Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iun 2010 - Anul XV, nr. 127 (4418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Delicvent şi relicvent

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Mult mai păguboasă decât corupţia, în întreaga noastră istorie naţională, dar şi în povestea de fiecare zi a mult prea ruinatei Suceava, e prostia. Unii, cu o inexplicabilă generozitate, o numesc incompetenţă, deşi e prostie crasă, vindicativă şi arogantă, îngunoind Suceava cu şmecheriile ieftine ale unui dezgustător parvenism. Datorită agresivităţii insolente a prostiei, Bucovina s-a coşnegit, iar personaje remarcabile, în felul lor, precum Gheorghe Flutur, Vasile Ilie sau Ion Lungu, dar şi cei doi tineri viceprimari ai Sucevei, sunt îmbrâncite mult prea adesea în penibil de camarilele politruce de foşti preşedinţi de ceape sau de foşti negustoraşi de butelii, care uită pripit de învăţătura unei snoave, pe care mi-a spus-o un alt fost personaj remarcabil al judeţului, Petrică Ştirbu (eu continuu să susţin că oameni remarcabili ai judeţului au fost şi regretaţii Gavril Moroşanu, Daniel Catargiu şi Constantin Sofroni, dar şi înţeleptul politician Gavril Mîrza).

Cică un ţăran, care-şi iubea porcul, copleşindu-l cu bunătăţuri, în dauna câinelui, veşnic dispreţuit şi flămând, de Ignat i-ar fi aruncat ciobănescului său un oscior, apoi s-a îndreptat, cu cuţitul în mână, spre porcul lui iubit. Încă flămând şi dispreţuit, câinele cică ar fi oftat mioritic: „Ştiam eu că traiul bun nu durează o veşnicie!”. Din nefericire, ăstora, proştilor ajunşi ştabi, nici că le pasă de trecerea trecerii, ei înfruptându-se hapsân, porceşte, din lăturile clipei. Ei sunt statul, iar statul a fost şi rămâne un delicvent şi un relicvent exponenţial.

Cândva, în rezoluţiile din vremea guvernării sale, Ion Antonescu nota că statul, dacă doreşte să pretindă onestitate cetăţenilor săi, trebuie să dea primul exemplul onestităţii sale. Dar, ca şi „Constituţia”, care ar trebui să reprezinte temelia (precum „Crezul” pentru Biserica lui Iisus) onestităţii statului, şi sfatul Mareşalului a fost şi rămâne ignorat, ba chiar dispreţuit. Statul, şi hoţ, şi tâlhar, şi asupritor, şi mincinos, şi parşiv, tropoteşte cu opincile murdare pe „Constituţie” precum proştii prin birourile autorităţii de stat, astfel încât s-a ajuns ca doar zeciula pe care o plăteau străbunii să ne rămână nouă, statul furând, tâlhărind şi irosind totul. Pe legile lui nu te poţi baza, pentru că legile nici nu mai sunt legi, ci şmecherii de pus poporul în butuci. Pe instituţiile lui, nici atâta, pentru că şi ele s-au transformat în formule de lăsat poporul la cheremul proştilor. Statul ne-a transformat într-o jalnică succesiune a generaţiilor de sacrificiu. Niciodată, deşi ni s-a părut altfel, nu s-a luat biciul de pe spinările noastre, niciodată statul nu a respectat şi cinstit sacrificiile generaţiilor, deşi se preface, uneori, atârnându-şi proştii de panglicile jerbelor omagiale, că ar avea ceva de sărbătorit, deşi nu-şi pompoşează decât foşti preşedinţi de ceape, securişti sau negustoraşi de butelii, toţi la fel de şmecheri, de descurcăreţi şi de stat.

Recent şi fără nici o legătură cu acest subiect (oare?), la Bucureşti, cinci tineri muzicieni suceveni au câştigat tot ce se putea câştiga (Bucureştii au avut un singur câştigător, din douăzeci de învingători pe ţară), iar la întoarcere, când dascălii micilor mari artişti suceveni s-au prezentat la slujbe, în loc de firească sărbătorire, ei au avut parte doar de refecul proştilor-stat: „Vă dau afară, dacă intraţi în grevă!”.

Care grevă? Care stat? Care afară?

Şi mai recent, la Centrul de Afaceri de pe imaşul din Salcea, pe care, cândva, l-am tot spuzit cu visele copilăriei, a avut loc şedinţa Consiliului Euroregiunii „Prutul de Sus”, iar „visele” Trilateralei cu masă pleonastic triunghiulară par să fie mai naive şi mai irealizabile chiar şi decât cele ale copilului care am fost cândva, din aceeaşi pricină: proştii-stat. I-am spus asta, pentru că mi se ceruse o părere, şi domnului Gheorghe Flutur, dar fără să-l surprind cu vreo noutate, şi dumnealui fiind singur, cumplit de singur, pe imaşul acela din vecinătatea pădurii Siminicei, aglomerat cu arhitectură modernă, cu oameni valoroşi, dar de care nimeni nu are nevoie, şi cu o puzderie de proşti-stat, care nu puteau rata un astfel de eveniment monden. E cumplită pustietatea şi de neîndurat e singurătatea din aglomerarea prostiei-stat, care, în cele din urmă, îl va strivi şi pe Gheorghe Flutur, aşa cum i-a strivit şi pe Gavril Moroşan, şi pe Daniel Catargiu, şi pe Constantin Sofroni, şi pe Ilie Vasile, şi pe Gavril Mîrza. Stat. Care stat?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicvent şi relicvent.
 Vizualizări articol: 2824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 16 voturi
Delicvent şi relicvent3.8516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   !!!!! trimis de
( 2 iun 2010, 19:09:08
Surprinzator articol din partea domnului Ion Dragusanul!
2.   ... trimis de
( 4 iun 2010, 08:15:47
buhaiul nu vede ca strazile din suceava sunt sparte si nematurate ca cele din fasia "gaza"! cum poate oasre sa-l pupincureasca in halul asta pe primar si pe cateii lui???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei