Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iun 2010 - Anul XV, nr. 127 (4418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cacica

La 78 de ani, face greva foamei fiindcă medicul de familie nu-i dă reţetă compensată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bătrân de 78 de ani, din Cacica, a intrat ieri dimineaţă în greva foamei pe motiv că medicul de familie din localitate a refuzat să-i dea reţeta compensată pentru afecţiunea de care suferă.

Ion Dumitrescu este hipertensiv şi declară că gestul doctoriţei din sat, Lăcrămioara Melinte, l-a condamnat oricum la moarte în condiţiile în care veniturile sale nu-i permit să-şi cumpere „la liber” medicamentele. Septuagenarul, care spune că are o pensie lunară de 500 de lei, susţine că nu va mai pune nimic în gură până când autorităţile nu vor interveni şi nu vor aduce alt medic care să lucreze la Cacica.

Ion Dumitrescu a intrat în greva foamei ieri dimineaţă, la ora 9.30, după ce fiul său, Ovidiu, de 48 ani, s-a întors de la dispensarul din sat fără obişnuita prescripţie medicală.

 

Reclamată că nu stă la program şi vorbeşte urât cu pacienţii

„M-am dus să-i iau reţeta pentru luna iunie. Mai are pastile pentru o zi, dar doctoriţa mi-a zis că nu are programare şi să vin pe data de 15. Mi-a trântit uşa în cap de m-am ales şi cu un cucui. Este un genocid ceea ce se întâmplă aici. Cer autorităţilor să se sesizeze şi să ia măsuri”, se revoltă Ovidiu Dumitrescu.

Modul în care se acordă la Cacica asistenţa sanitară este comentat şi de alţi localnici, nemulţumiţi de atitudinea adoptată de doctoriţa care-i are în grijă. Sătenii cu care am stat ieri de vorbă spun că Lăcrămioara Melinte nu-şi respectă programul de lucru, le vorbeşte urât şi aşteaptă bani pentru serviciile pe care le oferă în calitatea sa de medic.

„Modul ei de comportare cu pacienţii nu este adecvat. Este foarte repezită la vorbă”, se plânge Mircea Andronic, de 73 de ani.

„Eu nu mai sunt la ea. Lucrez în Suceava şi merg acolo la doctor. Când aveam nevoie de ceva nu o găseam niciodată”, adăugă Elena Cojocaru.

 

„Aproape toată lumea este nemulţumită de ea”

„Nu stă la dispensar cât trebuie şi vorbeşte urât cu bolnavii. Poţi să mori, niciodată nu o găseşti. Nu înţeleg pentru ce mai plătim dările la stat sau de ce mai avem medic în sat. Nici măcar la copii nu mai dă reţete gratuite. În plus, nici nu ştie să-şi facă meseria. Când avea trei ani, fiul meu era să moară din cauza ei. A zis că are roşu în gât, deşi el avea pneumonie. L-am dus la spital şi l-au băgat direct în perfuzii”, subliniază Ana Maria Haliţchi, de 32 de ani.

Elena Halițchi, de 64 de ani, își varsă și ea amarul pe doctorița din sat: ”Nu-mi dă reţete compensate sau gratuite deşi sunt pensionară şi sufăr de o afecţiune psihică. Nu-mi dă nici măcar bilet de trimitere. Sunt nevoită să mă duc singură la Rădăuţi, la doctor, şi să-mi cumpăr de acolo tratamentul. La boala de care sufăr, dacă nu-mi iau medicamentele, pot oricând să dau cuiva în cap”.

Ion Dumitrescu, bătrânul care a intrat în greva foamei, susține că nu va renunța la protestul său, deși e conștient de riscurile la care se expune.

„Aproape toată lumea este nemulţumită de ea. Aşteaptă numai să-i dai bani. Să vină alt medic în sat, doar mai sunt doctori”, punctează pensionarul.

 

Doctoriţa: „Nu dau interviuri la ziar”

Contactată pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc, Lăcrămioara Melinte a refuzat, ieri, orice dialog cu presa. „Taică-su e pacientul meu, nu el. Nu am ce să discut cu dumneavoastră. Dacă s-a plâns la Monitorul, să fie sănătos. Eu nu dau interviuri la ziar”, a fost declaraţia medicului de familie de la Cacica, referitor la neajunsurile semnalate de Ovidiu Dumitrescu, fiul septuagenarului intrat în greva foamei.

De menţionat că, potrivit noilor reglementări, numărul consultaţiilor zilnice acordate de un medic de familie nu trebuie să depăşească cifra de 20. Pe de altă parte, consultaţiile la medicul de familie se acordă gratuit numai în baza unei programări prealabile. Potrivit registrului de consultaţii întocmit chiar de Lăcrămioara Melinte, Ion Dumitrescu figura ieri pe lista celor 20 de bolnavi programaţi, conform legii, la consultaţii. Septuagenarul se găsea înregistrat la numărul 14, însă, din motive pe care nu le cunoaștem, numele său fusese tăiat şi înlocuit cu un altul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 78 de ani, face greva foamei fiindcă medicul de familie nu-i dă reţetă compensată.
 Vizualizări articol: 885 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
La 78 de ani, face greva foamei fiindcă medicul de familie nu-i dă reţetă compensată3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Daca ar fi asa! sa fie sa nu fie! trimis de
( 2 iun 2010, 12:19:01
atunci cand trebuie sa lucrezi cu oamenii de multe ori esti pus in situatii "de criza".cu omul e cel mai greu de lucrat.o cunosc foarte bine pe d-na doctor la care face referire acest articol si este o femeie calificata ptr locul in care este pusa.este un doctor competent cre sprijina pacientii si ii ajuta.sa reunostem sistemul de sanatate le-a impus de multe ori medicilor ce sa faca(in detrimentul pacientilor).doamna doctor este de multi ani aici la noi si ne-a salvat parintii, copii si rudele de multe ori din ghearele bolilor.
din respect fata de cadrele medicale din comuna Cacica care isi indeplinesc pe deplin indatoririle fata de oameni am dorit sa adaug acest mic comentariu.

P.S se putea scrie referitor la programul de la dispensar ca daca te inbolnavesti la miezul noptii sau ai nevoie de o injectie poti apela cu incredere si ai unde merge .eu am trecut printr-un moment din acesta si mi s-a rezolvat problema la 1 noaptea.
2.   Sigur ca da.... trimis de
( 2 iun 2010, 13:20:21
vorba lui Ion Creanga "mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima de mila ce imi este". din pacate sunt medic rezident pe medicina de familie si imi fac stagiul practic de medicina de familie la un cabinet din Radauti si pot sa spun ca mosul asta nu merita sa i se planga de mila. in fiecare zi cel putin 10 mosi, la fel ca el, vin la cabinet cu figuri din astea in cap. dupa noua lege, medicul de familie are voie sa faca doar 20 de consultatii pe zi, cu tot cu urgente, si urgenta nu inseamna ca de al dracului ce sunt unii se apuca de bocit si se dau cu fundul de pamant. la noi la cabinet fiecare pacient este programat intr-o anumita zi pe care si-a ales-o el in limita celor 20 de locri, si totusi, desi li se dau bilete semnate si parafate cu data si ora cand trebuie sa vina, ei nu vin. se trezesc dupa o saptamana doua ca ei nu au medicamente si atunci vin cu scandal si cu o guraaa.... si bineinteles reclamatiile curg garla. iar noi suntem pusi in imposibilitate.
3.   In continuare... trimis de
( 2 iun 2010, 13:32:26
mai trebuie sa spun ca acum medicul are de facut si rapoarte lunare la casa de asigurari de sanatate si topt ce este in plus fata de ce ar trebui sa fie plateste medicul. deci mie nu mi-ar conveni sa platesc pentru un nenorocit care nu stie ce inseamna bunul simt si responsabilitatea. exceptie fac cei care au fost internati sau au avut o problema grava, dar sa stiti ca aceia sunt cu bun simt si anunta din timp daca se intampla sa nu poata veni dupa reteta. si faza cu "nu vine la program" m-a omorat. medicul de familie este platit doar pentru 7 ore pe zi. 5 ore de cabinet si 2 pentru consultatii la domiciliu. dar intotdeauna se gasesc oameni "de bine" care, dupa ei, "la program" inseamna 25 de ore din 24 sa stai la dispozitia lor. ma gandesc ca poate doamna doctor are si ea familie, e om si ea si poate are nevoie sa manace, sa faca un dus, sa mearga la buda, deh chestii din astea omenesti. asta nu inseamna ca nu este "la program".daca nu evolua medicina era mai bine.SELECTIE NATURALA!
4.   Atentie trimis de
( 2 iun 2010, 15:39:29
este mare nesimtire cu doctorii,asistentele si toti care sunt in cadrul medical.....rusine mare sa ajunga un batrin aceste zile..sa plinga pentru medicine,neavind bani..daca au ales aceasta meserie trebuie sa ajute nu sa umple doar buzunare..nesimtitii..si pentru o injectie iti vor bani,daca nu,stai si astepti de te saturi si ele scroafele au peste 100 de kg..sper sa ajungeti toti ca acest batrin la batrinetele voastre..la toti va doresc ...........daca ar fi avutmosu bani era tratat ca un rege....
5.   Pt aldei trimis de
( 2 iun 2010, 17:15:02
invata intai sa vorbesti corect romaneste. daca avem multi pacienti idioti ca si tine nu mai apucam nici macar pensia. sunt curioasa, acolo in italia, asa de bine va trateaza?
sau poate nu ati avut de a face cu sistemul de acolo..... ca vin oameni si spun ca daca nu ai asigurare te lasa sa mori pe hol la spital. asta e problema in tara noastra, pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.
6.   Anti EUDUDA trimis de
( 2 iun 2010, 17:45:48
Daca in tara asta batuta de soarta si uitata de Dumnezeu ar fi multi medici ca tine ar fii vai si amar de noi.Acesti ''mosi ' de care deja te-ai saturat sunt posibili parintii sau rudele tale si,mai devreme sau mai tarziu, toti vom ajunge ca ei.Si eu sunt dintr-un sat de langa Radauti si am plecat de ani buni la Galati dar daca as avea un medic de familie ca tine ar fi ...Doamna doctor de care apartin traieste tot in Romania unde sunt acaleasi legi,aceeasi birocratie,dar reuseste sa-i impace aproape pe toti.La ore tarzii cand am avut probleme de sanatate m-a chemat la dansa acasa si m-a consultat.Este un model demn de urmat,nu accepta cadouri sau bani,deci se poate.De obicei nu folosesc cuvantul tu dar de data asta nu meriti sa ma exprim cu dvs .
7.   De ce ne miram trimis de
( 2 iun 2010, 17:54:28
Eududa esti cam nesimtita!pai si care era prbl ca s-o dus fiusu sa iy ia reteta!pe langa ca unii dr habar nu au ces cu ei,au facut facultatea cu chiu cu vai-acu mai aveti si figuri!intr-adevare f.greu de lucrat cu oamenii dar nu te gandesti ca si parintii tai o sa imbatraneasca-ti-ar place sa i se intample asa ceva?oameni ca voi conduc tara-care habar nu au pe ce lume is!unii ntre voi doctorii va credeti d-zeu pe pamant!si ce vb tu ca italia-pai desteapto italienii si capsunarii au adus o gramda de bani in tara-cand voi ati facut 5ani facultate si ceva rezindentiat si vreti salarii cat mai mari si munca cat mai putin si aveti si greata cand vine omul la voi!nu iti place du-te in strainatate si lucreaza unde nu o sa mai ai parte de pacienti idioti
8.   Un sfat trimis de
( 2 iun 2010, 17:54:54
Doamna doctor ,la inceput de propozitie si dupa punct se scrie cu litera mare.Asta pentru ca l-ai sfatuit pe ADELi sa vorbeasca corect romaneste.
9.   Mai dragilor... trimis de
( 2 iun 2010, 18:03:22
Cel mai probabil nu stiti ca domnul in cauza a palmuit-o pe madam doctor si cel mai probabil multi o sa latre ca bine i-a facut, ca doar deh, stim noi ...
Si din pacate nu e pentru prima data cand "2 clase" iau la palme vreun medic sau invatator, ca doar au mintea odihnita.
La fel de bine inclin sa cred ca nici macar nu va intereseaza ca toate doamnele si toti domnii interivievati au 4 clase, dintre care 3 petrecute in clasa I si ca sunt mari amatori de scandal, cu cat mai public - cu atat mai bine pentru renumele lor in sanul comunitatii ai carei mandri membri sunt.
10.   Sa traiti bine! trimis de
( 2 iun 2010, 21:06:58
Eu am sa fiu cinic si va intreb de ce nu s-a dus mosul din Cacica la domnul presedinte Basescu sa-i dea reteta ? Nu cunosc pe niciunul care sa fi promis si urlat cat il tine gura "Sa traiti bine" si "Impreuna la bine si la greu!" Voi credeti ca guvernul a limitat la intamplare nr. de consultatii la 20 pe zi si eliberarea a maxim 20 de retete ?? Habar nu aveti cum CAS le "sugereaza" medicilor sa prescrie medicamentele cele mai ieftine si evident pe cele mai proaste! De ce ? Ca sa muriti bine, pardon, mai repede! Se mai elibereaza o gura-n tara asta, nu v-ati prins ?!
11.   Oameni si OAMENI..... trimis de
( 2 iun 2010, 21:55:11
Ma revolta faptul ca unii oameni isi dau cu parerea despre d-na doctor Melinte Lacramioara fara sa o cunoasca . Un medic care de ani de zile este in dispensar la ora 8 indiferent de anotimp sau vreme ,desi face naveta de la Suceava,care a ales sa ramana medic in zona si sa nu plece, asa cum au facut toti ceilalti, care merge la urgente acolo unde este solicitata si care isi face datoria cu daruire si profesionalism merita tot respectul .Numai cei carcotasi si lipsiti de bun simt,care probail incearca sa-i de-a lectii cum sa-si exercite profesia sunt invitati sa iasa din cabinet. Pe langa faptul ca este un medic bine pregatit si competent este si foarte populara ,apropiata de oamenii acestor locuri.TOT RESPECTUL PENTRU D-NA DOCTOR!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei