Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iun 2010 - Anul XV, nr. 127 (4418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertizare sanitar-veterinară

Comerţ masiv în satele din judeţ, cu păsări şi porci de provenienţă suspectă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava se confruntă de o perioadă de timp cu un masiv comerţ ilegal cu păsări şi porci vii, a căror provenienţă este dubioasă. Cel mai grav lucru este că păsările şi animalele nu sunt verificate sanitar-veterinar, ceea ce înseamnă că nu există nici o garanţie că sunt sănătoase.

Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a precizat că în privinţa păsărilor, vândute de obicei direct din maşini, prin sate, există informaţii că sunt din rândul celor refuzate la abatoare, indivizii care se ocupă cu acest comerţ colectându-le de la unităţi din ţară şi apoi vânzându-le în târguri, oboare, ori direct la casele crescătorilor, în mediul rural.

În privinţa comerţului cu porci, sanitar-veterinarii au informaţii că în judeţ sunt introduşi porci din spaţiul UE, fără nici un fel de documente, şi cu crotaliile din ţările de origine decupate, aceste metode putând ascunde grave probleme privind starea de sănătate acestora.  

„Îi avertizăm pe crescători să nu cumpere păsări sau porcine din maşinile unor comercianţi dacă aceştia nu pot prezenta documente privind provenienţa şi starea de sănătate a acestora. Am avut deja sesizări de la oameni care au luat păsări de la comercianţi şi acestea le-au murit după două-trei zile”, a punctat Petrea Dulgheru.

 

Doi comercianţi de păsări au fost deja prinşi

El a arătat că acest tip de comerţ este deosebit de periculos, deoarece animalele sau păsările bolnave pot introduce în judeţ boli grave, care apoi să se răspândească cu repeziciune.

„Împreună cu poliţia am demarat controale pentru a-i depista pe aceşti comercianţi. Pe unii îi ştim, sunt clienţi vechi de-ai noştri, şi dacă îi prindem în fapt le vom confisca păsările şi animalele fără acte şi îi vom amenda”, a mai punctat şeful DSVSA Suceava.  

El a precizat că în urma controalelor de ieri, în zona pieţei din Humor au fost depistaţi doi comercianţi de păsări, unul din Botoşani şi unul din Suceava, care nu aveau nici un document de provenienţă pe acestea.

Important de precizat, Ordonanţa de Urgenţă 34 din 12 aprilie 2010, intrată în vigoare de săptămâna trecută, permite inclusiv confiscarea plăcuţelor de înmatriculare a maşinilor cu care se fac transporturi ilegale de păsări sau animale.  

Conform prevederilor legale, transporturile de păsări şi animale se pot face doar de crescătorii autorizaţi, cu toate documentele sanitar-veterinare la zi, şi doar în maşini special amenajate, în nici un caz în Dacii Papuc sau camioane acoperite cu prelate, aşa cum fac comercianţii ilegali.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comerţ masiv în satele din judeţ, cu păsări şi porci de provenienţă suspectă.
 Vizualizări articol: 668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Comerţ masiv în satele din judeţ, cu păsări şi porci de provenienţă suspectă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COAFURA trimis de
( 2 iun 2010, 12:01:08
FAINA TUNSOARE ARE DOMNU ASTA DIN POZA...CARE E PAR-STILISTU TAU DOMNU PETREA? SI INCA CEVA : SI NUANTA E REUSITA, CE VOPSEA FOLOSESTI ?
2.   Hmm trimis de
( 2 iun 2010, 19:26:31
majoriatatea taranilor (in proportie de 90%) cumpara pasari de la astfel de comercianti.
Multi dintre ei nu cer documente de provenienta pe alimentele pe care le consuma zilnic daramite pe documente pe pasari.
pentru a preintampina asemenea neplaceri cred ca ar fi nevoie de o campanie de informare mai agresiva din partea domnilor de la Directia Sanitar veterinara, plus munca pe teren domnilor. Beti-va cafeaua in "iarmaroc", nu la birou.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei