Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 aug 2009 - Anul XIV, nr. 181 (4167)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Instanţa supremă judecă din 11 septembrie dosarul FNA

Miercuri, 5 August 2009 (18:20:09)

Instanţa supremă judecă din 11 septembrie ultima fază a procesului privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA), în care este judecată Ioana Maria Vlas, alături de mai multe persoane.

În 3 iunie, Ioana Maria Vlas a fost condamnată la opt ani de închisoare în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare. Decizia Curţii de Apel Bucureşti în dosarul FNA a fost atacată cu recurs la instanţa supremă.

Alături de Vlas au mai fost condamnaţi Gavril Bătrân, Mircea Costescu, Mircea Ianculescu şi Ioan Diţă, la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani şi şase luni fiecare. Toţi aceştia au fost condamnaţi pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a dispus ca Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa şi Bătrân Gavril, dar şi părţile responsabile civilmente SOV Invest şi Gelsor SRL să plătească investitorilor FNA despăgubiri civile în valoare de 400.000 de lei.

Asociaţiile de investitori, dar şi Ioana Maria Vlas, Bătrân Gavril, Constantin Serafinceanu şi unul dintre păgubiţi, Pasca Iosif, au atacat decizia Curţii cu recurs, instanţa supremă urmând să înceapă dezbaterile în ultima fază a acestui proces în 11 septembrie.

Curtea de Apel Bucureşti arată în motivarea sentinţei că este corectă condamnarea de opt ani de închisoare, pentru că Vlas a fost sinceră şi a colaborat cu organele judiciare, însă nu poate fi micşorată din cauza gradului de pericol social al faptelor pe care le-a făcut, care, "pe lângă urmările păgubitoare faţă de investitori, au condus şi la neîncrederea publicului în fondurile de investiţii".

De asemenea, instanţa mai explică în motivare că Ioana Maria Vlas este vinovată întrucât întregul material probator conduce la concluzia ca aceasta cunoştea faptul că valoarea unităţii de fond pe care o comunica Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi mass-media nu era cea reală.

Şi în privinţa celorlalte condamnări instanţa a ţinut cont de consecinţele faptelor din acest dosar asupra societăţii.

Ioana Maria Vlas este încarcerată la Penitenciarul Târgşor din iunie, după ce a fost condamnată definitiv într-un alt dosar, cel privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Vlas, care după prăbuşirea FNI a fugit în Israel, s-a predat autorităţilor în 27 martie 2003, iar în 7 aprilie 2008 a părăsit arestul, fiind judecată în libertate.

Prăbuşirea FNI, în mai 2000, a fost începutul unui scandal cu efecte sociale, economice şi politice, în a cărui soluţionare au fost implicate, la diferite momente, justiţia, Poliţia, Parchetul, instituţiile financiare şi Comisiile de abuzuri ale Parlamentului.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instanţa supremă judecă din 11 septembrie dosarul FNA.
 Vizualizări articol: 696 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instanţa supremă judecă din 11 septembrie dosarul FNA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei