Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 ian 2009 - Anul XIV, nr. 9 (3995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Diferenţă

Şeful dentiştilor suceveni spune că un stomatolog bun câştigă 10.000 de euro pe an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Stomatologia este una dintre profesiile rentabile în Suceava, dar diferenţa de câştig faţă de colegii care lucrează în alte ţări ale Uniunii Europene determină destui medici să plece în zone mai prietenoase. Anul trecut, zece medici stomatologi au solicitat aviz de la Colegiul Medicilor Dentişti (CMD) Suceava pentru a pleca să profeseze în străinătate. Trei dintre aceştia sunt deja doctori în Anglia.

Preşedintele CMD Suceava, dr. Ioan Costea, a arătat că un stomatolog care lucrează în sistemul medical public britanic câştigă în jur de 5.000 de euro lunar, venitul putând fi mult mai mare pentru medicii din sistemul privat.

„În Marea Britanie lucrurile sunt foarte clare, sistemul public este complet separat de cel de stat. Lucrezi ori într-o parte, ori în cealaltă”, a spus dr. Costea.

Conform acestuia, în Suceava un stomatolog bun, cu tarife rezonabile, are un câştig net de circa 10.000 de euro pe an, în condiţiile în care lucrează 10-12 ore pe zi şi vede zilnic măcar 20 de pacienţi.

Din evidenţele cu cheltuieli ale cunoscutului medic sucevean reiese că într-un an el cheltuieşte cu cabinetul 31.000 de lei (310 milioane lei vechi). „Ca să-ţi rămână şi ţie 300 de milioane de lei vechi trebuie să încasezi peste 1 miliard de lei pe an. La un volum mare de lucrări, poţi să spui că îţi merge bine dacă rămâi cu 15 la sută din ce încasezi”, a precizat dr. Costea.

 

Numărul de stomatologi la mia de locuitori, în Suceava peste media europeană

Acesta mai spune că, deşi stomatologii nu consideră că meseria lor este foarte bănoasă în România, totuşi în judeţul Suceava numărul acestora este peste media europeană.

Dacă normativele UE prevăd un stomatolog la 1.500 de locuitori în mediul urban şi un stomatolog la 200 de locuitori în mediul rural, în judeţul nostru, la o populaţie de circa 700.000 de locuitori sunt 320 de medici dentişti.

Dintre aceştia, mai mult de jumătate profesează în municipiul Suceava, respectiv 230 de medici, în 132 de cabinete de profil. Ceilalţi sunt de asemenea concentraţi în oraşele mari - Rădăuţi şi Fălticeni, ceea ce face ca o mare parte a judeţului să fie descoperită din punct de vedere al asistenţei medicale stomatologice.

„Sunt comune mari, bune, în care medicii nu merg”, a afirmat şeful stomatologilor suceveni. O explicaţie pentru această lipsă de interes ar fi aceea că, în majoritatea cazurilor, în mediul rural puţinii bani lichizi care circulă îi au pensionarii şi aceştia nu solicită decât servicii stomatologice puţin costisitoare.

O altă explicaţie se extinde şi la mediul urban: în Suceava, în România, în general, oamenii acordă prea puţină importanţă igienei dentare, atât din cauza lipsei de educaţie sanitară, cât şi din cauza sărăciei. Dacă se mai ia în calcul şi costul aparaturii şi materialelor stomatologice, multe mai scumpe decât în celelalte ţări, mai bogate, ale Uniunii Europene înţelegem de ce sucevenii se feresc să ajungă la dentist şi de ce dentiştii preferă să se calce pe picioare în oraşe sau să emigreze, în loc să-şi deschidă cabinete la ţară, în comune cu mii de locuitori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful dentiştilor suceveni spune că un stomatolog bun câştigă 10.000 de euro pe an.
 Vizualizări articol: 2236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.4 din 8 voturi
Şeful dentiştilor suceveni spune că un stomatolog bun câştigă 10.000 de euro pe an2.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   UN DOCTOR PLICTISIT SI SATUL (COSTEA) trimis de
(14 ian 2009, 17:27:49
DOCTORII CARE AU CABINETE STOMATOLOGICE IN POLICLINICA (DINTRE CARE 70% PENSIONARI SI CARE AU SI CABINETE PRIVATE) ABIA ASTEAPTA CU SUFLETUL LA GURA CA PRIMARIA MUN.SUCEAVA SA LE VANDA CABINETELE DACA S-AR PUTEA SI CU 200-300 EURO M2 SI NU CAT ESTE PRETUL REAL ACELA DE 1000 EURO M2 .

DACA UN MEDIC BUN CASTIGA PESTE 10.000 EURO PE AN SOLUTIA AR FI URMATOAREA :

1.CABINETELE SA FIE CUMPARATE LA PRETUL REAL AL PIETEI DEOARECE SUNT BANI.

2.PRIN PLECAREA STOMATOLOGILOR PENSIONARI DIN POLICLINICA (CU TOTUL LA PROPRIUL CABINET PRIVAT) SA SE CREEZE LOCURI TINERILOR STOMATOLOGI.

3.DL PRIMAR LUNGU SA FIE CORECT SI SA LE VANDA CABINETELE DOCTORILOR LA PRETUL REAL PE CARE L-AR PLATI TOTI SUCEVENII IN CAZUL IN CARE AR CUMPARA UN TEREN SAU UN SPATIU CE AR APARTINE PRIMARIEI.

SUCEVENII VOR VEDEA DACA VA EXISTA CORECTITUDINE DIN PARTEA PRIMARULUI CU PRIVIRE LA VANZAREA ACESTOR CABINETE STOMATOLOGICE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei