Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 aug 2009 - Anul XIV, nr. 181 (4167)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Pentru propria piele

Tâlharii valutistului Căjvăneanu se leapădă de colegul lor „Legionarul”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei cinci indivizi arestaţi săptămâna trecută sub acuzaţia că l-au tâlhărit pe valutistul Cristian Căjvăneanu rămân în arest. Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava le-au respins recursurile înaintate faţă de măsura de arestare preventivă luată de colegii de la Tribunal. Mai mult, între membrii grupării s-a creat o înţelegere menită să-l scoată vinovat doar pe Gheorghe Viorel Anton, zis „Legionarul”, singurul care a recunoscut până acum fapta comisă în seara zilei de 20 iulie 2009.

 

Atât prin declaraţiile care le-au dat în faţa completului de judecată, cât şi prin intermediul avocaţilor aleşi sau numiţi din oficiu, Florin Daniel Platoc, zis „Caşuba”, finul acestuia, Ioan Vasile Crasi, Constantin Lungu şi Iulian Ion Spatariu au încercat să inducă ideea că singurul vinovat este Gheorghe Viorel Anton, zis „Legionarul”.
De altfel, acest aspect a fost sesizat şi de avocata care l-a reprezentat pe „Legionarul”.
„Se încearcă conturarea altei situaţii decât cea reţinută de procurori. Există interese contrare, mai ales că sunt doi avocaţi, tată şi fiu, care reprezintă trei inculpaţi. Lungu, Platoc şi Crasi vor să-l scoată ţap ispăşitor pe clientul meu”, a declarat avocata „Legionarului” în faţa magistraţilor.
Aceasta a mai susţinut că Anton a fost doar un executant şi nu el l-a lovit pe Căjvăneanu, ci Iulian Spatariu, iar în plus a recunoscut totul şi a regretat fapta.
Şi reprezentanta Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava a susţinut ideea că „Legionarul” a fost executant şi nu capul grupării.

 

Avocaţii au vrut să demonstreze că nu era grup organizat

Pentru a-i scoate de după gratii, avocaţii au susţinut în faţa judecătorilor că nu există nici un grup organizat şi, ca urmare, competenţa revenea altui Parchet şi nu DIICOT-ului.
În sprijinul afirmaţiilor că nu este vorba de un grup constituit cu scopul de a comite infracţiuni, apărătorii au spus că înregistrările telefonice nu dovedesc acest lucru, dar nici celelalte indicii existente în dosar.
„Cel mult se poate vorbi de o tâlhărie comisă de mai multe persoane şi nu de un grup organizat, aşa încât cazul nu trebuia instrumentat de DIICOT”, a precizat avocatul lui „Caşuba”.

 

Şi-au cumpărat cartele şi telefoane special pentru acest jaf

Procurorul de şedinţă a precizat că membrii grupării au cumpărat două cartele telefonice şi două aparate pe care le-au folosit doar în acest caz. Cele două cartele au fost activate pe 17 iulie 2009, iar imediat după comiterea faptei au fost aruncate, pentru a nu mai putea constitui mijloace de probă.
„Au fost activate la patru secunde una faţă de cealaltă, iar din discuţii reiese că l-au urmărit pe Cristian Căjvăneanu”, a declarat reprezentantul DIICOT Suceava.
Membrii grupării au fost monitorizaţi din data de 10 iulie, iar până când a fost comisă tâlhăria asupra valutistului Cristian Căjvăneanu au existat mai multe discuţii telefonice între Crasi, Platoc şi Lungu pentru pregătirea acţiunii.

 

Crasi, singurul care recunoaşte o mică implicare

În afara „Legionarului”, singurul care recunoaşte implicarea în tâlhăria din seara de 20 iulie este Ioan Vasile Crasi. Cu o condamnare de nouă luni în Italia pentru furt calificat, Crasi a spus că ar fi fost racolat de „Legionarul”, care i-a propus o afacere.
„Mi-a zis <Hai să-l facem, să-i luăm banii unuia care are o casă de schimb valutar şi vine la sala de sport cu mulţi bani>. Eu m-am ocupat de supraveghere. Viorel stabilise două trasee, unul pe o cărare şi al doilea pe o alee betonată pe care omul cu casa de schimb valutar mergea spre casă. Eu trebuia să-l urmăresc şi să-i spun pe care traseu merge. În seara aia, eu i-am spus că omul a luat-o pe traseul doi şi am plecat de acolo. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat. M-a sunat Viorel după vreo două ore şi mi-a zis să ne întâlnim la Uzină, spre Ipoteşti, să-mi dea partea mea. Am luat un taxi şi am mers acolo, iar el era cu o maşină crem care avea un şofer. Am mers lângă o pădure la Ipoteşti şi mi-a dat partea mea, adică 300 de milioane de lei vechi, 3.000 de euro şi 800 de lire sterline. După asta, a doua zi, am aflat că furase patru miliarde de lei vechi”, a fost versiunea lui Crasi.
Acesta a negat implicarea vreunei alte persoane din gruparea arestată săptămâna trecută. Despre Platoc („Caşuba”), a mărturisit că-l ştie pentru că este naşul său, iar pe Lungu îl ştie „din vedere”, deoarece „mai cumpăram ţigări de la el”.
Despre Iulian Spatariu şi Alin Novac, al şaselea membru al grupării dispărut între timp de la domiciliu, Crasi a declarat că nu-i cunoaşte.

 

„Caşuba”, Lungu şi Crasi, capii grupării

Potrivit procurorului de şedinţă, gruparea era bine structurată. Florin Daniel Platoc, zis „Caşuba”, Constantin Lungu şi Ioan Vasile Crasi erau capii grupului, în timp ce Anton, Spatariu şi Novac aveau rol de executanţi.
Deşi cei trei nu recunosc acest lucru, anchetatorii susţin că probele din dosar confirmă această variantă.
Constantin Lungu a susţinut că în ziua jafului a fost în Grigoreşti, la cheful unui anume Ştefan Mihai, şi s-a întors în Suceava abia seara, la 9.00.
Chiar dacă spune că nu are nici o implicare în acest caz, împotriva lui Lungu există o probă, o bătrână din scara blocului lui Căjvăneanu. Femeia i-a recunoscut pe Lungu şi Anton şi spune că le-a reţinut feţele deoarece în ziua de 18 iulie au înjurat-o.
Cât priveşte suma de 2.040 de lire sterline, găsită asupra lui Lungu în momentul percheziţiei corporale efectuată la Câmpulung Moldovenesc, în momentul reţinerii, avocatul său a mărturisit că ar proveni din vânzarea unei maşini.
Lungu a recunoscut în faţa judecătorilor că a avut trei discuţii cu Crasi, dar nu a vorbit despre comiterea vreunei fapte.
„Nu sunt locotenentul grupării, aşa se spune. Sunt un om simplu şi nu un golan de pe stradă”, a declarat Constantin Lungu.

 

Cum s-a petrecut totul

Tâlhăria asupra lui Cristian Căjvăneanu s-a petrecut pe 20 iulie, în jurul orei 19.00, la câţiva metri de blocul unde valutistul locuia. Gruparea l-a studiat câteva zile, iar în momentul propice a acţionat. Iniţial, „Caşuba” le-a zis celorlalţi că ar urma să obţină de pe urma atacului în jur de 300.000 de euro, dar în final s-a dovedit că valutistul avea asupra lui în jur de 400.000 de lei. După ce Spatariu l-a lovit de două ori în cap cu o bâtă pe Căjvăneanu, autorii faptei au fugit printre blocuri şi au fost luaţi cu o maşină de Alin Novac. S-au întâlnit cu toţii pe un câmp dintre Ipoteşti şi Bosanci, unde au împărţit banii şi au ars geanta furată de la Cristian Căjvăneanu.

 

„Legionarul”: „Îmi pare rău”

Dacă ceilalţi indivizi nu au recunoscut implicarea în tâlhăria comisă asupra lui Cristian Căjvăneanu, Gheorghe Viorel Anton, zis „Legionarul”, a descris totul cu lux de amănunte. În faţa judecătorilor, acesta a spus că-şi menţine declaraţiile date până acum, iar ultimele sale cuvinte au fost: „Îmi pare rău”.

 

„Du-te şi toarnă la procuror”

Pe parcursul şedinţei de judecată de ieri, „Legionarul” a fost ţinut separat faţă de ceilalţi patru indivizi, „Caşuba”, Lungu, Crasi şi Spatariu. La finalul audierii sale, când era scos din sala de judecată, „Caşuba” i-a spus „Legionarului”: „Du-te şi toarnă la procuror”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tâlharii valutistului Căjvăneanu se leapădă de colegul lor „Legionarul”.
 Vizualizări articol: 13352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
Tâlharii valutistului Căjvăneanu se leapădă de colegul lor „Legionarul”4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Criminalii trimis de
( 5 aug 2009, 15:53:04
Foarte bine ca a recunoscut si regreta fapta. Ceilalti insa, au si sange rece, merita sa primeasca o pedeaspsa mai aspra. Au circumstante agravante.
2.   !!! trimis de
( 5 aug 2009, 16:55:45
LA OCNA CU EI ... NU LA MOARTE CU MAFIOTII NAIBII!!!
3.   Urmariti logica!! Ti se face parul maciuca. trimis de
( 5 aug 2009, 19:12:29
1. Procurorul a zis: cartelele telefonie au fost activate pe data de 17 iulie. Au fost activate la 4 secunde una fata de cealalta iar din discutii reiese ca l-au urmarit pe Cajvanean.

2. Tot el a zis: Membrii gruparii au fost monitorizati din data de 10 iulie.

3. Jaful a fost pe 20 iulie.

Cocluzii:

1. Suntem toti monitorizati nonstop fara mandat si abuziv, cum bine zicea tolmacul de Saftoiu, fostul sef al SRI.

2. Se stia inca de pe data de 17 despre jaful ce urma sa aiba loc si nu s-au luat masuri de preventie, de protectie a lui Cajvanean. De ce?

4.   ... trimis de
( 6 aug 2009, 01:18:01
Este cam ciudat faptul ca un "grup organizat" sa apeleze la avocati din oficiu.

Ceva nu se prea leaga aici. Cuvinte de genul "crima organizata", "grupuri organizate", "profesionisti antrenati special" suna cam ciudat pentru cativa "smardoiasi jmekeri" care au fost prinsi imediat si care sunt aparati de catre... avocati din oficiu. Nu se gandeste nimeni ca un adevarat "profesionist" in cazul in care este prins are deja la dispozitie un avocat puternic uns cu toate alifiile ?

Ma mir ca reporterul nu a sesizat acest lucru (un reporter profesionist care se respecta s-ar fi prins din prima ca se hiperbolizeaza acest caz).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei