Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 nov 2008 - Anul XIII, nr. 269 (3950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Subvenţii

Sucevenii plătesc doar jumătate din preţul real al gigacaloriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Locuitorii municipiului Suceava plătesc doar jumătate din costul real de producere, transport şi distribuţie a energiei termice, restul fiind acoperit prin subvenţii de la Guvern, sau prin cele acordate, mai mult pe hârtie, de către Primărie.

Dacă ar fi să plătească căldura fără nici un fel de subvenţii de la stat ori de la Primărie, sucevenii ar trebui să scoată din buzunare 360,4 lei pentru fiecare gigacalorie consumată, după ce ANRE a aprobat o majorare a preţului de producere a agentului termic la Termica Suceava.

Primarul Ion Lungu a anunţat ieri că în urma majorării preţului de producere a energiei termice, de la 169,49 lei fără TVA, la 203,04 lei fără TVA, preţul total de producere, transport şi distribuţie a unei gigacalorii creşte de la 320 lei la 360,4 lei.

În aceste condiţii, preţul real al unei gigacalorii este format din preţul de vânzare către populaţie - de 178 lei, subvenţia pe care trebuie să o plătească Primăria - de 117,75 lei, precum şi din  compensarea de 45% a combustibilului de către Guvern - 64,65 lei pe gigacalorie.

Procentual, populaţia Sucevei plăteşte 49,3% din costul total al unei gigacalorii, Primăria Suceava - 32,8%, iar compensarea de la Guvern reprezintă 17,9%.

În cazul sucevenilor care beneficiază de subvenţii la căldură pe timp de iarnă, în urma depunerii unor dosare în acest scop, costurile încălzirii locuinţelor sunt cu mult mai mici, în funcţie de veniturile fiecărei familii.

 

Subvenţiile acordate de Primărie, imposibil de achitat

Dacă pe hârtie costurile se închid şi totul pare în regulă, în realitate, la Termica ajunge doar o mică parte din costul total al unei gigacalorii. Subvenţia acordată de Primărie, pentru a acoperi diferenţa de preţ de vânzare a căldurii către populaţie apare mai mult pe hârtie, rareori fiind bani pentru a fi plătită parţial această datorie.

„Este un lucru absolut imposibil, de plătit aceste subvenţii de la Primărie, dacă ţinem cont de faptul că în lunile noiembrie – decembrie, la numărul de gigacalorii furnizate populaţiei – 72.000 de gigacalorii, Primăria Suceava ar trebui să plătească 85 de miliarde de lei vechi subvenţii. Iarna aceasta mergem din inerţie, pentru a salva societatea de termoficare, atât patrimoniul de acolo, cât şi locurile de muncă, dar este clar că în primăvară trebuie să luăm o decizie crucială în ceea ce priveşte viitorul termoficării în municipiul Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu.

Pe de altă parte, una dintre cele mai bune soluţii văzute pentru Primărie, pentru a şterge datoriile imense către Termica, este să-i vândă terenurile, pe care îşi desfăşoară activitatea şi să o privatizeze.

„Am primit două noi oferte de privatizare a Termica, una de la o firmă din Finlanda – Fortum, care a efectuat şi lucrările de modernizare a Termicii, atunci când s-a făcut trecerea de pe consumul de lignit la cel pe huilă, precum şi de la o firmă israeliană, Green Horizon.

Avem peste zece scrisori de intenţie din partea unor firme mari, de renume, pentru participarea la un parteneriat sau la achiziţionarea completă a Termica.

Până la sfârşitul anului va fi prezentat şi raportul de consultanţă pentru privatizare, comandat de Primărie, care ar trebui să vină cu cea mai bună soluţie pentru viitorul societăţii de termoficare.

Dacă nici privatizarea nu reuşeşte, ultima soluţie este să ne retragem la CAF-uri, de unde va fi furnizat agent termic prin utilizarea păcurei şi gazului”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii plătesc doar jumătate din preţul real al gigacaloriei.
 Vizualizări articol: 796 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sucevenii plătesc doar jumătate din preţul real al gigacaloriei1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pret real trimis de
(14 nov 2008, 13:58:38
"Daca nici privatizarea nu reuseste, ultima solutie este sa ne retragem la CAF-uri, de unde va fi furnizat agent termic prin utilizarea pacurei si gazului" ----- si atunci sa vezi pret real a gicacaloriei. Cine isi inchipuie ca incalzirea pe gaz sau pacura este mai ieftina, se inseala amarnic. Vor fi preturi cel putin duble. Vom trai si vom vedea.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei