Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 ian 2009 - Anul XIV, nr. 9 (3995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inconştienţă

Statul nu dă doi bani pe dinţii copiilor noştri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Gratuitatea serviciilor stomatologice pentru copii este un basm în care sucevenii nu mai cred de mult. Practic, toţi părinţii care au mers cu copilul la dentist, în ultimii 10-15 ani, s-au obişnuit să li se spună că trebuie să plătească în totalitate sau o parte din serviciile medicale de care au beneficiat cei mici. De asemenea, în judeţul Suceava nu există nici măcar un singur cabinet stomatologic destinat în exclusivitate copiilor şi este doar un specialist ortodont (medic specialist în aparate dentare).

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, filiala Suceava, dr. Ioan Costea, ne-a declarat că această situaţie a apărut, pe de o parte, deoarece fondul alocat de Casa Asigurărilor de Sănătate pentru serviciile medicale gratuite este foarte redus, de doar 2.000 de lei (20 de milioane de lei vechi lunar) lunar şi pe de altă parte pentru că nici măcar în cadrul acestei sume nu este un procent destinat special serviciilor medicale pentru copii.

Prin urmare, de cei 2.000 de lei alocaţi lunar ar trebui să beneficieze copiii până la împlinirea vârstei de 18 ani, veteranii de război, foştii deţinuţi politici şi toate celelalte persoane care au dreptul la gratuităţi în baza unor legi speciale. La preţurile de astăzi, cu două aparate dentare (dispozitive care se montează pe dantura copiilor pentru îndreptarea acesteia) un stomatolog a terminat banii alocaţi de Casa Asigurărilor de Sănătate.

 

Doar 120 de stomatologi, din 320, lucrează cu bani de la stat

„O problemă este şi că sumele decontate de CAS nu sunt corelate cu preţul pieţei. La o coroană metalică, de exemplu, CAS decontează 60 de lei, din care tehnicianul ia 50 de lei. Dacă ai o lucrare mai mare s-a terminat rapid fondul de gratuităţi”, a afirmat medicul.

Asta face ca medicii să nu fie foarte interesaţi să lucreze cu bani de la stat şi doar o treime dintre stomatologii suceveni au contract cu CAS, adică aproximativ 120 de medici, din cei 320 care lucrează în judeţ.

Nici cele 18 cabinete stomatologice din şcoli nu-şi permit să ofere servicii gratuite în exclusivitate, în condiţiile în care nu primesc nici măcar bani pentru profilaxie. Mai mult, din punct de vedere al normelor legale, elevii care au împlinit 18 ani sunt trataţi la fel ca adulţii, chiar dacă sunt în continuare în sistemul de învăţământ.

Dacă în perioada 1970-1990 stomatologii asigurau, graţie sistemului care funcţiona la acea vreme, dispensarizarea tuturor copiilor de la 4 la 12 ani, astăzi vizitele la dentist la care obligă vârsta lasă găuri serioase în bugetul părinţilor, deşi legislaţia încă prevede servicii medicale gratuite pentru toţi copiii. Acum, cine are bani îşi duce copilul la doctor, să-i îngrijească dantura. Cine nu, trăieşte cu speranţa că durerile de dinţi îi vor ocoli copilul sau că le va amăgi cu un calmant ieftin până când dintele cariat se va măcina şi va cădea singur.

După lipsa fondurilor pentru gratuităţi la copii, urmează lipsa specialiştilor, deoarece din ce în ce mai puţin medici se îndreaptă spre stomatologia pediatrică.

„Stomatologii, mai ales cei tineri, evită să lucreze pentru copii, deşi copilul este cel mai bun pacient dacă l-ai lămurit despre ceea ce urmează să faci şi i-ai vorbit frumos”, a mai spus dr. Ioan Costea.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statul nu dă doi bani pe dinţii copiilor noştri.
 Vizualizări articol: 1738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Statul nu dă doi bani pe dinţii copiilor noştri2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei