Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 dec 2009 - Anul XIV, nr. 285 (4271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lanţ de neglijenţe

Muncitor strivit între ghearele unui utilaj şi vagonul pe care lucra

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a sfârşit tragic, ieri dimineaţă, după un accident la locul de muncă. Angajat la o societate care mută material lemnos dintr-un vagon în altul, omul a murit strivit între ghearele unui utilaj şi vagonul pe care se urcase. Totul s-a întâmplat pe fondul unui lanţ de neglijenţe, de care, urmează să stabilească anchetatorii, se fac vinovaţi exclusiv muncitorii ori şi conducerea societăţii.

 

În jurul orei 8.30, un apel la 112 a anunţat că în Gara Dorneşti, în perimetrul unde îşi desfăşoară activitatea punctul de lucru local al societăţii Transbordare Vagoane Marfă - TVM Bucureşti, s-a produs un accident de muncă soldat cu decesul unui angajat. Deşi nu s-au putut stabili toate detaliile, în mare, filmul tragediei a fost conturat.
Muncitorul mort, Viorel Andruseac, cu domiciliul în comuna Satu Mare, căsătorit, tată a două fete, se suise pe unul dintre vagoane, în partea din spate, cel mai probabil pentru a-i debloca frâna. Colegul care lucra pe un excavator prevăzut cu graifer (dispozitiv cu care buştenii sunt mutaţi dintr-un vagon în altul), aflat în apropiere, a îndreptat gheara utilajului chiar spre locul în care se afla muncitorul, cu scopul de a trage vagonul. Din cauza poziţionării nu l-a văzut însă pe coleg, prinzându-l între gheara din fier şi vagon. Prins ca într-un cleşte, de partea superioară a corpului, Viorel Andruseac nu a avut nici o şansă de supravieţuire, căzând lângă vagon, fără suflare, în momentul în care conducătorul utilajului a sesizat ce se întâmplă şi a îndepărtat gheara.
Personalul medical sosit la faţa locului nu a mai putut face nimic, victima având capul zdrobit.

 

Victima şi conducătorul utilajului, colegi de peste 20 de ani

După cum ne-au povestit rudele, victima cumplitului accident lucra de peste 20 de ani la descărcatul vagoanelor de marfă, astfel că în cazul său nu se poate vorbi de lipsă de experienţă. La fel de experimentat era şi bărbatul care conducea graiferul, Gheorghe Zolta.
„Am prins de capăt vagonul, nu l-am văzut când a urcat sus, el trebuia să fie de partea cealaltă de vagon, jos, nu avea ce căuta acolo. Nu a strigat că se urcă, nici colegul care era cu noi nu a văzut când s-a urcat, pur şi simplu nu puteam şti că este acolo”, încerca să se disculpe Gheorghe Zolta.
Întrebat de ce a încercat să împingă vagonul cu utilajul, bărbatul a explicat că voia doar să-l mişte puţin, pentru ca ceilalţi colegi să poate curăţa calea ferată de bucăţile de lemn căzute. Vizibil afectat, acesta ne-a spus că lucra de 21 de ani cu victima şi nu ştie cum va reuşi să treacă peste acest cumplit moment.

 

Acuzaţii la adresa firmei la care era angajat muncitorul

Conform procedurilor în astfel de cazuri, ancheta este efectuată de un specialist de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava sub coordonarea unui procuror.
Cazul pune serioase semne de întrebare privind modul în care s-a lucrat în zonă. Trecând peste neatenţia muncitorilor, trebuie spus că graiferul este un utilaj care are rolul de a muta materialele lemnoase, nicidecum de a împinge un vagon.
„Aici se împing vagoane cu graiferul, în loc să se folosească locomotivele. Manevranţii au fost daţi afară şi muncitorii împing cu ranga vagoanele, tot ei dau drumul la frâne, pun lemne la roţi, nu e ceva normal, şi asta este o cauză a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Vasile Cârdeiu, nepotul decedatului.
Mai mulţi oameni care lucrează în zonă ne-au explicat că vagoanele sunt manevrate în perimetrul societăţii, pe distanţe semnificative, doar în acest mod, condiţii în care riscurile pentru muncitori sunt mari.

 

Ancheta procurorilor vizează trei infracţiuni

Contactat telefonic, Adi Teleagă, şeful agenţiei din Dorneşti a TVM Bucureşti, a susţinut că normele în vigoare permit efectuarea de manevre manuale, fără locomotivă, în anumite zone de cale ferată, însă a precizat că nu doreşte să intre în mai multe detalii, aşteptând ca cei care fac ancheta să-şi spună cuvântul.
„Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi efectuează cercetări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către o persoană care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri şi nerespectarea de către orice persoană a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională”, a precizat, într-un comunicat de presă, procurorul Cristina Jaba, purtătorul de cuvânt al Parchetului care are în cercetare cauza.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muncitor strivit între ghearele unui utilaj şi vagonul pe care lucra.
 Vizualizări articol: 950 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Muncitor strivit între ghearele unui utilaj şi vagonul pe care lucra5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doamne fereste! trimis de
( 4 dec 2009, 13:41:58
Astef de lucruri se pot intampla in timpul muncii si nu e corect...Condoleante familiei si Dumnezeu sa-l odihneasca.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei