Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 apr 2010 - Anul XV, nr. 90 (4381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poluarea Metadet

Despăgubiri din partea statului român, în loc de condamnări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai mare accident ecologic din judeţul Suceava, produs la începutul anului 2001, respectiv poluarea râului Siret cu o importantă cantitate de cianură provenită din rezervoarele fostului Metadet SA din Fălticeni, rămâne în continuare fără vinovaţi, însă statul român are de plătit despăgubiri inginerului care la vremea respectivă a fost arestat pentru aproape cinci luni, fiind considerat responsabil. Accidentul ecologic s-a produs în data de 17 ianuarie 2001, când importante cantităţi de cianuri şi amoniu au fost deversate din rezervoarele aflate pe terenul SC Metadet SA în pârâul Şomuzul Mare, care ulterior au ajuns în râul Siret. La câteva zile după producerea accidentului, pe data de 24 ianuarie 2001, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a inginerului chimist Petru Humeniuc, considerat a fi principalul vinovat pentru producerea poluării cu cianuri. La vremea respectivă, Petru Humeniuc era angajatul SC Pieta SA, firmă care se ocupa de dezafectarea instalaţiilor şi rezervoarelor de pe terenurile care au aparţinut de SC Metadet SA Fălticeni.

Astfel se face că Humeniuc a ajuns în arest începând cu data de 24 ianuarie 2001, rămânând încarcerat până pe 13 iunie 2001, când măsura arestării preventive a fost revocată. La această dată a încetat şi urmărirea penală a lui Humeniuc, însă acesta a rămas în continuare sub control judiciar.

 

A solicitat despăgubiri de 600.000 de lei

Petru Humeniuc a început acţiunile în instanţă în vederea obţinerii de despăgubiri morale şi materiale pentru perioada în care a fost încarcerat în cursul anului 2007. Bărbatul a chemat în judecată statul român, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, solicitând daune materiale reprezentând salariul care i s-ar fi cuvenit pe perioada cât a fost privat de libertate şi până la reangajare, reactualizat cu indicele de inflaţie, precum şi daune morale în sumă de 600.000 de lei (6 miliarde de lei vechi). În motivarea depusă la instanţe, Petru Humeniuc a arătat că a fost privat de libertate în mod ilegal într-un dosar penal soldat cu achitarea sa.

„Reclamantul a susţinut că prin lipsirea de libertate pe o perioadă de cinci luni i s-a adus atingere onoarei, cinstei şi reputaţiei sale, iar durerea psihică şi suferinţele fizice provocate de o asemenea măsură nu pot fi reparate decât prin acordarea unor despăgubiri. Mai mult, şi familia sa a avut de suferit, deoarece s-a aflat într-o situaţie materială dificilă, soţia fiind în şomaj, cu un copil de întreţinut la şcoală, aspecte ce l-au determinat să se împrumute de la bănci şi colegi”, se arată în sentinţa Tribunalului Suceava.

 

Statul trebuie să-i plătească 215.195 de lei

Procesul început de Petru Humeniuc s-a finalizat în luna noiembrie 2008, când decizia Tribunalului Suceava de a-i acorda despăgubiri morale de 200.000 de lei şi despăgubiri materiale de 15.195 de lei a rămas definitivă. În aceste condiţii, fostul inginer chimist care s-a ocupat de dezafectarea rezervoarelor de la Metadet SA urmează să primească, în perioada următoare, suma de 215.195 de lei. Instanţele au considerat că acordarea daunelor morale este întemeiată, în condiţiile în care Petru Humeniuc a fost achitat pentru faptele pentru care a fost arestat preventiv, stabilindu-se definitiv că nu se face vinovat de săvârşirea vreunei fapte de natură penală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubiri din partea statului român, în loc de condamnări.
 Vizualizări articol: 734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Despăgubiri din partea statului român, în loc de condamnări5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei