Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 mai 2010 - Anul XV, nr. 102 (4393)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În Suceava

Vânătoarea, o pasiune ocolită de criză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Criza economică mondială pare să-i fi ocolit pe cei pasionaţi de vânătoare, care vin în pădurile Sucevei în căutarea urşilor, mistreţilor, cerbilor sau cocoşilor de munte, dar şi a unor aventuri despre care să povestească mai departe prietenilor şi rudelor.

Astfel, numai în sezonul de vânătoare 2009 – 2010, care se va încheia abia peste două săptămâni, Direcţia Silvică Suceava a obţinut peste 82.000 de euro din taxele de vânătoare plătite de cei aflaţi în căutarea unor trofee vânătoreşti.

Banii obţinuţi din vânătoare sunt folosiţi în întregime pentru gospodărirea fondurilor de vânătoare, de la asigurarea hranei animalelor sălbatice, în special în perioadele de iarnă, când aceasta este mult mai greu de găsit, iar lipsa acesteia ar putea cauza moartea multor exemplare, până la amenajarea de rezervaţii şi ţarcuri, ori asigurarea pazei necesare prevenirii şi stopării acţiunilor de braconaj.

 

Vânătoare plătită în avans

Aproape 20.000 de euro sunt obţinuţi din vânătoarea de cocoşi de munte, prezenţi în număr mare în pădurile Sucevei, costul unui exemplar fiind de 1.000 de euro, la care se mai adaugă şi tarifele de organizare a vânătorii.

Cota de vânat pentru cocoşi de munte la Suceava este de 39 de exemplare, dar şeful biroului de vânătoare al DS Suceava, Cristian Tomniuc, a precizat că niciodată nu s-a încercat îndeplinirea întregii cote, aşa cum s-a procedat şi în cazul celorlalte specii de animale vânate pe teritoriul judeţului, astfel încât efectivele acestora sunt mereu ridicate.

“Vânat este din abundenţă în Suceava. Câtă vreme vânătoarea se face în mod echilibrat, nu riscăm deloc să afectăm populaţia de cerbi, căprioare, urşi, mistreţi sau lupi, adică sporul natural al acestora. Pe 15 mai vom încheia un sezon ceva mai slab decât în alţi ani, dar surprinzător de bun în condiţiile în care în ţară veniturile obţinute din vânătoare au scăzut puternic. Anul acesta s-a remarcat slaba prezenţă a vânătorilor români, dar în schimb avem tot mai mulţi vânători străini, care nu doar că au plătit ce au vânat acum, dar ne-au lăsat şi avans pentru vânătorile la care vor să vină în toamnă, ceea ce e o premieră şi pentru noi”, a spus Cristian Tomniuc, care a precizat că până acum, trei vânători au lăsat câte un avans de 1000 de euro, pentru a fi siguri că vor avea rezervat vânat atunci când vor reveni.

 

Peste 17.000 de euro, plătiţi la vânătoare de un austriac

Numai în cursul săptămânii trecute, Direcţia Silvică Suceava a încasat peste 25.000 de euro, din două partide de vânătoare, organizate pentru un austriac şi un grup de libanezi, veniţi pentru prima dată la vânătoare în pădurile judeţului.

Atât austriacul, cât şi libanezii au fost la vânătoare de urşi şi cocoşi de munte, la Cârlibaba şi Stulpicani, iar rezultatele i-au încântat atât de mult încât vor să revină în toamnă.

Astfel, austriacul a plătit pentru un urs mare, de colecţie, împuşcat la Cârlibaba, aproape 16.000 de euro, plus 1.000 de euro pentru un cocoş de munte, în vreme ce unul dintre vânătorii libanezi, sosiţi în acelaşi timp cu preşedintele Băsescu pe aeroportul Salcea, a lăsat aici 8.000 de euro, pentru un urs mai mic şi un cocoş de munte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vânătoarea, o pasiune ocolită de criză.
 Vizualizări articol: 720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vânătoarea, o pasiune ocolită de criză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei