să preia la plată 25-50-100 la sută cota parte a 48 de locatari. Suma totală preluată la bugetul local este de 57.815 lei. Majoritatea solicitanţilor sunt persoane singure, cu venituri între 350 şi 966 lei de lei, dar sunt şi două familii, Dragoş R. şi Vasile C., care nu realizează nici un venit.

Consiliul Local Suceava a aprobat în unanimitate scutirea de penalităţi şi preluarea costurilor la reabilitarea termică a blocurilor. Suma totală a penalităţilor şterse este de 78.912,48 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape o sută dintre săracii Sucevei, la mila consilierilor locali.
 Vizualizări articol: 1023 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape o sută dintre săracii Sucevei, la mila consilierilor locali0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei