Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iun 2010 - Anul XV, nr. 127 (4418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Păduri scotocite

Un elicopter şi peste o sută de oameni ai legii, pe urmele mafiei lemnului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor survolează de două zile pădurile din Bazinul Dornelor, iar peste o sută de oameni ai legii, poliţişti, lucrători silvici, specialişti ai Gărzii de Mediu şi ai Gărzii Financiare scotocesc zona şi verifică persoanele şi societăţile care fac afaceri cu material lemnos, în cadrul unei acţiuni fără precedent pe raza judeţului Suceava.

Acţiunea este coordonată de mai marii Poliţiei Române şi, din informaţiile noastre, au fost aduşi poliţişti din alte judeţe, principalul scop fiind acela de a identifica pagubele lăsate în urmă de mafia lemnului din judeţul Suceava, de a-i depista pe vinovaţii defrişărilor masive făcute în ultimii ani şi de a vedea ce au făcut concret poliţiştii şi lucrătorii silvici pentru stoparea acestui fenomen infracţional.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), acţiunea, care se desfăşoară în perioada 31 mai – 5 iunie a.c., urmăreşte respectarea cadrului legislativ al activităţilor de exploatare, debitare, valorificare şi transport al materialului lemnos şi modul în care sunt respectate prevederile Legii 31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

În prima zi de controale (n.r.-luni), a fost confiscată cantitatea de peste 400 metri cubi de material lemnos (219 mc cherestea şi 210 mc lemn de lucru), în valoare de aproximativ 130.000 de lei, a fost închis un gater, care funcţiona fără autorizaţie, şi s-au dat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 210.000 de lei.

„În cursul zilelor următoare, poliţiştii, împreună cu specialişti silvici, vor efectua controale la mai multe ocoale silvice, atât private, cât şi de stat”, se mai arată în comunicatul IGPR.

 

Acţiune în secret, cu oameni ai legii aduşi din alte judeţe 

Controalele iniţiate de Ministerul de Interne în bazinul Dornelor s-au făcut fără a fi anunţaţi nici măcar reprezentanţii din teritoriu ai instituţiilor participante.

Astfel, controalele au picat ca din senin, fiind o surpriză şi pentru poliţiştii şi silvicultorii suceveni, a căror prezenţă a fost solicitată doar la câteva cazuri punctuale.

Nici reprezentanţii Gărzii de Mediu Suceava ori cei ai Gărzii Regionale de Mediu nu au fost implicaţi în aceste controale la instalaţii de debitare şi punere în valoare a materialului lemnos, la zonele de exploatare a lemnului, fiind vizată inclusiv folosirea ciocanelor silvice de marcare a arborilor.

Date fiind costurile aceste acţiuni, mai ales pe criza care a lovit din plin structurile MAI, e greu de crezut că şefii Poliţiei Române au trimis o armată de oameni ai legii în zonă şi un elicopter doar pentru a închide un gater, două, şi a confisca câteva sute de metri cubi de lemn.

Rămâne de văzut cu ce rezultate vor veni specialiştii „aterizaţi” la Suceava şi dacă vor reuşi aceştia să pună cu botul pe labe mafia lemnului din judeţ şi să-i identifice şi să-i tragă la răspundere pe toţi cei implicaţi în acest fenomen.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un elicopter şi peste o sută de oameni ai legii, pe urmele mafiei lemnului.
 Vizualizări articol: 6696 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.48/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 21 voturi
Un elicopter şi peste o sută de oameni ai legii, pe urmele mafiei lemnului4.5521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mda trimis de
( 2 iun 2010, 11:08:33
Cam tarziu vati gandit sa stopati acest gen de infractiuni,nu credeti?trebuia sa mai ast putin,k sa numai fie deloc copac in jurul Sucevei si dupa veneati si voi cu legea,sunteti PENIBILI ca de obicei
1.1  RE: Mda trimis de
( 2 iun 2010, 17:24:12
Ba au dreptatelaughing)) Cum naiba sa vada hotii? Erau prea multi copaci. Acuma, tolomacii merg cu elicopterul deasupra campiei si vad evident tot. Nu?? Si mai cheltuie si banii in perioada de criza.
2.   E bine si acum! trimis de
( 2 iun 2010, 11:12:09
Mai bine mai tarziubdecat niciodata!
3.   Zbor deasupra unui cuib de...fluturi trimis de
( 2 iun 2010, 13:33:13
Da nici domnul FLUTUR nu stia? Sau poate el canta FLUTURAS n-o sa mai ai aripioare. Da numai asa, pentru noi...prostimea.
4.   Padure, padure.. trimis de
( 2 iun 2010, 15:06:27
Nu le trebuie elicopter si nici 100 de oameni,este suficienta o dubita si 3 oameni sa mearga la Consiliul Judetean Suceava si sa-l ia pe cel mai mare mafiot al lemnului din judet si din Moldova: Gheorghe Flutur. Daca nici acest individ nu a mai facut avere cu lemne atunci cine? Asta e unii fac afaceri cu vapoare altii cu lemne si se tin in brate reciproc! Cine nu-i PEDE LEPRA nu are voie sa ia o crenguta din codru!
4.1  RE: Padure, padure.. trimis de
( 2 iun 2010, 15:21:43
N-am nimic cu Flutur pt ca nu-l cunosc, povesti am auzit multe despre el, iar ca sa fiu obiectiv observ ca omul asta face ceva pentru judet. TUDOR, nu cunosc ce cunosti tu, la cat de pornit te vad inseamna ca stii tu ceva. Eu unul prefer sa tac decat sa arunc acuze care nici nu le pot demonstra. Daca te-ar chema in istanta pentru ceea ce spui tu acolo, ai putea proba sau e doar o rautate ? faci parte dintr-un partid rival ? cat de drept esti tu in societate ? nu ai dat spaga niciodata ? ti-ai cerut bonul fiscal de fiecare data cand ai cumparat ceva ? ai facut vreo sesizare la politie in legatura cu ceva ? ai facut vreo reclamatie la primarie ? daca da, ai tot dreptul sa critici, daca nu esti doar un alt circotas.
4.2  RE: Padure, padure.. trimis de
( 2 iun 2010, 17:25:53
Stai sa se schimbe regimul politic si mai vorbim de dovezi. O sa apara 100%. Are prea multi prieteni printre PSD-isti si PNL-isiti. Vezi doar cazul Girigan dar si multe altele.
5.   Ok trimis de
( 2 iun 2010, 16:21:07
Foarte bun comentariul tau Zaraza,in Romania aruncatul cu noroi in oameni e un sport national in schimb cei care acuza sunt todeauna corecti.
6.   Xdcfghj trimis de
( 2 iun 2010, 16:41:37
Domnule ziarist dumneavoastra sunteti de pe alta planeta. Este un proverb ,,Corp la corp nu/si scoate ochii,,. Cum au venit asa o sa si plece iar daca vor prinde vre/un mosneag cu o caruta de lemne o sa/l amendeze, dumneavoastra o sa/l publicati in ziar (se cunosc multe cazuri) iar greii din mafia lemnului vor inflori si mai tare. Rezultatele taierilor masive s/au vazut in 2008 si se v/or mai vedea. Macar acum in ceasul al 12/lea si cand nu este prea tarziu acesti ,,controlori,, sa/si faca treaba cu seriozitate iar cei vinovati sa plateasca.
6.1  RE: Xdcfghj trimis de
( 2 iun 2010, 17:45:23
"Corb la corb nu scoate ochii" asta e proverbul corect. Si e valabil in toate sectoarele economice si politice din Romania - Land of Thieves.
7.   Intrebare-intrebatoare trimis de
( 2 iun 2010, 16:59:28
domnilor,,stau si ma intreb si va intreb si pe domniile voastre,,pe unde dumnezeu credeti ca au trecut si au plecat toti acesti busteni din padurile noastre ?????? credeti ca au plecat din zona sucevei prin cerururi ??????? de atatia ani tot lemnul luat,furat,procurat a trecut prin fata tuturor autoritatilor,,,ba chiar mai mult au defilat prin fata lor si la propriu si la figurat,,ce dumnezeu veniti acum cu aceste povesti,,,,chiar mai credeti in mos craciun,,,asta e gogorita de dat in ziar de tat pe sticla si de dat bine la centru,,,URSUL VINE CAINII LATRA,,,APA TRECE PIETRELE RAMAN.fiecare asa numit afacerist cu lemn, are la randul sau pe cineva in spate care il sprijina.fiecare sprijinitor la randul sau are cate un afacerist din asta care trebuie muls de bani,,la alegeri,la protocoale,,la diverse vizite ale blondelor prin sv si tot asa,,nimic nu pleaca din suceava asta si nimic nu se face fara stirea AUTORITATILOR.
8.   Oare este credibil ! trimis de
( 2 iun 2010, 17:38:37
Controale au fost dea lungul timpului , de tot felul . Ati auzit ca un patron mare in domeniul lemnului sa fie sanctionat , eventual sa raspunda in fata legi pentru neregulile facute , eu unul nu am auzit asa ceva si de aceia nu cred ca nici acum nu se va intampla nimic. La noi un patron mare nu poate sa desfasoare activitatea fara sa aiba in spate un sustinator la nivel inalt in politica . Or ce control s-ar efectua pana la urma trece prin filtru politic si acolo se decanteaza (deconteaza) toate rezidurile . Nu credeti ca si cei care controleaza pana la urma raspund in fata unor persoane care sunt dependenti de politic . Or ce sa-r intampla poate fi musamalizat daca ai spate politic si buzunarul plin . As crede intro actiune de acest gen dar sa fie facuta de elvetieni sau de nemti si atunci ati vedea adevarul din activitatea lemnului dar asa veti vedea adevarul pe care o sa dea cel care este paravanul patronului controlat . Este o furtuna intru-n pahar cu sampanie sau poate ma insel
9.   Sa-l caute pe Horj Pavel trimis de
( 2 iun 2010, 21:18:55
Horj Pavel din Moisei,jud. Maramures,deputatul PNL,fost director al Directiei Silvice Maramures, de religie penticostala, care a ras padurile din Maramures a cumparat pe nimica,(prostind niste proprietari de padure care nu cunosc valoarea reala a acesteia), hectare intregi de padure in Bazinul Dornelor, in comuna Saru Dornei, sat Neagra Sarului, la locul numit Paraul cu Pesti si in Dorna Candrenilor, sat Poiana Negrii, la Izvorul Alb si in alte locuri, cu scopul de a taia toti brazii de pe toata suprafata, adica de a rade de pe fata pamantului toate suprafetele de padure.Acolo sa verifice, sa vedeti ce se va gasi.Nu se respecta nici o urma de legalitate.Toata lumea e a lor, a hotilor de lemne. Aici, in Bazinul Dornelor,este mafia lemnului, dar si a braconajului, pentru cei din Maramures, care au devastat Maramuresul, iar acum devasteaza judetul Suceava,in special Bazinul Dornelor. Hotie la drumul mare, impreuna cu silvicultorii, in cauza domnul brigadier Sosoi Gheorghe.Controlati bine!
10.   Vrajeala trimis de
( 2 iun 2010, 21:47:01
CE GREU SUNT DE DEPISTAT,VOI ATI PUBLICAT CU MAFIA LEMNULUI DIN SLATINA SI GAINESTI,GATERE LA GREU TAERI MASIVE FABRICUTI PESTE FABRICUTI,DAR SUNT GREU DE DEPISTAT NU? HAHA CHEAR NE CREDETI PROSTI
11.   Pt. ZARAZA trimis de
( 3 iun 2010, 11:14:11
Zaraza sunt convins ca-l cunosti pe Flutur ,cred ca mult mai bine ca mine. Codrul nu-i taiat de acuma, ci se taie fest de cand era dl. Flutur sef la Directia Silvica Suceava,dar tu Zaraza nu ai stiut asta nu-i asa? Si tu esti asa naiv sa crezi ca se taia vreun lemn fara ca Flutur sa-si ia partea. De acord ,face Flutur acuma ceva,dar nu face pe banii lui si face doar unde a avut cine sa-l pupe in****cam cum esti tu. Putin ma intereseaza partidele ,toti sunt niste hoti indiferent de culoare ,dar tu trebuie sa fii vreun membru de ala PD-L croit dupa chipul si asemanarea Sefului care crede ca toti sunt niste ****ari si tigani imputiti si cel mai bine ar fi sa tacem toti din gura sa acceptam sa ne f... fiecare PD-Lepra cum vrea. Intelegi esenta? Da in statul ideal condus de PD-L toti stau cu capul plecat si aduc osanale Conducatorului iubit . Hai sictir ,sterge-te pe la gura ca esti murdar de c....!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei