Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 nov 2009 - Anul XIV, nr. 271 (4257)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la ruşi vine...

Sucevenii se încălzesc cu cărbunele rusesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La fel ca şi în cazul gazului metan, căldura furnizată în locuinţele sucevenilor depinde aproape în totalitate de cărbunele din Rusia.
În aceste condiţii, aproape că nu este de mirare că cei mai mari furnizori de cărbune sunt firme controlate de foşti spioni ruşi, agenţi KGB şi GRU, atât Termica Suceava, cât şi alte termocentrale din România fiind dependente de resursele minerale pe care aceste firme le livrează.

 

Prima licitaţie, anulată din cauza lipsei cantităţii necesare de cărbune

Anul acesta, în magaziile societăţii de termoficare ar fi trebuit să ajungă 75.000 de tone de huilă, livrată de firma bucureşteană Bacme, prezentă pentru prima dată la licitaţiile organizate de Termica Suceava.
Numai că planurile de pe hârtie nu s-au adeverit şi în teren, dovedindu-se că firma respectivă nu are puterea să livreze o asemenea cantitate, cel puţin nu anul acesta. În aceste condiţii, Termica a trebuit să apeleze din nou la serviciile unor firme care anul trecut ne-au “jupuit de piele” la preţul cărbunelui, cerând cam 300 de dolari pe tonă.
Din fericire, anul acesta, preţul cărbunelui pe piaţa internaţională a scăzut, astfel încât, în urma licitaţiilor ţinute şi a negocierilor directe, Termica Suceava a obţinut preţuri cuprinse între 116,5 şi 117 dolari pe tona de huilă, la achiziţionarea unei cantităţi de 145.000 de tone de cărbune.

 

110.000 de tone de cărbune, livrate până la finele anului

Cea mai mare cantitate de cărbune, adică 75.000 de tone, va fi livrată la poarta Termica Suceava, până la finele lunii decembrie, de firmele Doriaşi SRL şi Izvorul Mariei SRL, ambele din Iaşi.
Alte trei firme, Carbotix Bucureşti, Global Internaţional 2000 şi Unicom Holding, vor livra, tot până la finele anului, alte 30.000 de tone de huilă.
Directorul SC Termica SA, Constantin Plăcintă, a precizat că, în cazul contractului semnat cu primele două firme, există o clauză prin care acestea se angajează să mai furnizeze încă 30% din cantitatea furnizată, dacă societatea de termoficare are nevoie, aceeaşi clauză, dar cu un procent de 40%, fiind prinsă şi în contractul semnat cu celelalte trei firme.
“Până acum, firmele au fost cât se poate de serioase, vagoanele cu cărbune au sosit la noi în depozite la termenele fixate şi avem un stoc suficient pentru furnizarea căldurii către populaţie. Până la urmă, şi firma cu care am încheiat primul contract, Bacme, a vrut să ne demonstreze că este serioasă şi a livrat 5.000 de tone de cărbune. Prin urmare, în total avem contractată o cantitate maximă de 145.000 de tone de cărbune, care ar trebui să ajungă pentru furnizarea căldurii pe parcursul întregii ierni”, a declarat Constantin Plăcintă.
Astfel, până la finele anului, în depozitele Termica trebuie să ajungă 110.000 de tone de cărbune, diferenţa de până la 145.000 urmând să fie livrată doar la cererea expresă a societăţii de termoficare.

 

Oamenii din spatele firmelor din România

Firma ieşeana „Doriaşi”, care împreună cu Izvorul Mariei SRL furnizează anul acesta Termicii cel puţin 75.000 de tone de cărbune, este condusă omul de afaceri basarabean Ion Drăniceru. Acesta s-a mutat în România în 1987, în prezent având trei cetăţenii, română, moldoveană şi franceză.
De numele său se leagă şi un scandal finalizat prin arestarea unui ofiţer al Serviciului Român de Informaţii (SRI).
O altă firmă care a furnizat în numeroase rânduri cărbune la Suceava este Unicom Holding, controlată de fostul ministru al Resurselor din Republica Moldova, Constantin Iavorski. Acesta este cunoscut drept fost general KGB, iar prin firmele sale, din cadrul holdigului Unicom, aproape că a monopolizat livrările de cărbune pentru termocentralele româneşti.
O altă companie prezentă la aproape toate licitaţiile de cărbune din Moldova, Global International 2000 SRL, este firma colonelului (r) GRU Boris Golovin, născut tot în Republica Moldova.
Despre fostul colonel din cadrul serviciul de spionaj al armatei ruse presa a scris că este reprezentantul în România al oligarhilor ruşi Igor Ziuzin şi Oleg Deripaska. Primul controlează grupul OAO Mechel, în vreme ce Deripaska, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia – cu o avere estimată la 21,2 miliarde de dolari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii se încălzesc cu cărbunele rusesc.
 Vizualizări articol: 1336 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevenii se încălzesc cu cărbunele rusesc5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alta "realizare","a la Lungu"???? trimis de
(18 nov 2009, 19:27:24
Cred ca si de data aceasta,"individul" numit Lungu isi aroga meritele."Nenea" Cosmin,sa stii ca aceasta societate "de termoficare" cum o numesti d-ta,este o societate ce produce energie electrica si termica,daca nu ti-a spus sotia,angajata ptr "merite deosebite" la Termica SA.Daca Suceava are caldura la iarna,unicul merit il au "nenorocitii" de angajati,ce "tin in spate" o droaie de "responsabili cu timpul liber" in centrala.Nu mai pot dormi linistiti sucevenii,daca nu stiu cine ia comisioane si cat adaos comercial adauga firmele intermediare la pretul de cost al huilei!Ce idee inspirata cu acest articol!Cat profesionalism,d-le!!Uite "d-le jurnalist",iti propun sa scrii un articol cu factorii de risc dintr-o centrala,de conditiile grele de munca,noxe,etc.Informatii obtinute direct de la sursa,nu de la cei ce o sa-ti spuna ca totul este ok si ca depasim nivelul de modernizare si o tehnologie mai buna decat japonezii,germanii,americanii sau canadienii,impreuna.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei