Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 ian 2009 - Anul XIV, nr. 9 (3995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şanse

Zeci de tineri, interesaţi să practice agricultura pentru o primă de 25.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
O primă cuprinsă între 10.000 şi 25.000 de euro, care poate fi accesată de persoanele care au până în 40 de ani şi se apucă de agricultură, ori deja au intrat în acest domeniu, însă de maximum un an de zile, a stârnit interes mare printre potenţialii beneficiari, zeci de tineri interesându-se de cum pot intra în posesia acestor bani.

Prima este oferită prin măsura 112 din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), intitulată „Instalarea tinerilor fermieri”, iar sucevenii interesaţi pot întocmi dosarele la Oficiul Judeţean de Consultanţi Agricolă (OJCA) Suceava. 

 

Fermierii trebuie să aibă exploataţii mari

Deşi când a fost promovată iniţial, măsura părea destul de accesibilă, după apariţia normelor de aplicare toată lumea s-a convins că puţini sunt cei care pot să îndeplinească condiţiile.

Prima poate fi încasată de persoane până în 40 de ani, indiferent dacă au domiciliul în mediul rural sau urban, şi care se instalează pentru prima dată într-o exploataţie, ca şef al acesteia. Banii mai pot ajunge şi la cei deja înregistraţi ca persoană fizică autorizată, încă cu condiţia de a nu avea mai mult de un an de vechime. Solicitantul trebuie să aibă un curs de specializare în agricultură ori să-şi ia angajamentul că îl va face şi să prezinte un plan de afaceri.

Problemele apar însă atunci când se ajunge la dimensiunile exploataţiei tânărului fermier. Pentru a obţine prima, acesta trebuie să aibă o exploataţie cuprinsă între 6 şi 40 de unităţi de dezvoltare economică (UDE-uri). De exemplu, unui hectar de teren cultivat cu grâu îi corespund 0,28 UDE-uri, ceea ce înseamnă că pentru a putea încasa prima minimă, de 10.000 de euro, fermierul trebuie să cultive în jur de 20 de hectare de teren cu grâu.

În cazul vacilor cu lapte, un animal este echivalentul a 0,26 UDE-uri, de unde rezultă că, pentru a încasa prima, un tânăr trebuie să crească minimum 25 de bovine. Un cultivator de legume proaspete poate lua prima dacă cultivă în jur de trei hectare de teren, în timp ce un crescător de porcine trebuie să aibă măcar 45 de capete pentru a lua prima minimă.

Totuşi, explică specialiştii OJCA Suceava, într-o exploataţie în care se cultivă mai multe culturi şi se cresc animale din diferite specii, baremul nu este chiar foarte greu de atins.  

 

Dosar de 200 de file, pentru primă   

De la mijlocul lunii decembrie, când s-a deschis prima sesiune de proiecte, zeci de suceveni s-au arătat interesaţi de această primă. Având în vedere ce îşi propun ei să facă şi care sunt normele cerute de lege, specialiştii OJCA estimează că doar patru-cinci au şanse reale de a obţine prima.

Unul dintre ei este Cristinel Curelariu, în vârstă de 32 de ani, din Oniceni-Forăşti. Tânărul lucrează de ani de zile ca legumicultor, însă suprafeţele, moştenite de la tatăl său, i-au intrat în proprietate din primăvara anului trecut.

„Anul trecut am cultivat opt hectare de teren cu varză, ardei, gogoşari şi cartofi. În acest an voi cultiva 12 hectare şi am planuri mari, să ajung în câţiva ani la 50-60 de hectare. Această sumă de 25.000 de euro mi-ar fi foarte necesară, deoarece aş investi-o în solare, de care am mare nevoie pentru a-mi dezvolta afacerea”, spune Cristinel Curelariu, subliniind că dosarul pe care îl va depune pentru accesarea programului are în jur de 200 de file.

Pentru a nu fi nevoiţi să restituie banii înapoi, beneficiarii trebuie să-şi continue activitatea agricolă pe o perioadă de minimum trei ani.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de tineri, interesaţi să practice agricultura pentru o primă de 25.000 de euro .
 Vizualizări articol: 3496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
Zeci de tineri, interesaţi să practice agricultura pentru o primă de 25.000 de euro3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei